Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > de stand van zaken herbeoordeling t/m heden
Nieuws
de stand van zaken herbeoordeling t/m heden
tt
14884112

Edit: ik heb de titel maar even aangepast van stand van zaken t/m april 2016 naar stand van zaken t/m heden omdat de cijfers in dit topic ondertussen in het commentaar verder gaan dan april 2016.
En steeds een nieuw topic openen is een beetje onzin:-)

Er zijn nieuwe cijfers over de herbeoordelingen t/m april 2016.

Volgens het uwv hebben nog steeds 155.000 mensen arbeidsvermogen (op basis van systeemselectie en dossier), 67.000 geen arbeidsvermogen, worden er 2000 opgeroepen omdat uwv te weinig info heeft, worden er 10.000 opgeroepen omdat ze tussen 2008 en 2015 kort gewerkt hebben en worden 17.000 mensen niet ingedeeld om dat ze voor 1 januari 2018 met pensioen gaan of omdat ze nog studeren.
In totaal kom je dan uit op 251.000 mensen met een wajong. ( Toch gek dat dat je hier( http://jaarverslag.uwv.nl/jaarverslag/wajong/a1405_Aantal-werkende-Wajon...) kan vinden dat er t/m april 2016 slechts 248.300 wajongers zijn)

In totaal heeft uwv t/m april 2016 60.000 vooraankondigingen verstuurd met arbeidsvermogen. 80% van de mensen heeft gereageerd op die vooraankondiging en van die 80% is 51% niet akkoord met arbeidsvermogen. (dus 24.480 mensen zijn niet akkoord).

In totaal heeft uwv t/m april 2016 21.000 beoordelingen herindeling verricht ( is me niet helemaal duidelijk uit de tekst maar ik ga uit van de mensen die niet akkoord waren met arbeidsvermogen en dus door uwv gezien zijn) Op basis van deze herindeling kreeg bijna de helft duurzaam geen arbeidsvermogen.

Ook heeft uwv beleid veranderd (is hier niet door webcare gecommuniceerd!) Omdat veel meer mensen een indicatie dagbesteding blijken te hebben dan uwv verwachtte is besloten om wanneer een wajonger wordt ingedeeld in categorie arbeidsvermogen op basis van dossierscreening eerst een vragenlijst te sturen. Met andere woorden als men op basis van dossier oordeelt dat er arbeidsvermogen is krijgt men niet een voorlopige beoordeling maar eerst een vragenlijst.

Ook zijn er in de eerste 4 maanden van dit jaar 40.000 brieven verstuurd naar wajongers t/m 40 die geen arbeidsvermogen volgens uwv hebben of wajongers die voor 2018 met pensioen gaan. (met andere woorden uwv heeft nog 44.000 brieven "over" voor geen arbeidsvermogen/pensioen/studie afgaande op de cijfers van de voorlopige onderverdeling door uwv zelf)

Tot slot zegt uwv nog heel trots dat het aantal bezwaren 2/3 lager is dan verwacht en dat dat vermoedelijk komt door de extra zorgvuldigheid van het uwv. (ik zeg niks)

bron: http://jaarverslag.uwv.nl/jaarverslag/wajong/a1403_Voorlopige-indeling-i...

Pagina's

Hoedje heel diep af voor dat stukje.
Klasse, tt. Hoop dat er van de kant van UWV ook een reactie komt.

tt ... hier moest ik even voor inloggen ;)

Je bent de onbetwiste koningin wat dit soort zaken (en meer waarschijnlijk :P ) betreft !

Hulde ! ...... en fijn dat het gewijzigde beleid weer niet openbaar is gemaakt.

Laatst gewijzigd op: 09 september 2016 14:22

quote:

Op 9 september 2016 schreef Ria het volgende:

Hoop dat er van de kant van UWV ook een reactie komt.

Ik heb hier namens UWV weinig aan toe te voegen. In de link die tt geeft kan het gehele verslag gelezen worden, voor de mensen die interesse hebben. Maar tt vat het mooi samen!

