Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > 20 en vanaf jongere leeftijd al te ziek om te werken
Beoordeling van je arbeidsvermogen
20 en vanaf jongere leeftijd al te ziek om te werken
JeroenGobert
301110

Hoi allemaal. Sinds ik 18 ben heb ik een Wajong uitkering. Sinds mijn 13e heb ik depressie en een angststoornis. Dit beperkt mij heel erg om te werken. Ik heb 5 jaar behandeling gehad maar tot geen effect. Mijn enigste optie is om afgekeurt te worden om zo toch zo normaal mogelijk door het leven te kunnen. (Eigen huis, auto, etc.) Hoe gaat dit in zijn werking? Moet ik naar het UWV om een aanvraag te doen of naar de gemeente? Wat voor vragen gaan ze dan allemaal stellen?

Mvg Jeroen

Aan wat voor "afkeuring" denk je?
Je hebt al Wajong, schrijf je?
Verplicht men je nu te werken met die Wajong?

Gijs: Ja precies als Jeroen al Wajong heeft dan is de vraag onduidelijk

En plus? Jeroen? Auto eigen huis? Auto zou misschien gaan, maar eigen huis? Kun je vergeten met een uitkering

En verder heb jij nog geen Wajong nu? Dan verwacht hem ook niet te krijgen, je moet nu 100% duurzaam arbeidsongeschikt worden verklaard wil je het nog krijgen

Grootste kans dat je dan dus net als anderen onder: Banenafspraak of Beschut Werk zult zitten qua beoordeling

De aanvraag is tegenwoordig via het formulier: Beoordeling Arbeidsvermogen
Bij deze aanvraag stuur je de dossier gegevens (medische en/of GGZ enz)

Verder qua vragen enz (tja daar kun je het beste voor iemand meenemen, iemand van Stichting Mee of dergelijke, maar zelfs dan ontvang je waarschijnlijk geen Wajong als je die nog niet hebt vanuit: 2010 of eerdere)

Stichting Mee kan alle papieren invullen ook van de aanvraag (via beoordeling arbeidsvermogen formulier)

Succes

Laatst gewijzigd op: 21 juli 2019 12:50

quote:

Op 21 juli 2019 schreef gijs het volgende:

Aan wat voor "afkeuring" denk je?
Je hebt al Wajong, schrijf je?
Verplicht men je nu te werken met die Wajong?

Ze willen graag dat ik minimaal 24 uur werk. Dit lukt niet dus daar heb ik een vrijstelling voor. Ik was er van onder de indruk dat een Wajong tijdelijk was. Ik ben niet heel erg bekent met de termen maar ik had gelezen dat ik met een WIA uitkering een kleine hypotheek aan kan vragen. Ik zou graag een containerwoning of woonunit neer willen zetten op een stuk gehuurt land om zo toch een eigen huisje te kunnen hebben. Ik doe graag timmerwerk en met een huurhuis heb je vrijwel nooit een schuur met genoeg ruimte daarvoor. Ik zou wel graag voor de uren die ik wel kan werken, gewoon willen werken, maar aangezien dat er maar zo weinig zijn (3 halve dagen) zijn er maar weinig bedrijven die dat willen. Zeker in de bouwsector. Nu doe ik vrijwilligers werk. Ik krijg maar 240 in een maand en daar kan ik dus nooit van op mn eigen wonen, ook niet met alle toeslagen

Hier vind je hoeveel Nederlanders een auto heeft.
https://www.cbs.nl/nl-nl/maatschappij/verkeer-en-vervoer/transport-en-mo...

En hier hoeveel Nederlanders een eigen huis hebben, je kunt het uit deze gegevens halen.
Woningen: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/81955NED/table?ts=1563710753439
Huurwoningen: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/82900NED/table?ts=1563710970687

Vooral een goede opleiding is van belang om een eigen woning, eigen auto en dergelijke te kunnen bezitten.

Als je nu 20 jaar bent en met 18 jaar een Wajong uitkering hebt gekregen heb je een Wajong2015 uitkering. Bij een Wajong2015 uitkering heeft men duurzaam geen arbeidsvermogen.

Je kunt met het UWV bellen welke uitkering je hebt of een bericht sturen via MijnUWV of het opzoeken in je brieven die je van het UWV hebt gekregen.

Hallo JeroenGobert,

Allereerst wil ik je graag welkom heten op het forum. Ik kan mij voorstellen dat je graag een eigen huis en auto zou willen, ook omdat je graag timmerwerk doet en hiervoor ruimte nodig hebt. Goed dat je dit hier aankaart en navraagt hoe zoiets in zijn werking gaat.

Heb je een Wajong 2015? Dan verwachten wij inderdaad dat je nu en in de toekomst geen mogelijkheden meer hebt om te werken, daarom is de Wajong-uitkering niet tijdelijk.

De WIA-uitkering is een andere uitkering. Deze kun je alleen aanvragen wanneer je bijna 2 jaar ziek bent geweest. Hier kun je meer informatie lezen over de WIA-uitkering.

Bericht 1/2

Bericht 2/2

Vanuit UWV kunnen we je niet aangeven of je met jouw Wajong-uitkering een hypotheek kunt krijgen. Wel kun je bij de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) vragen welke mogelijkheden er zijn om met jouw uitkering een hypotheek te kunnen krijgen. Je kunt jouw laatste betaalspecificatie of de brief met de beslissing van jouw Wajong-uitkering gebruiken om de hypotheekverstrekker te informeren over de hoogte van jouw uitkering.

Veel succes met je plannen om een eigen huis te kopen!

Met vriendelijke groet,

Marjolein
UWV Webcareteam

quote:

Op 22 juli 2019 schreef UWV Webcare het volgende:

Bericht 2/2Vanuit UWV kunnen we je niet aangeven of je met jouw Wajong-uitkering een hypotheek kunt krijgen. Wel kun je bij de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) vragen welke mogelijkheden er zijn om met jouw uitkering een hypotheek te kunnen krijgen. Je kunt jouw laatste betaalspecificatie of de brief met de beslissing van jouw Wajong-uitkering gebruiken om de hypotheekverstrekker te informeren over de hoogte van jouw uitkering.Veel succes met je plannen om een eigen huis te kopen!Met vriendelijke groet,MarjoleinUWV Webcareteam

Heel erg bedankt, zal zeker even een kijkje nemen.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!