Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Beschut werk en geen arbeidsvermogen
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Beschut werk en geen arbeidsvermogen
D. Mast
22476

Op https://perspectief.uwv.nl/artikelen/beschut-werk staat het volgende:

quote:

Beschut werk en geen arbeidsvermogen

Als je geen arbeidsvermogen hebt, kom je niet in aanmerking voor beschut werken. Je kunt mogelijk wel deelnemen aan (arbeidsmatige) dagbesteding. Dagbesteding is een voorziening vanuit de gemeente (Wmo). Bij dagbesteding ontvang je geen loon. Lees ook het artikel: Dagbesteding: zinvol meedoen in de samenleving.

Deze staat op https://perspectief.uwv.nl/artikelen/dagbesteding-zinvol-meedoen-de-same...

Hoe zit het dan met Wajong'ers die na de afgelopen herbeoordeling op arbeidsvermogen geen arbeidsvermogen toegekend hebben gekregen vanwege een indicatie dagbesteding door het CIZ, maar die alsnog Beschut Werk willen doen? Onze staatssecretaris Van Ark wil het namelijk voor Wajong'ers in de dagbesteding gemakkelijker maken om Beschut Werk te laten doen.

Ik snap wel dat je als Wajong'er geen arbeidsvermogen meer hebt, omdat je na uitval bij een WSW-dienstverband niet meer aan de WSW-ondergrenscriteria voldoet, dat je dan niet gemakkelijk voor Beschut Werk in aanmerking zult komen. Je hebt het immers al geprobeerd om binnen de WSW te functioneren.

Persoonlijk zou ik het beter vinden als mensen van (arbeidsmatige) dagbesteding makkelijk naar beschut werk zouden kunnen overstappen als ze zich ontwikkelen en als het (tijdelijk) minder gaat van beschut werken naar (arbeidsmatige) dagbesteding. Evenzo van en naar beschut werken en detachering en werk.

En mensen die de stap niet kunnen maken van beschut werk naar detachering en werk dat die bij beschut werk kunnen blijven.

Dat je over kunt stappen afhankelijk van hoe je ontwikkelt en hoe je gezondheid is op een bepaald moment.

Hoe dat in de praktijk ook werkzaam te maken is nog niet zo eenvoudig.

Een ingewikkeld stuk, BI. Misschien dat het UWV-Webcare wat meer duidelijkheid kan verschaffen over het tegenwoordig zit met Arbeidsmatige Dagbesteding en ondergrens WSW/Beschut Werk. Als je een WSW-dienstverband hebt met daarbij een slapende oWajong, dan wordt die geactiveerd wanneer je niet meer aan de WSW-ondergrenscriteria voldoet, dan heb je ook recht op (Arbeidsmatige) Dagbesteding. Hoe dat met Wajong 2010 en de WSW-ondergrens zit, weet ik niet.

Arbeidsmatige Dagbesteding wordt in het kader van de WMO/WLZ heel vaak uitgevoerd door dezelfde instellingen die ook begeleid wonen onder hun hoede hebben. Vaak op kleinere locaties en niet altijd binnen het WSW-bedrijf. Voor taxivervoer naar de arbeidsmatige dagbesteding geldt een eigen bijdrage volgens de WMO.

Hallo D. Mast,

Je wilt weten hoe het zit met de dagbesteding naast een Wajong-uitkering.

Op dit moment zijn er nog geen wijzigingen bekend, als het gaat om de overgang van dagbesteding naar beschut werk.

Vallen je inkomsten uit de WSW-baan (deels) weg? Ook bij een slapende Wajong2010 gaan wij kijken of je uitkering weer uitbetaald kan worden. Met de rekenhulp op uwv.nl kun je een idee krijgen, wat dit voor jou betekent.

De gemeente regelt de arbeidsmatige dagbesteding. Wel kan de gemeente bij ons om advies vragen. Of je voor dagbesteding in aanmerking komt, wordt ook door de gemeente bepaald. 

Ik wens je alvast fijne feestdagen! 

Met vriendelijke groet,

Nelleke
UWV Webcareteam

 

@ BI 

Je geeft aan dat je jouw account op het forum wil annuleren. Kun je een email sturen naar wajongforum@uwv.nl waarin je dit aangeeft? Dan kunnen we dit voor je regelen.Winking Face on Microsoft Windows 10 October 2018 Update

Laatst gewijzigd op: 28 december 2018 09:57

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!