Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > bewezen arbeidsvermogen? automatisch herkeurd?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
bewezen arbeidsvermogen? automatisch herkeurd?
Barbara
430312

Als je voor 2010 een Wajong toegekend hebt gekregen 80 - 100%, vervolgens is er tot arbeidsvermogen geoordeeld en sta je in het participatieregister en sinds 2017 is er nooit meer Wajong uitgekeerd vanwege inkomsten uit werk (32 uur). Ben je dan automatisch herkeurd en voor welk percentage? Hoe werkt dit precies?

Pagina's

werk (32 uur) = 32 uur per week

Stel je hebt een oude Wajong uitkering, arbeidsongeschiktheidspercentage 80-100% en de beoordeling ”wel arbeidsvermogen”.

Met de rekenhulp kun je zien dat als je meer verdient dan bruto(!) € 1.240,24 per maand je geen Wajong betalingen meer krijgt. Je Wajong uitkering wordt dan slapend.
https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/oude-wajong/index.aspx

Het bedrag van bruto € 1.240,24 per maand verandert elk half jaar een klein beetje.

Bij een slapende Wajong moet je structurele wijzigingen wel direct doorgeven aan het UWV maar incidentele wijzigingen hoef je niet door te geven.

Bij de oude Wajong blijft, als je gaat werken, de eerste 5 jaar het arbeidsongeschiktheidspercentage gelijk. Na 5 jaar wordt dit opnieuw beoordeeld. Als je dan nog steeds werkt krijg je misschien een lager arbeidsongeschiktheidspercentage.

Als je onder de oude Wajong-regeling valt, word je arbeidsongeschiktheidspercentage opnieuw beoordeeld als je langer dan 5 jaar werkt én minimaal 75% van het wettelijk minimum(jeugd)loon (wml) verdient én geen extra hulpmiddelen of begeleiding nodig hebt bij je werk. Wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage hierdoor lager dan 25%, dan stopt de Wajong-uitkering volledig.

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/hoelang-terugvallen-op-wajong
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/oude-wajong/einde-wajong...
https://www.uwv.nl/particulieren/bedragen/detail/minimum-jeugd-loon

Heb je al 5 jaar gewerkt en verdien je nu meer dan bruto € 1.240,24 en heb je geen extra hulpmiddelen of begeleiding nodig?

Na de stopzetting is er bij de oude Wajong de mogelijkheid tot herleving tot 5 jaar nadat de Wajong is stopt gezet. Deze herleving kan bij een slechtere gezondheid door dezelfde ziekte of beperking of tot 4 weken na stopzetting bij slechtere gezondheid door een andere oorzaak.

Of je een ‘slapende’ Wajong-uitkering of een Wajong uitkering hebt die is beëindigd kun je telefonisch vragen aan het UWV of zien door de brieven van het UWV.

Je kunt het UWV ook telefonisch vragen wat je arbeidsongeschikheidspercentage nu is. Als dat niet meer 80-100% is dan heb je daar een brief van gehad van het UWV waarin dat ook staat.

Bij een ‘slapende’ Wajong-uitkering krijg je een brief over de definitieve vaststelling van de Wajong-uitkering over een vastgestelde periode (meestal jaarlijks). In deze brief zal dan verteld worden dat de Wajong-uitkering voor de komende periode is vastgesteld op €0,- en wordt ook aangegeven wanneer het UWV de volgende definitieve vaststelling doet.

Bij een gewijzigd arbeidsongeschikheidspercentage krijg je een brief van het nieuwe percentage.

Bij een beëindigde Wajong uitkering krijg je een brief waar daadwerkelijk in staat dat de Wajong-uitkering per een (precieze) datum is gestopt. Dit geldt dus niet alleen voor de betaling.

Er is een wet in de maak waarin veel wijzigt. Dit wetsvoorstel ligt nu in de Eerste Kamer.

Laatst gewijzigd op: 02 mei 2020 18:27

Geeft dit een antwoord op je vragen en kun je er wat mee?

Hoi Barbara,

Allereerst van harte welkom op het forum!

Als je het leuk vindt, kun je jezelf ook voorstellen in het speciale 'Voorsteltopic'.

https://perspectief.uwv.nl/forum/s/stel-jezelf-voor

Jan heeft al een aardig rijtje aan informatie voor je verzameld zie ik. Hopelijk kun je er wat mee!

Mocht je nog meer vragen hebben, schroom dan niet om ze te stellen!

Dag Jan, bedankt voor je reactie.

Kun je hier iets meer over vertellen:

"Na de stopzetting is er bij de oude Wajong de mogelijkheid tot herleving tot 5 jaar nadat de Wajong is stopt gezet. Deze herleving kan bij een slechtere gezondheid door dezelfde ziekte of beperking of tot 4 weken na stopzetting bij slechtere gezondheid door een andere oorzaak."

Kan het zijn dat je Wajong wordt stopgezet terwijl je tijdelijk langdurig in de Ziektewet zit voor een andere oorzaak en je zelf en het UWV er vanuit gaan dat je op termijn (aantal maanden) weer herstelt en kan werken? Dat het UWV inschat dat je door ziekte waarvoor je ooit Wajong kreeg geen beletsel meer is voor werk, vanuit dat perspectief kun je weer werken. Of wordt je niet herkeurd voor Wajong als je tijdelijk (aantal maanden) in de Ziektewet zit voor ziekte door een andere oorzaak?

Dat zijn goede vragen, maar hoe het zit bij samenloop van Ziektewet en Wajong weet ik.
Mogelijk weet het UWV webcare team of iemand anders op het forum het.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!