Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Ben je verplicht per 1 januari passend werk te accepteren als je een re-intergratietraject doet?
Vereenvoudiging Wajong
Ben je verplicht per 1 januari passend werk te accepteren als je een re-intergratietraject doet?
jan
327812

Ben je verplicht per 1 januari 2021 een re-intergratietraject via het UWV te doen als je een oude Wajong uitkering hebt en de beoordeling 'wel arbeidsvermogen?

Ben je verplicht per 1 januari 2021 passend werk te accepteren als je een re-intergratietraject via het UWV doet bij een oude Wajong uitkering?

Wordt je oude Wajong uitkering gekort of gestopt als je geen passend werk accepteert bij een re-intergratietraject van het UWV?

Ben je verplicht per 1 januari 2021 een re-intergratietraject via het UWV te doen als je een Wajong2010 uitkering hebt en de beoordeling 'wel arbeidsvermogen'?

Ben je verplicht per 1 januari 2021 passend werk te accepteren als je een re-intergratietraject via het UWV doet bij een Wajong2010 uitkering?

Wordt je Wajong2010 uitkering gekort of gestopt als je geen passend werk accepteert bij een re-intergratietraject van het UWV?

Pagina's

Soortgelijke vraag heb ik ook al gesteld en staat al vanaf september open.

Volgens mij gaat het erom wat er in het werkplan komt te staan.

Ben benieuwd wat webacare te zeggen heeft want bepaalde dingen blijven vaag.

Goedemorgen,

Ik heb het voor je uitgezocht.

Als je oude Wajong hebt en arbeidsvermogen dan wordt er een werkplan opgesteld. In het werkplan staat wat passend werk in jouw situatie is.

Als er voor jou passend werk is gevonden dan krijg je een gesprek met een werkgever. Zijn beide partijen tevreden en word je dan een baan aangeboden? Dan mag je die niet weigeren. Doe je dat wel, dan kan het gevolgen hebben voor je uitkering

https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/veranderingen-wajong/ik-heb-of-had-wajong-wat-verandert-voor-mij/index.aspx

Vriendelijke groet,

Janet

 Team Webcare

quote:

Op 22 december 2020 schreef UWV Webcare het volgende:

Goedemorgen,Ik heb het voor je uitgezocht.Als je oude Wajong hebt en arbeidsvermogen dan wordt er een werkplan opgesteld. In het werkplan staat wat passend werk in jouw situatie is.Als er voor jou passend werk is gevonden dan krijg je een gesprek met een werkgever. Zijn beide partijen tevreden en word je dan een baan aangeboden? Dan mag je die niet weigeren. Doe je dat wel, dan kan het gevolgen hebben voor je uitkeringhttps://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/veranderingen-wajong/ik-heb-of-had-wajong-wat-verandert-voor-mij/index.aspxVriendelijke groet,Janet Team Webcare

Maar als je tijdens het werplan maken zegt dat je nog niet aan werk toe bent wat dan ?

Dat je je aan afspraken ik het werplan moet houden lijkt me logisch maar het gaat er om wat je rechten & plichten zijn tijdens het opstellen.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/12/17/vragen-v...

"Het klopt dat de algemene verplichting om passend werk te aanvaarden per 1 januari 2021 in de Wajong2010 komt te vervallen. Het klopt ook dat de plicht om passend werk te aanvaarden onderdeel kan worden van een re-integratietraject.
Vanaf 1 januari 2021 kan bij het inzetten van een ingekocht re-integratietraject de afspraak gemaakt worden om passend werk aangeboden door het reintegratiebedrijf te accepteren. Het accepteren van passend werk is dan een voorwaarde bij de re-integratieondersteuningen en niet bij inkomensondersteuning. Wanneer niet nakomen van de afspraak verwijtbaar is kan dit tot een tijdelijke financiële maatregel leiden. Het accepteren van passend werk kan nu ook in de oWajong al onderdeel zijn van de re-integratieafspraken. De rechten en plichten van de oWajong en Wajong2010 zijn hierdoor vanaf 1 januari 2021 gelijk."

Dus de verplichting is er alleen bij re-integratieondersteuningen ?

Laatst gewijzigd op: 26 december 2020 12:55

Goedemorgen Jan,

Hieronder de antwoorden op jou vragen.

1) Je mag ook een eigen re-integratiebedrijf kiezen

2) Als je passend werk aangeboden krijgt ben je verplicht deze te accepteren.

3) Mocht je het passende werk niet accepteren dan heb je geen recht op de Wajong uitkering.

Voor de overige vragen, maar dan gerelateerd aan Wajong 2010, gelden dezelfde regels.

Met vriendelijke groet,

Brenda

UWV Webcare

Laatst gewijzigd op: 31 december 2020 09:33

Voor de oude wajong veranderd er dus helemaal niets. De verandering is vooral voor de Wajongers uit 2010. Het werkt in principe zo: Je wordt net als altijd uitgenodigd voor een gesprek met je arbeidsconsulent. Die vraagt aan je wat je het afgelopen jaar gedaan hebt en of je ondersteuning wilt bij je re-integratie. Het staat hoe dan ook vast dat je moet re-integreren, je kan er voor kiezen om dit zonder ondersteuning te doen van het UWV door bijvoorbeeld een opleiding te volgen of ergens dagbesteding te doen via de gemeente. Het kan ook via een ingekocht traject van het UWV. Het is logisch dat als het UWV een traject voor je inkoopt dat daar bepaalde voorwaarde aan vast zitten. Eén voorwaarde is dat je passende werkzaamheden moet accepteren. Nogmaals voor de oude wajong veranderd er inprincipe niets behalve dan dat je altijd kan terug vallen op je uitkering en het trappensysteem is weg.

Dit staat er nu bij extra plichten als je arbeidsvermogen hebt: https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong/wijzigingen-plich...

Nergens staat hier dat je nog van ondersteuning af kan zien.

[UWV/Wajong site is venieuwd]

Laatst gewijzigd op: 01 januari 2021 14:20

Ik denk dat ze nog aan de website werken, want de link geeft op dit moment aan dat de pagina niet is gevonden. Als ik de beslisboom goed lees gebeurd het uiteindelijk allemaal in overleg tussen jou en de werkgever.

"
Passend werk accepteren
Vóór 1 januari 2021 bent u verplicht om passend werk te accepteren als dit een afspraak is in uw participatieplan. Doet u dat niet, dan krijgt u geen uitkering meer.

Vanaf 1 januari 2021 verandert dit. Als u dan passend werk weigert, stopt uw uitkering niet, maar wordt deze tijdelijk lager. Let op: in uw participatieplan staat wat voor u passend werk is en dat u dit moet accepteren. Is er passend werk voor u gevonden? Dan gaat u hierover in gesprek met de werkgever. Zijn u en de werkgever allebei tevreden over de aangeboden werkzaamheden? En biedt de werkgever u de baan aan? Dan mag u deze niet weigeren.

"
Je hebt er dus zelf ook invloed op.

Ik zou graag van webcare willen weten of mijn beschrijving van de procedure klopt?

Laatst gewijzigd op: 01 januari 2021 12:27

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!