 

Laatst gewijzigd op: 09 september 2016 15:08

quote:

Op 9 september 2016 schreef Ellen - moderator namens UWV het volgende:

quote:

Hoop dat er van de kant van UWV ook een reactie komt.

Ik heb hier namens UWV weinig aan toe te voegen. In de link die tt geeft kan het gehele verslag gelezen worden, voor de mensen die interesse hebben. Maar tt vat het mooi samen!

 

Maar waarom moeten Wajongers zelf een heel verslag doornemen om erachter te komen dat beleid gewijzigd is?

het is dat tt het plaatst anders had ik dat verslag nooit gezien.

@Ellen, met mijn opmerking bedoelde ik inhoudelijk op ingaan. Het is een heel kritisch stuk.

Laatst gewijzigd op: 09 september 2016 19:30

quote:

Op 9 september 2016 schreef Basindewar het volgende:

Maar waarom moeten Wajongers zelf een heel verslag doornemen om erachter te komen dat beleid gewijzigd is?

Welk beleid is dan gewijzigd? Ik lees in het verslag niets anders dan oude wijn in nieuwe zakken.

quote:

Op 9 september 2016 schreef Hakuna het volgende:

quote:

Maar waarom moeten Wajongers zelf een heel verslag doornemen om erachter te komen dat beleid gewijzigd is?
Welk beleid is dan gewijzigd? Ik lees in het verslag niets anders dan oude wijn in nieuwe zakken.

Ik denk dat Ria en Bas doelen op het stuk dat aangeeft dat er, in plaats van een voorlopige beoordeling, eerst een vragenformulier uitgaat:

"We hebben daarom besloten dat we de Wajongers die we indelen op basis van dossierscreening niet langer een vooraankondiging arbeidsvermogen toesturen maar eerst een vragenlijst om ons dossier te actualiseren. Deze wijziging zal leiden tot meer zorgvuldigheid en kwaliteit in het proces van herindeling van Wajongers."

Ik realiseer me nu dat Ria dit gedeelte waarschijnlijk bedoelde, dat ze hier graag een reactie van UWV zou zien.

>Deel 2

 

Laatst gewijzigd op: 09 september 2016 21:53

>Deel 2

We hebben bij mijn weten altijd al aangegeven dat er een vragenformulier kan komen, wanneer UWV niet over voldoende informatie beschikt om een voorlopige beoordeling te kunnen doen. Dat is wat er in deze situatie gebeurt.

Laatst gewijzigd op: 09 september 2016 21:40

"niet langer een vooraankondiging arbeidsvermogen toesturen maar eerst een vragenlijst om ons dossier te actualiseren"

Hier was juist vaak ophef om. Hoe kon, dat als iemand bv 10 jaar niet was gezien, er een goed oordeel geveld worden. Een vragenlijst zou alleen komen als er onvoldoende informatie was, zo werd het altijd verteld.

Nu is het dus een standaard procedure geworden om het dossier te actualiseren voordat er een voorlopige beoordeling verzonden wordt.

Of ik ben echt van het padje af ......

Edit, ben idd van het padje of want er staat gewoon letterlijk "deze wijziging" ... deze is dus nooit aangekondigt/kenbaar gemaakt aan de doelgroep.

Laatst gewijzigd op: 10 september 2016 01:10

Is dat niet die tenenkrommende vragenlijst die JJJ afgelopen jaar ergens op dit forum heeft geplaatst (verplicht terugsturen???) waarin vragen gesteld worden in de trant van.. Doe je zelfstandig boodschappen? Kun je jezelf wassen en douchen? Doe je het huishouden zelf? Kun je zelfstandig met openbaar vervoer reizen?

Als dit soort irrelevante vragen de doorslag moeten gaan geven of je wel of geen arbeidsvermogen gaat krijgen vul ik alles gewoon met NEE in.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!