Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > ZZP en wajong
Inkomen en uitkering
ZZP en wajong
maatjeoppoten
32897

Hoi,

Sinds 2 jaar ben ik zzp'er naast mijn wajong. Mijn bedoeling is om hier uiteindelijk van te kunnen leven. Tot nu toe is het tot mijn verbazing zo dat ik alle winst die ik maak moet inleveren, dat wordt dus gekort op mijn uitkering. Terwijl de proefberekeningen anders aangeven.
Ik ben op advies van meerdere mensen aan de telefoon bij het UWV in bezwaar gegaan, maar dit is afgewezen zonder duidelijke uitleg.
Hebben meer mensen hier ervaring mee?

Ik vraag me nu ook af wat ik het beste kan doen, dit jaar heb ik voor het eerst net zoveel ongeveer verdiend als ik aan wajong krijg. Kan ik voor het komende jaar mijn uitkering het beste op 0% gaan zetten, of nog even door laten gaan? Of helemaal stopzetten?

Bedankt alvast voor het meedenken!

Groetjes Willemien

Zal aan het type Wajong liggen hoe het zit met bijverdienen. Heb zelf oude Wajong. Dan kan je tot 20% van het minimumloon bijverdienen, zonder dat het invloed heeft op je uitkering. Tussen de 20 en 35%, wat eigenlijk een te grote stap is, krijg je een bepaalde aanvulling. Als je net boven die 20% zit, houd je volgens mij zelfs minder over dan je uitkering.
Op nul zetten lijkt me persoonlijk niet handig. Stel dat je mindere maanden hebt.

Hallo Maatjeoppoten,

Wat mooi dat het zo goed gaat met je eigen bedrijf. Jouw doel komt al dichtbij lees ik.

Jo-Janneke zegt het inderdaad goed. Het is belangrijk om te weten in welk type Wajong-uitkering je zit om uit te kunnen leggen hoe het zit met bijverdiensten en verrekening op de Wajong-uitkering.
Jammer dat je hier, ook via een bezwaar, nog geen duidelijk antwoord op hebt gekregen. Via onze klantenservice kun je vragen om teruggebeld te worden om een duidelijke uitleg te krijgen over de proef- en definitieve berekeningen.

Daarnaast vraag je of je er goed aan doet om voor 2020 je Wajong-uitkering op €0,- te laten zetten. Dit lijkt me iets om goed over na te denken. Krijg je geen aanvulling vanuit de Wajong, dan voorkom je inderdaad dat je iets moet terugbetalen aan ons. Daarentegen willen we natuurlijk niet dat je in mindere maanden te kort komt. Ik snap dat het zoeken naar een balans hierin erg lastig is.

1 van 2

2 van 2

Ik raad je aan om de schatting van jouw inkomen in 2020 met jouw arbeidsdeskundige te bespreken. De arbeidsdeskundige kan samen met jou kijken welke verschillende situaties er zijn en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Maak je gebruik van de Werkmap? Stuur dan je arbeidsdeskundige een bericht in je Werkmap. Lukt dit niet, dan kun je altijd bellen met onze klantenservice. Mijn collega van de klantenservice helpt je graag in contact te komen met jouw arbeidsdeskundige.

Ik wens je fijne feestdagen en in 2020 heel veel succes toe!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 23 december 2019 13:38

Mogelijkheden die ik zie, maar er vast meer. Een goede boekhouder die ook verstand van de Wajong uitkering heeft kan je beter helpen.

- Uitgaven/investering aan het eind van het jaar doen, zodat winst zo laag mogelijk is.
- Nagaan welke aftrekposten je ook voor UWV kunt gebruiken om winst zo laag mogelijk te houden.
- Aan het begin van het jaar je verwachtte winst van vorig jaar via een wijziging doorgeven en berekenen hoeveel je krijgt of terug moet betalen.
- Wajong aan begin van jaar op 0 euro laten zetten. Dan hoef je niet terug te betalen, maar heb je mogelijk te weinig om van te leven.
- Wajong aan begin van jaar op een bedrag laten zetten waar je, inclusief je verwachtte winst, minimaal van kunt van leven.
- Wajong aan begin van jaar op een bedrag laten zetten waar je, inclusief verwachtte winst, gewoon van kunt van leven.
- Wajong aan begin van jaar op een bedrag laten zetten waar je, inclusief verwachtte winst, gewoon kunt van leven en een bedrag overhoudt als buffer.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!