Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Bepaling garantiebedrag bij volledig eigen inkomen
Vereenvoudiging Wajong
Bepaling garantiebedrag bij volledig eigen inkomen
Sjoerd
6794

Ik heb een vraag over de berekening van het garantiebedrag bij mijn eigen situatie. Ik doe erg mijn best bij mijn werkgever en hoop gewoon zelf mijn inkomen te kunnen blijven verdienen maar ben gewoon ook benieuwd naar hoe de regels werken.

Ik heb een oude Wajong en heb arbeidsvermogen, lang heb ik bijverdiensten gehad als zelfstandige tot 300 euro gehad die ik mocht houden. Voor het afgelopen jaar zit ik boven die 300 euro dus is de uitkering een schaal lager gezet. Sinds een maand of vier werk ik in loondienst en krijg ik geen voorschot meer, de inkomsten als zelfstandige heb ik ook nog steeds.

Hoe gaat het garantiebedrag in mijn geval berekend worden? Op de website van het UWV is een beslisboom te vinden, ik moet daar kiezen tussen loondienst of zelfstandige maar beide is op mij van toepassing. In de informatie kan ik nergens vinden hoe het garantiebedrag werkt als er wel recht is op Wajong maar het inkomen tijdens de beoordelingsperiode dermate hoog is dat er nog wel recht blijft bestaan op de Wajong maar geen betaling meer plaatsheeft.

Gaat mijn garantiebedrag dan bijv. €2000 worden (als dit mijn inkomen zou zijn per maand). Of wil dit zeggen dat er bij eventuele terugval in de uitkering weer de mogelijkheid is om zonder gevolgen maximaal +/- 300 euro bij te verdienen?

Link beslisboom: https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/veranderingen-wajong/ik-...

Hallo Sjoerd,

Wij berekenen het garantiebedrag op de volgende manier:

Stap 1: 
Voor jouw inkomsten uit loondienst berekenen wij het bedrag van je gemiddelde inkomsten in de periode van december 2019 tot en met november 2020. Maanden waarin je geen inkomsten naast je Wajong-uitkering had, tellen niet mee. 

Voor jouw inkomsten als zelfstandige maken wij een schatting van jouw inkomsten over het jaar 2021.

Stap 2:
Met dit bedrag berekenen wij de hoogte van jouw Wajong-uitkering volgens de regels van vóór januari 2021. De uitkomst hiervan is het garantiebedrag. 

Ik deel het bericht op in 2 delen, zie mijn andere reactie voor het vervolg.

Laatst gewijzigd op: 11 januari 2021 16:44

(Vervolg eerder bericht)

Stap 3:
Wij vergelijken de hoogte van jouw Wajong-uitkering volgens de nieuwe regels met het garantiebedrag. 

Stap 4: 
Is het garantiebedrag hoger dan de uitkering in de nieuwe situatie? Of is het garantiebedrag gelijk aan de uitkering in de nieuwe situatie? Dan ontvang je het garantiebedrag. Is de uitkering in de nieuwe situatie hoger dan het garantiebedrag? Dan ontvang je de uitkering volgens de nieuwe regels.

Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice via: Klantenservice UWV

Met vriendelijke groet, 
UWV Webcare
Anita  

Laatst gewijzigd op: 11 januari 2021 16:44

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!