Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Conclusie Pilp over Wajongkorting
Nieuws
Conclusie Pilp over Wajongkorting
Ray
4410

Beste Rayeed,  

Hartelijk bedankt dat u contact heeft opgenomen met het PILP en daarbij contact met ons heeft onderhouden om de korting op de Wajong-uitkering te onderzoeken.

Het PILP heeft verschillende belanghebbenden gesproken, zoals de FNV, maar ook enkele  Wajongers. Ook hebben we juridisch onderzoek verricht.

Helaas moeten we uit ons onderzoek concluderen dat een juridische procedure in het publiek belang om de korting aan te vechten op dit moment lastig lijkt. Dit komt vooral omdat we weinig ruimte zien in de wetgeving om wat aan te kunnen passen met een rechtszaak. Over het algemeen is het zo goed als onmogelijk om bezuinigingen en aanpassingen in de sociale zekerheid in het algemeen bij de rechter aan te vechten. Daarnaast is het in dit geval ook nog eens niet mogelijk om een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens omdat zij niet gerechtigd is om over eenzijdig overheidshandelen klachten te behandelen. Er staan zodoende weinig proceduremogelijkheden open.  Het PILP kan deze zaak daarom niet oppakken.

Wij zien dat de Wajong-korting niet juist is en ‘pijn’ doet, omdat de wet leidt tot vele problemen, zoals  dat werken niet altijd loont en de problemen die komen kijken bij het opbouwen van pensioen. De nieuwe wet leidt tot een kleiner besteedbaar inkomen bij de Wajongers, ook als zij werken.

Ondanks dat we dit niet als zaak kunnen oppakken, blijft het PILP wel graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Zo is de FNV bezig met een onderzoek naar deze kwestie. Ook hebben ze gevraagd om een advies bij het College voor de Rechten van de Mens (https://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/uitkeringsgerechtigden/ni...). Dat lijkt ons erg nuttig. Mochten daar nieuwe (juridische) mogelijkheden uit voortvloeien, dan kijken wij graag verder.

Ik wens u veel sterkte en nogmaals bedankt.

Met  vriendelijke groeten,

Amaal Mohmoud

Projectassistent

__________________________________________________________________________________

Public Interest Litigation Project (PILP-NJCM)

strategisch procederen voor mensenrechten

W: www.pilpnjcm.nl

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!