Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Eindelijk erkenning met toewijzing Wajong
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Eindelijk erkenning met toewijzing Wajong
DJ
339912

Dag lieve mooie mensen hoe gaat het met jullie?
Gister heb ik van mijn advocaat te horen gekregen dat mijn aanvraag Wajong is toegekend met terugwerkende kracht vanaf oktober 2018!!!!
Wat ik alleen niet zo goed begrijp is de berekening die het UWV heeft gemaakt.
Mijn arbeidsongeschiktheid is 80-100% en zonder arbeidsvermogen.
Dat komt er op neer dat ik 75% van het minimumloon krijg en dat is in mijn geval 1192€ bruto per maand.
Mijn bijstandsuitkering is 999,70€ netto per maand, dan is de Wajong gelijk of zelfs iets minder dan wat ik nu krijg!
Er stond wel bij dat als ik onder het sociaal minimum uit kwam ik misschien recht op een toeslag heb.
Zou iemand mij kunnen vertellen hoeveel het sociaal minimum is en of ik dan recht heb op een toeslag?
Alvast bedankt..
Groetjes Dave

Een hele opluchting dat het gelukt is.

Je kunt altijd een UWV toeslag aanvragen en hoeft niet van te voren uit te zoeken of je in aanmerking komt. Dat is iets wat het UWV uitzoekt. Over de UWV toeslag krijg je ook vakantiegeld, dus zo snel mogelijk aanvragen. Wel telt de UWV toeslag mee voor de inkomstenbelasting en het toetsingsinkomen voor de toeslagen van de belastingen (zoals huurtoeslag of zorgtoeslag).

Meer over de UWV toeslag en de (online) aanvraag kun je hier vinden.
https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/

Mogelijk heb je wat aan dit topic, bijvoorbeeld over de verrekening van bijstand met Wajong.
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/enkele-casus-specifieke-vragen

De jaarlijks Tegemoetkoming arbeidsongeschikten is iets om in de gaten te houden of je deze kijgt.
https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/tegemoetkoming-arbe...

Mogelijk moet je over 2018 (en 2019) de aangifte van de inkomstenbelasting opnieuw doen. Ik neem aan dat het UWV rekening houdt met de jonggehandicaptenkorting voor de belasting. Vraag dit voor de zekerheid na.
Bij online aangifte wel een vinkje aanzetten bij vraag over recht op een Wajong-uitkering

Als je na verrekening van bijstand met de Wajong geld krijgt kun je een formulier bijzonder inkomen insturen, wat gunst kan zijn voor huurtoeslag.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...

Voor 2020 opnieuw het toetsingsinkomen voor de toeslagen van de belasting inschatten. Je kunt dit bij MijnToeslagen daarna invullen.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/wat-...
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...

Mogelijk kom je nog in aanmerking voor regelingen van je gemeente. Dit kun je vragen bij de gemeente. Soms staat dit ook op hun website. Ook kun je kijken bij Bereken uw recht waar sommige gemeenten in staan.
https://berekenuwrecht.nibud.nl/

Gezien het bedrag wat je aangeeft voor de bijstand (€999,70) ga ik ervan uit dat je dus ouder bent dan 21;-)

Het bruto bedrag wat je noemt van de 75% van het minimumloon komt niet overeen met werkelijk bedrag. Het minimumloon is op dit moment €1653,60 per maand voor iemand van 21 jaar en ouder en 75% daarvan is €1240,20. Misschien heb je een bedrag van eerder aangehouden? De hoogte minimimloon veranderd elk half jaar (1 januari en 1 juli) en stijgt (gelukkig) meestal.

Ook is er bij de wajong recht op de jongehandicapten korting (die is er niet in de bijstand)https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...
Voor de mensen die geen av hebben (en dus een uitkering van 75% minimumloon) betekent dat dat de wajong netto hoger uitvalt dan de bijstand. Iemand met geen av heeft als alleenstaande op dit moment geen recht op toeslag vanuit uwv omdat het inkomen >

Laatst gewijzigd op: 27 april 2020 15:45

(deel 2) boven het sociaal minimum ligt.

