Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Duurzaam geen arbeidsvermogen, gevolgen herkeuring
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Duurzaam geen arbeidsvermogen, gevolgen herkeuring
Pauline1990
309210

Goede avond,

Mijn verhaal is iets lang, excuus daarvoor.... ;) Maar het is handiger om alles maar uit te typen om sommige vragen maar gelijk te beantwoorden.

Ik heb de oude wajong sinds 2008 (ik was toen 18) (psychische shit)
In 2010 kreeg ik een jaarcotract bij mijn vader in zijn bedrijf, helaas na 1,5 maand psychose en ziek thuis komen te zitten en niet meer gewerkt in het bedrijf.

Sinds dien heb ik een Wia aangevuld met oude wajong.
In 2016 heb ik een half jaar contract gehad bij een werkgever. Dit werd niet verlengt en dus weer helemaal uitkering. In 2017 herkeuring, ik was herstellende van een galblaas operatie maar mentaal ging het heel goed. Helaas heb ik toen niet in de gaten gehad dat ik toen het stempel duurzaam geen arbeidsvermogen (DGA) heb gekregen, en al helemaal niet wat de gevolgen daar voor zouden zijn.
Maart dit jaar werd ik voor de WIA opgeroepen voor herkeuring omdat met arbeidsvermogen verwachtte. (raar als je 1,5 jaar eerder voor de wajong DGA kreeg) mijn vader van midden 50 lag terminaal en na een hoop gedoe kreeg ik uitstel.
Inmiddels heb ik sinds september werk. Ik wilde opzich wel een proefplaatsing maar dat bracht een hoop gedoe mee qua papierwerk en arbeidsdeskundige stemde in met 'op vrijwillige basis' 2 maanden werken. Ondertussen had ik contact met haar over loondispensatie en LKV, echter had ze niet in de gaten dat ik DGA ben, en in eens toen ze daar acher kwam kon er niets meer.
Dit is allemaal behoorlijk ver gegaan, daar zijn veel mensen bij betrokken geweest, elke keer een ander antwoord.
Uit eindelijk zei een UWV medewerker dat ik dan gewoon herbeoordeeld moest worden. En dat gaat gebeuren, morgen. Wel bijzonder overigens dat dit alleen op maandag ochtend om 8 of 9 uur kan. Een andere optie bestond niet. Tot grote frustratie van mij, want dat is voor mij een werkddag.

Ik vraag me nu af, ik heb morgen een herkeuring voor de WIA en de Wajong.
Ik ga er vanuit dat ik arbeidsvermogen heb.
Ik ga er vanuit dat ik 1 catagorie in % daal dus voor beiden naar 65-80%
Hoe snel gaat het UWV dit verder in orde maken qua financien? Want ja ik heb een toekomstig werkgever, en ja die wil een contact bieden. Maar dat is niet ook gelijk morgen geregeld.
Als ik in de 65-80% afgekeurde catagorie zou vallen krijg ik 50,75% van het minimum loon, dat best een verschil met 75 die ik nu krijg, en ik heb dus ook direct een probleem financieel als het UWV dit per direct ingang zet.

Iemand enig idee. Uiteraard zijn dit vragen die ik morgen ook wil stellen (als ik ze niet vergeet .. )

Als je de beoordeling wel arbeidsvermogen krijgt en je hebt geen werkt krijg je geen 75% van het minimum loon meer maar 70% bij alleen Wajong. Dan kom je onder het sociaal minimum en kun je waarschijnlijk een UWV toeslag aanvragen via een formulier.
Als je een samenloop WIA en Wajong hebt kan dit anders zijn.

Ik raad je aan om iemand mee te nemen naar het gesprek en van te voren de vragen en punten die je hebt op papier te zetten. Dan hoef je ze niet in je hoofd te onthouden en vergeet je niets.

Laatst gewijzigd op: 17 november 2019 21:06

Hoi Pauline,

Dit kun je toch nauwelijks overzien?

Ik zou vragen of je als je alleen bent morgen het gesprek mag opnemen, op je telefoon bv. Voor het geval dit niet lukt:
Ik zou de vragen die je nu hebt opschrijven.
Ik zou de antwoorden hardop uitspreken terwijl je ze opschrijft, en vragen of je het zo goed hebt begrepen.

