Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Berichtgeving UWV nieuwe wet?
Vereenvoudiging Wajong
Berichtgeving UWV nieuwe wet?
Eendje
14369

Beste allemaal,

Ik krijg voor mezelf niet duidelijk wat er nu wel/niet gaat veranderen met de nieuwe wet. Ik lees veel negatieve reacties op sociale media en van de vakbonden. Tegelijkertijd lees ik ook dat je er altijd op vooruit gaat, dat lijkt mij juist positief? De verrekening van inkomsten bij oude wajong is nu nogal bijzonder, dus het lijkt me fijn als dat verandert. Maar het wordt mij niet duidelijk hoe en wat.

Wanneer wordt er meer duidelijk wat er gaat veranderen? En hoe krijgen wij (wajongers) dat te horen?

Het lijkt mij een heel goed plan als we per post een brief of folder (op papier!) krijgen met alle nieuwe wet- en regelgeving, mogelijkheden, nieuwe manier van verrekenen inkomsten, alle rechten(!) en plichten etc.
Het lijkt mij dat het UWV deze overzichten moet kunnen maken per categorie (bijvoorbeeld Oude Wajong met arbeidsvermogen), dan heeft iedereen de juiste informatie voor zich.
Daarnaast zou je natuurlijk op de website nogmaals alle informatie kunnen zetten en een rekenhulp voor de nieuwe situatie.

Ik hoop dat we persoonlijk bericht van het UWV krijgen als de wetten/regels veranderen. Wij moeten ons aan die wet en regelgeving houden en de financiële consequenties zijn voor ons, dus het lijkt me niet meer dan logisch als we persoonlijk geïnformeerd worden. Wie weet of dit gaat gebeuren?

Groeten van Eendje

Hoi Eendje, 

Begrijpelijk dat het je nog niet helemaal duidelijk wordt. De informatie komt op dit moment mondjesmaat binnen. Via onderstaande link vind je terug wat er op dit moment bekend is. Als je werkt naast een Wajong dan ga je er met de nieuwe regeling inderdaad op vooruit. 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wajong/vereenvoudiging-wajong-vanaf-2020

Ik ga je opmerking over de berichtgeving doorgeven als feedback. Ik heb nog geen informatie over hoe de informatie gecommuniceerd gaat worden naar de mensen met een Wajong-uitkering, maar het lijkt me inderdaad mooi als dit zo persoonlijk mogelijk gebeurt. Zodra ik meer informatie heb hierover kom ik er op terug! 

Laatst gewijzigd op: 15 juni 2020 16:18

Hoi Mariska,

Dankjewel! De link die je postte werkt niet, maar ik heb de informatie nu zelf gevonden.

Voor andere geïnteresseerden is het: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wajong/vereenvoudiging-wajong-v...

Ik wacht je terugkoppeling over de berichtgeving dan af.

Groeten Eendje

Laatst gewijzigd op: 15 juni 2020 15:57

@Eendje: ik heb de link inmiddels aangepast, deze zou nu wel moeten werken. Fijn in ieder geval dat je de informatie zelf al gevonden had!

Hallo mod namens uwv:
ik heb 2 vragen.

Vraag 1:
ik lees dat er volgend jaar een nieuwe wajong regeling komt.
Het is mij onduidelijk of deze regeling alle andere wajong regelingen vervangt, en dus de oude wajong, 2015 wajong, etc doet verdwijnen?
of komt nieuwe er gewoon erbij?
Als dit laatste het geval is, en je wilt profiteren van de nieuwe regels van de nieuwe wajong, dan moet je dus van wajong switchen, klopt dit?

Vraag 2:
Twee van de nieuwe wajong regels zijn
1: "ik kan levenslang terugvallen op een wajong-uitkering"
2: Dat je helemaal de wajong uitkering kan stoppen. (wat geloof ik in de vorige wajong uitkeringen niet kon)

Wat ik dus begrijp is dat wanneer je uit de wajong uitkering definitief stopt, je jaren later gewoon weer in aanmerking kan komen voor een wajong uitkering?
Met andere woorden: stel je stapt uit de wajong in 2021 en je hebt dus totaal geen uitkering meer.
Je werkt een aantal jaar en in 2030 of 2040 of 2080 etc… moet je ermee stoppen ivm gezondheid redenen, dan kan je gewoon weer opnieuw wajong aanvragen?
En dat kan in de wajong regelingen die we nu hebben niet ofzo?

En wat zijn de regels om dan in aanmerking te kunnen komen?
zijn die net zo streng als die vandaag de dag zijn voor de nieuwe mensen die in aanmerking proberen te komen (en dus niet lukt)
of zijn deze regels stuk soepeler vanwege je in het verleden als een wajong hebt gehad?

Hoi Glas,

Helaas kunnen we nog niet alle vragen inhoudelijk beantwoorden, omdat wij daar de officiële informatie nog niet over hebben ontvangen. We kunnen je vragen gedeeltelijk beantwoorden op dit moment.

De huidige Wajong uitkeringen blijven gewoon bestaan. Er komt geen nieuw soort uitkering bij, er vinden alleen wijzigingen plaats in de bestaande uitkeringen.

Wat betreft je vraag over het opnieuw aanvragen van de Wajong als deze is gestopt: Vanaf 1 januari 2021 geldt  het volgende:

Stopte je uitkering vanaf 2 januari 2016? Dan kun je misschien opnieuw Wajong  krijgen als je gezondheid slechter wordt voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Het maakt dan niet uit door welke klachten dit komt.

Let op: stopte je Wajong vóór of op 1 januari 2016? Dan kunt u geen Wajong meer krijgen.

Zodra we meer concrete content hebben kunnen we alle vragen over de nieuwe wetswijziging beantwoorden.

Vereenvoudiging Wajong #VWAJ


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!