Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Opleiding en re-integratie
zzp'er worden
glas
347512

Hallo
ik ben al mijn hele leven 90% afgekeurd en zit in de oude wajong.
Ik zou het bedrijf van familie willen overnemen en daarvoor moet ik zzp’er worden.
Als ik het goed begrepen hebt (correct me if I wrong) en ik het werk niet “overleef” en te zwaar word binnen 5 jaar, ik weer terug mag in de wajong. Is dat correct?
En hoe gaat dat dan? Ik kan dan nooit meer terug vallen naar 90% arbeidsongeschikt neem ik aan gezien uwv er alles eraan doet om het arbeidsongeschikt percentage zo laag mogelijk te houden en gezien ze mij aan het "werk" hebben gezien het ook nooit meer gaan geloven dat ik arbeidsongeschikt ben (ook al doe ik alles vanuit mijn bed)
Wat ik mij ook af vraag is wat voor opties ik nog hebt als ik na de 5 jaar te ziek word om het bedrijf te runnen en ik noodgedwongen moet stoppen.
Ik las ergens dat wanneer je zzp’er word en dit binnen 13 weken vermeld bij het UWV, zij een acceptatieplicht hebben om je aan te nemen voor een bepaalde verzekering die als het ware gebaseerd is op de ziektewet en WIA en een maximum verzekerd bedrag kent.
Met andere woorden, als ik na de 5 jaar echt niet meer lukt om verder het bedrijf te runnen dan kan ik een WIA krijgen?
Kan iemand mij in jip en janneke taal vertellen hoe dit werkt? En hoe duur is deze verzekering?

Bericht 1 van 2

Hallo glas,

Allereerst wil ik je welkom heten op dit forum!
We hebben ook een speciaal topic om jezelf voor te stellen. Via dit topic  kun je iets over jezelf vertellen als je dat leuk vindt.

Wat betreft hoe het gaat als je het familiebedrijf wilt overnemen, raad ik je aan om contact op te nemen met de arbeidsdeskundige. Deze kan je precies vertellen waar je allemaal mee te maken krijgt met een eigen bedrijf en  Wajong

Bericht 2 van 2

Meer informatie over verzekeren, vind je hier en hier

Voor advies en duidelijke uitleg over welke verzekering jij het beste kunt afsluiten, verwijs ik je naar 020-752 42 90. Hier kunnen ze je precies vertellen wat je wilt weten en antwoord op je vragen geven.

Ik wens je heel veel succes met de overname!

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

Volgens mij is een vrijwillige arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsverzekering van het UWV met een Wajong uitkering niet mogelijk. Klopt dit UWV webcareteam?

Mogelijk vind je nog tips in dit topic
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/voor-jezelf-beginnen

@Jan:

Je hebt helemaal gelijk! Als je een Wajong-uitkering hebt, is een vrijwillige verzekering niet nodig. Je bent dan al verzekerd voor de verschillende verzekeringen.

@glas:

De informatie over de verzekeringen is pas nodig als je uitkering is gestopt. Dan moet je inderdaad binnen 13 weken een vrijwillige verzekering afsluiten.

Ik ben uitgegaan van het feit dat je uitkering al was gestopt. Excuses voor de verwarring en @Jan bedankt voor je scherpzinnigheid.

Vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

quote:

Op 7 april 2020 schreef UWV Webcare het volgende:

@Jan:Je hebt helemaal gelijk! Als je een Wajong-uitkering hebt, is een vrijwillige verzekering niet nodig. Je bent dan al verzekerd voor de verschillende verzekeringen.@glas:De informatie over de verzekeringen is pas nodig als je uitkering is gestopt. Dan moet je inderdaad binnen 13 weken een vrijwillige verzekering afsluiten.Ik ben uitgegaan van het feit dat je uitkering al was gestopt. Excuses voor de verwarring en @Jan bedankt voor je scherpzinnigheid.Vriendelijke groet,MonicaUWV Webcare

Iemand met een wajong uitkering komt op dit moment niet in aanmerking voor een vrijwillige wia verzekering als zzp-er (zie dit topic https://perspectief.uwv.nl/forum/s/vrijwillig-verzekeren-wia-als-zzper-v...) als de wajong is gestopt. Of datzelfde ook geldt voor de ziektewet weet ik niet.

De overheid is wel van plan om voor zzp-ers weer een oav verplichting in te stellen. Dan zou in theorie ook iemand met een wajong daarvoor in aanmerking moeten komen>

Laatst gewijzigd op: 07 april 2020 19:47

(deel 2) wanneer hij /zij als zzp-er aan het werk gaat en geen recht meer zou hebben op wajong maar of dat ook zo geregeld gaat worden is nu nog niet bekend.

partner van tt

Hi partner van tt,

Ik ben ook erg benieuwd hoe de regeling uitpakt voor iemand met recht Wajong-uitkering. 

Even off-topic;  hoe gaat het met jullie? Ik heb je een tijdje gemist op het forum en maak me toch een beetje zorgen....

quote:

Op 8 april 2020 schreef Saraya - moderator namens UWV het volgende:

;Even off-topic;  hoe gaat het met jullie? Ik heb je een tijdje gemist op het forum en maak me toch een beetje zorgen....

Tegen alle verwachtingen in is tt er nog of zoals ze zelf zou zeggen onkruid vergaat niet. Heel langzaam maar zeker gaat het de goede kant op maar ze heeft nog een lange weg te gaan. Het kan dus nog even duren voordat ze zelf weer actief kan zijn op dit forum als dat al mogelijk wordt. Maar haar eigenwijsheid en volhardendheid is ze nog niet kwijt dus ik vermoed/hoop dat ze jullie over een tijdje wel weer lastig valt;-)

Voor iedereen hier, blijf (hopelijk) gezond, probeer Covid buiten de deur te houden, dat proberen wij ook, en geef de moed niet op.

partner van tt

Hoi tt en partner,

Wat fijn te vernemen dat het nog steeds de goede kant op gaat. Alhoewel ik jullie niet persoonlijk ken, verbaast het me niks dat tt zo eigenwijs en volhardend is. Dat blijkt wel uit haar daadkrachtige berichten.

Soms voelt het wel alsof ik een aantal leden persoonlijk ken door het forum en de berichten die ik elke dag voorbij zie komen. 

Heel veel sterkte en kracht toegewenst voor jullie beiden!

 

 


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!