Ik zou ervoor gaan dat je alleen voor de wajong arbeidsvermogen krijgt. That's all. Want dan kun je hulp of voorzieningen krijgen.

Ik zou niet zelf beginnen over een categorie lager voor de WIA. Beter is het als je probeert het zo te houden, en aangeeft dat je wil beginnen met uitproberen van werk. Als het dan lukt, kunnen ze eerst gewoon salaris verekenen en aankijken of je het volhoudt.
Of weet jij 100% zeker dat het allemaal lukt?

Succes morgen!

Thanks beiden.

Ik weet idd dat als ik arbeidsvermogen heb ik op 70% kom. Ik gok echter lager uit te komen omdat ik nu weliswaar opvrijwillife basis door dit gedoe, 12 uur werk.

Ik neem zeker iemand mee. En ga het ook zeker zo proberen te spelen zoals Kris zegt. We hebben daar al over gesproken vd week. Degene die mee gaat gaat vooral benadrukken dat ik altijd heel graag wil en mezelf doorgaans flink over schat.
I wish dat het bij wajong mét arbeidsvermogen gaat blijven. Ik wil nl zelf ontzettend graag de kans krijgen om te kijken wat ik kan. Echter vind een werkgever het nogal een risico mij een contract te geven.
En naja om de werkgever tegemoed te komen en daarmee mij een kans te gunnen zou ik heel graag arbeidsvermogen toegekend krijgen.

Ik overzie alles behoorlijk maar het geeft me een bak stress sinds vanavond. Laatste uur letterlijk aan het overgeven.

Ben bang dat mijn nogal vastberadenheid me morgen tegen werkt. Vanaf 2e week september heb ik wekelijks contact gehad met het uwv omdat ze telkens hun woord niet na kwamen. En naja je ben autist of niet.... Als je mij zegt dat je iets gaat doen en je doet 't niet heb je me echt kwaad. Met andere woorden. Ik ben wat ongesencureerd geweest.
En ik sta er opzich nog 100% achter. Maar naja wát als ze daar morgen iets van vinden...

Laatst gewijzigd op: 17 november 2019 23:22

Hoi Pauline1990, allereerst: hoe ging het gesprek? Heb je informatie gekregen over wat er met jouw uitkeringen gaat gebeuren?

Op jouw vraag over wanneer wijzigingen bij de Wajong worden doorgevoerd is niet een algemeen antwoord.
Meestal worden veranderingen binnen twee weken gezien en in de administratie verwerkt.

Is de verandering in ongeveer de eerste helft van de maand verwerkt? Dan is de betaling van diezelfde maand vaak al aangepast aan de nieuwe situatie.
Is de verandering in ongeveer in de tweede helft van de maand verwerkt? Dan zal de betaling van een maand later pas anders zijn.

De hoogte van de betaling is dan uiteraard wel aangepast aan de situatie met terugwerkende kracht dat de verandering was.

Met vriendelijke groet,
Marthijn
UWV Webcareteam

Nou.. Ik ben terug maar jeetje ik ben nog verbaasd.
Ik ben eerlijk geweest, dat ik nu 12uur vrijwillig werk en dat dat als DGA er af gaat een 12uur contrsct word. Maar hun vinden dus dat ik geen arbeidsvermogen heb omdat ik niet in staat ben 5x4uur te werken.
Arts gaat arbeidsdeskundige advies geven om het op 80-100% te laten staan mét arbeidsvermogen omdat ze snappen dat afgelopen jaar heftig was (verlies vader en mijn hulphond) en 10 jaar afhankelijk van ggz.. Ze geloven mij dat ik veracht in de toekomst meer te kunnen werken.

Overigens wel heel fijn dat de arts begon met excuus voor alle gemaakte fouten en de chaos die daarmee is, ontstaan.

Nu dus wachten tot de arbeidsdeskundige me gaat uitnodigen.

Dat klinkt als een opluchting! Succes!

Wat fijn dat je zo’n prettig gesprek met de arts hebt gehad. Ik hoop dat  ‘de chaos’ nu wat minder is en dat je snel wordt uitgenodigd voor een gesprek met de arbeidsdeskundige. Succes!


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!