Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > De Limburger: "Misstanden bij sociaal werkbedrijf: pesterijen, intimidaties en angstcultuur"
Nieuws
De Limburger: "Misstanden bij sociaal werkbedrijf: pesterijen, intimidaties en angstcultuur"
D. Mast
11376

Op http://www.limburger.nl/cnt/dmf20170526_00041060/misstanden-bij-sociaal-... "Misstanden bij sociaal werkbedrijf: pesterijen, intimidaties en angstcultuur" het volgende:

quote:

Misstanden bij sociaal werkbedrijf: pesterijen, intimidaties en angstcultuur

Medewerkers van sociale werkvoorziening Westrom die zijn gedetacheerd bij groen- en schoonmaakbedrijf Prio Verve in Roermond, worden gepest en geïntimideerd. De werkomstandigheden deugen in veel opzichten niet en er heerst een angstcultuur op de werkvloer.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat de ondernemingsraad van Westrom in overleg met vakbond FNV heeft gehouden.

Niet op de hoogte
De resultaten zijn neergelegd in een rapport - in bezit van De Limburger - dat is aangeboden aan directie en raad van bestuur van Westrom en directeur Bas Blezer van Prio Verve. Die wil zo snel mogelijk met alle partijen om de tafel. Hij erkent dat bij Prio Verve niet alles soepel loopt, maar zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de ernst van de klachten.

Langer geklaagd
Prio Verve is een samenwerkingsverband van de SW-bedrijven Risse (regio Weert) en Westrom (regio Roermond) met commercieel partner Vebego. Mensen met een arbeidshandicap worden er ingezet in het groenonderhoud of de schoonmaak. Vooral bij groenonderhoud wordt al langer geklaagd. Een greep: hoge werkdruk, moeten werken met kapotte schoenen en handschoenen, slechte machines en materiaal en veiligheidseisen die niet worden nageleefd. Bovendien is er geen toezicht of begeleiding.

Medewerkers durven de mond niet open te doen uit angst voor represailles en pesterijen door collega’s, waaraan leidinggevenden soms meedoen. De directeur zou niet adequaat omgaan met de klachten.

Private partijen
Volgens Sarah Baghat, bij de FNV verantwoordelijk voor de SW-tak in Limburg en Brabant en bekend met het onderzoek, speelt de problematiek op veel plaatsen waar SW-bedrijven in zee gaan met grote private partijen. "Die houden onvoldoende rekening met een arbeidshandicap. Ze willen vooral opdrachten en subsidies binnen halen. De mensen worden er zo snel mogelijk weer uitgewerkt."

Ik zou er voor pleiten dat er meer kennis voor werkgevers en de collega's wordt overgebracht over de soms moeilijke kanten van een wajonger in dienst. Het blijft maatwerk.

Kennis van de ziekte/beperking/stoornis, specifieke regels, aanpassingen van de werkplek.

Vaardigheden in sociale omgang, explosieve groepsdynamiek, pesten, onderkennen overbelasting, onderkennen onveilige situaties, structuur aanbrengen, wie kan wel bij elkaar en wie niet, welkom laten voelen, aansturen, duidelijkheid aangeven wat wel en niet mag en kan.

Relaties met jobcoach/begeleiding, mantelzorger, UWV, belastingdienst, ander bedrijven om kennis en ervaring uit te wisselen en op te bouwen.

Heeft het UWV hier een online e-learning iets of youtube filmpjes voor?

Dat is een goede vraag, jan! Een belangrijke rol is weggelegd voor de arbeidsdeskundige, en eventueel de jobcoach. Elke Wajonger is natuurlijk anders. Op de website werk.nl vindt de werkgever tips, en ook op de website Perspectief is veel informatie voor werkgevers te vinden. Je idee geef ik in ieder geval door!

Laatst gewijzigd op: 30 mei 2017 11:07

Heb nog een tip. Misschien ook eens praten met directe leidinggevende van afdelingen van de sociale werkvoorziening. Daar zit veel kennis en ervaring wat wel werkt en wat niet.

Laatst gewijzigd op: 30 mei 2017 12:02

Ik speel je tip door Jan!


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!