Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Als het aan de VVD ligt, gaan tijdens de komende kabinetsperiode mensen met een uitkering in koopkracht op achteruit.
Nieuws
Als het aan de VVD ligt, gaan tijdens de komende kabinetsperiode mensen met een uitkering in koopkracht op achteruit.
D. Mast
33806

Op http://www.telegraaf.nl/dft/geld/27596788/__VVD_denivelleert__.html "De koopkracht van mensen met een uitkering (exclusief ouderen) neemt juist af, met gemiddeld 1,4 procent per jaar." Ik lees in dat artikel het volgende:

quote:

De koopkracht van mensen met een uitkering (exclusief ouderen) neemt juist af, met gemiddeld 1,4 procent per jaar. Zo grijpt de partij stevig in door alle uitkeringen behalve de AOW tijdelijk te ontkoppelen van loonstijgingen. Hiermee moet de nivelleringsoperatie die de afgelopen kabinetsperiode op voorspraak van de PvdA werd doorgevoerd, deels worden teruggedraaid.

Ook wil de VVD het vakantiegeld voor mensen in de bijstand afschaffen. Verder gaat het mes in de zorgtoeslag en wordt het kindgebonden budget en de kinderbijslag na het tweede kind afgeschaft. En waar veel andere partijen het eigen risico in de zorg willen verlagen, blijft dat bij de liberalen overeind.

Waarom mogen mensen met een (arbeidsongeschiktheids)uitkering juist niet van het economische herstel profiteren en gaan zij in koopkracht op achteruit als het aan de VVD ligt? Is dat niet een beetje asociaal? Want veel mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering kunnen niet eens werken, wat zij ook willen en wat zij ook geprobeerd hebben! Zij hebben zeker echt wel het recht om te mogen profiteren van het economische herstel.

Dat mensen met een uitkering in koopkracht achteruitgaan in tijden van economische malaise en het kabinet daardoor moet bezuinigen, is nog wel te snappen. Maar het is naar mijn mening principieel onrechtvaardig om juist in tijden van economische herstel uitkeringsgerechtigden op achteruit te laten gaan! Het komt bij mij over alsof de VVD mensen met een uitkering niets wil gunnen.

Als het aan de VVD ligt..
Nou als het aan mij ligt (en hopelijk het merendeel van de Nederlanders) dan heeft de VVD helemaal niks te zeggen vanaf maart.

VVD denkt alleen maar aan geld geld geld, oke logisch, maar ze halen het bij de verkeerde mensen weg. Als meneer Rutte nou eens even 1000 euro per maand te besteden heeft dan zal hij wel terugkomen op zijn punten.

Het is inderdaad asociaal, ze denken alleen ''tja ze krijgen het gratis, ze hoeven niet nóg meer gratis te krijgen'', nou meneer Rutte, als jij zo graag wilt dat een deel van Nederland in armoede leeft, moet je dat vooral doen..Ondertussen verdient Mark Rutte even zo'n 11.000 euro bruto per maand.

De VVD wil de kloof tussen arm en rijk nog groter maken. Zorgwekkend!

Het beste is wel om de CPB-doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's te bestuderen, daarin kun je lezen bij welke partijen de koopkracht van uitkeringsgerechtigden stijgt of daalt. Deze doorrekeningen komen aanstaande donderdag 16 februari uit.

Wanneer de VVD met PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks gaat regeren, zal de VVD echt wel water bij de wijn moeten doen en zullen bepaalde VVD-plannen niet doorgaan, of afgezwakt worden. Bij een rechts kabinet met de VVD en de PVV kunnen wij echt wel koopkrachtverlies verwachten. Komt omdat rechts-populistische onderbuikstemmers niets van mensen met een Bijstands- of Wajong-uitkering moet hebben. En de VVD speelt daarin op in.

Zo heeft de PvdA in de afgelopen kabinetsperiode er echt wel voor gezorgd dat uitkeringen en toeslagen niet omlaag gingen.

Om uitkeringen daadwerkelijk te korten, zal het kabinet ook een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer moeten hebben. Voor de ontkoppeling (WKA) is dat niet nodig, kan via een AmVB.

Volgens de CPB-doorrekeningen wil de VVD het minimumloon en alle uitkeringen, behalve de AOW, 4 jaar lang bevriezen aan de hand van de Wet Koppeling met Afwijkingsmogelijkheden (WKA). Nadeel is dat wij dan behoorlijk op achteruitgaan, omdat de prijzen wel blijven stijgen. En het afschaffen van de vakantietoeslag geldt alleen voor de Bijstand.

In hoeverre zal de VVD dat voor elkaar weten te krijgen, mocht die weer gaan regeren en hoe zullen de sociale partners (vakbonden en werkgevers) daarop reageren wanneer er met het nieuwe kabinet een nieuw sociaal akkoord gesloten zal worden?

Laatst gewijzigd op: 17 februari 2017 20:23

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!