Oh ja een netto wajong van 75% is inclusief jonggehandicapten korting op dit moment ongeveer € 1066 netto per maand.

partner van tt

Laatst gewijzigd op: 27 april 2020 15:44

Hi DJ.

Wat een mooi nieuws!  Jan en de partner van tt hebben je al uitgebreid antwoord gegeven,; niks aan toe te voegen. Mocht je er toch niet uitkomen, dan kan je natuurlijk altijd nog uitleg vragen aan de uitkeringsdeskundige via de bekende kanalen. 

 

Hoi DJ,
Gefeliciteerd! Het zal je rust geven en de mogelijkheid om zinvollere dingen te doen.

@partner van tt:
Ben ik de enige die vindt dat het zo krom is dat de Jonggehandicaptenkorting (kort JGK) bij mensen zonder arbeidsvermogen (kort AV) in mindering wordt gebracht op de 75% uitkering? Dit zou dus betekenen dat iemand met AV (met recht op JGK ) onder de streep -op een paar stuivers na- ook op 75% uitkomt., Of andersom beredeneerd dat iemand zonder AV eigenlijk ook slechts recht heeft op 70%
Ik hoop dat de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten (kort TA) bij wajongers zonder AV, niet -evenals de JGK- in mindering wordt gebracht UWV lijkt hier bij mijn nabetaling geen rekening me te hebben gehouden.

Ik vond bovendien dat de verrekeningsopgave (t.a.v. ontvangen bijstand) en de betalingsspecificatie maximaal intransparant waren, waardoor ik niet kan checken uit welke bedragen (wajong, vakantiegeld, TA, JGK, wettelijke rente die advocaat had bedongen) de nabetaling is opgebouwd

quote:

Op 1 mei 2020 schreef kwajong het volgende:

@partner van tt:
Ben ik de enige die vindt dat het zo krom is dat de Jonggehandicaptenkorting (kort JGK) bij mensen zonder arbeidsvermogen (kort AV) in mindering wordt gebracht op de 75% uitkering? Dit zou dus betekenen dat iemand met AV (met recht op JGK ) onder de streep -op een paar stuivers na- ook op 75% uitkomt., Of andersom beredeneerd dat iemand zonder AV eigenlijk ook slechts recht heeft op 70%
Ik hoop dat de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten (kort TA) bij wajongers zonder AV, niet -evenals de JGK- in mindering wordt gebracht UWV lijkt hier bij mijn nabetaling geen rekening me te hebben gehouden.

Ik snap niet helemaal hoe je dit bedoelt maar dat kan aan mij liggen;-) Zowel mensen met av als zonder av hebben recht op de JGK. Die wordt niet in mindering gebracht op de wajonguitkering maar op de belasting die je daarover moet betalen, je betaalt dus minder belasting waardoor de uitkering netto hoger is.
Maar zonder die JGK zou een wajong van>

(deel 2) 75% op dit moment net een paar euro boven de bijstand uitkomen dus wat dat betreft klopt het wat je zegt dat iemand zonder av eigenlijk ook op bijstandsniveau zit. Alleen door de JGK is het hoger.
Maar iemand met av en dus een uitkering van 70% zit zelfs met die JGK onder het bijstandsniveau (tenminste als alleenstaande alleenwonende) dus als die JGK er nog eens vanaf zou gaan zou het nog veel lager zijn.

De TA mag ip niet in mindering gebracht worden op de uitkering. Het is een 'extraatje" en mag dus niet in mindering gebracht worden of worden gezien als inkomsten.

partner van tt

Sorry voor de late reactie,
Ik wil iedereen bedanken die een reactie heeft gegeven.
Met name voor diegene die consequent vragen beantwoord van iedereen die een nieuw onderwerp aankaart en met vragen zit waar ze zelf niet uitkomen.
Het raakt mij dat jullie zo attent en behulpzaam zijn...
Groetjes Dave


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!