Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Bijna helft hulpaanvragers kan problemen niet zelfstandig oplossen
Nieuws
Bijna helft hulpaanvragers kan problemen niet zelfstandig oplossen
wolf
13364

http://www.nu.nl/algemeen/4263317/bijna-helft-hulpaanvragers-kan-problem...

quote:

Veel mensen die bij de gemeente aankloppen voor hulp, zijn niet in staat om de problemen zelfstandig op te lossen. Bijna de helft (40 procent) beschikt ook niet over een eigen netwerk dat ze voor hulp kunnen inschakelen.
Familieleden of andere bekenden hebben te weinig tijd om te helpen of wonen te ver weg om bij te kunnen springen.

Dit blijkt uit onderzoek van Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat de situatie van de zorg onder de loep heeft genomen. Het gaat om mensen die gebruik willen maken van de Wmo 2015, Jeugdwet en Participatiewet.

De verantwoordelijkheid hiervoor ligt sinds januari 2015 bij de gemeenten. Ze moeten onder meer ondersteuning bieden bij het vinden van onderdak, hulp in de zorg en het zoeken naar geschikt werk.

Volgens het onderzoek zijn sommige problemen te ingewikkeld. Familieleden of andere bekenden kunnen hier iemand niet voldoende bij ondersteunen.

De kwaliteit van leven van mensen die hulp krijgen via de gemeente, is minder goed dan mensen die dat niet hoeven te doen. Dat geldt vooral voor mensen die een combinatie van voorzieningen nodig hebben.

Ik heb onlangs bij de gemeente ook om hulp gevraagd ik wil niet alleen naar gesprekken met het UWV, en ik neem ook niet deel binnen de maatschappij, dat vreet toch wel aan mij, alsof ik vastgeroest zit aan de reservebank.

Ik merk wel dat zij ook niets aan mijn situatie kunnen veranderen, ik heb het maar te slikken blijkbaar.

@Aspergerdame

Ik zit in een sociaal activeringstraject, dit zou inhouden dat in niet hoef te werken maar dat ik op gesprek kom bij een ''jobcoach'' (even geen andere naam voor, gezien het om sociale activering gaat), en samen met jou gaat kijken wat je wilt en hoe je dit zou kunnen doen.

Nu was dit voor mij vrijwilligerswerk (hiermee nu gestopt), maar volgens mij kunnen ze ook kijken naar activiteiten die mogelijk zijn, hobbies ed.

Maar daar heb ik zelf nog weinig ervaring mee eigenlijk. Misschien kun je bij UWV vragen of ze zoiets hebben?

Verder; zonde dat de gemeentes daar niet voorbereid op zijn.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!