Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Mijn ziekte of beperking > Zorgverzekering of belastingteruggave, graag beetje hulp/advies
Mijn ziekte of beperking
Zorgverzekering of belastingteruggave, graag beetje hulp/advies
Kris
29018

Hoi allemaal,

Ik ben aan het zoeken naar de beste oplossing voor de medische zorg die ik dit jaar nodig heb. Graag wil ik wat hulp daarbij, omdat ik vorig jaar de verkeerde keuze had gemaakt. Ik hoop dat iemand kan helpen uitpluizen wat wijsheid is.

Mijn operatie is in maart een jaar geleden, maar mislukt. Ik heb tot eind maart fysiotherapie vanuit de basisverzekering op basis van een chronische indicatie. Maar deze verloopt dan. Ik betaal nu sws het eigen risico voor fysiotherapie. Na maart val ik hopelijk onder een nieuwe chronische indicatie (voor bv littekenzorg). Dan moet ik weer de eerste 20 zelf betalen.
Daarvoor kan ik me aanvullend verzekeren. Tenzij ik geen chronische indicatie krijg, dan moet ik een zo groot mogelijke dekking krijgen. Maar onbeperkt fysio word ik niet voor geaccepteerd.

Ook moet ik dit jaar naar een vaktherapeut die 70€ per uur vraagt. Deze hulp lijkt me te kunnen helpen want zij is gespecialiseerd in mijn complexe vragen, en ze is me doorgegeven door mijn huidige behandelaar. Die moet stoppen. Ik zou minstens wekelijks hulp nodig hebben van deze therapeut, dus dat is minimaal zo'n 3300€ En bij 2 x per week zo'n 6600€ (vakantie beetje eraf getrokken).

Als ik kijk naar pakketten kan ik bv kiezen voor zilveren kruis (die accepteert altijd) en dan krijg ik 27 x fysio en 550€ vaktherapie. De premie wordt dan zo'n 152€ zonder tandarts. Of kiezen voor 36 x fysio en dan wordt het bijna 200€.

Maar wat ook kan (pffff), is dat ik kies voor een pakket waarbij alleen fysio bv 18 keer wordt geboden.
En dat ik alle overige kosten opbreng als zorgkosten in mijn belastingaangifte. Ik krijg ongeveer 30-35% terug van mijn zorgkosten.
Stel dat ik dat doe, en stel ik maak 10000€ kosten, dan krijg ik misschien 4100€ terug. Bij bv 4000€ zorgkosten was het iets van 1700€. Zoiets.
(De belastingdienst gaf me de tip om het in te vullen in een voorlopige aanslag 2020).

Wat ook kan, is dat ik niet nu al voor deze vaktherapeut kies, maar probeer eerst stabieler te worden in een reguliere opname, die ook volledig vergoed in Spanje wordt geboden of ergens (korter) in een traumacentrum in NL.
En dan bij haar de tweede fase van trauma therapie doen, volgens een methode waar ik veel baat bij heb.

Het is misschien een te specifieke vraag voor op het forum, maar mijn situatie is best uitzichtloos. Omdat ik ook lichamelijk zwak ben en veel pijn heb, moet ik een heel goede keuze maken.

Ik heb wel spaargeld, dus kan de kosten dragen en zorgkosten aftrekken boven die drempel. Of deels verzekeren en deels aftrekken. Of blijven zoeken naar een opbouw in behandeldoelen waarin ik kies voor de meest verzekerde zorg.

Wie kan er iets zinnigs over zeggen?

Of het zinnig is weet ik niet maar....

Ik denk dat de eerste vraag voor de fysio is nl hoe groot is de kans dat er weer een chronische indicatie wordt afgegeven? Een vraag die de fysio zou moeten kunnen beantwoorden en afhankelijk van dat antwoord zou je een beslissing kunnen/moeten maken over wat voor aanvullende verzekering je eventueel nodig hebt voor de fysiotherapie.

Voor wat betreft de vaktherapeut, is dat iets waar je voor je gevoel nu al mee zou kunnen beginnen of is het voor jou beter om eerst te proberen te stabiliseren? En hoe groot is die kans op stabilisatie? Ook hier is het misschien een beetje afhankelijk van jouw antwoorden of je dat nu eventueel extra zou willen bij verzekeren of dat dat iets is wat misschien beter tot volgend jaar kan wachten.

Wat ik je in ieder geval wil meegegeven is dat je soms even goed moet rekenen. Hoeveel extra premie ga je betalen voor bv het verzekeren van die vaktherapeut. Is dat bv 20 euro per maand dan betekent dat concreet>

(deel 2) dat je 20*12= 240 euro betaalt en dat er dus maar effectief 310 euro vergoed wordt ( vergoeding van 550 - kosten premie) maar die 240 euro van de premie kan je niet van de belasting aftrekken. Terwijl als je de kosten zelf draagt kan je het wel helemaal van de belasting aftrekken. Maar zoals ik net al zei dat wordt dus rekenen wat "beter"(of minder slecht) is.

Ik vermoed dat je dit wel weet maar als je aanvullend verzekerd bent kun je alles wat niet door de verzekering vergoed wordt bij de belasting opvoeren. Mits het onder de regels van ziektekostenaftrek valt natuurlijk. bv brillen vallen er tegenwoordig niet meer onder.

partner van tt

Laatst gewijzigd op: 07 januari 2020 15:48

Je antwoorden helpen me verder, dank je partner van tt!

Ik denk dat ik alle opties om beter te worden via een kennismakingsgesprek(ken) ga aanhoren. En dan een plan maak.
De vaktherapeut biedt ook juist hulp om te stabiliseren, zoals door je te richten op waar je vroeger blij van werd en dat weer op te pakken. Maar ja, geld is ook niet een bron zonder einde. En wat vroeger werkte, is nu weggevallen.

Ik ga overleggen met de fysiotherapeut over de kans op een chronische indicatie. Dan kijk ik even wat 20 keer fysio dan extra kost per jaar.

Het pakket met vaktherapie zou aanzienlijk duurder worden dan bv 20€, terwijl ik die aanvullende verzekering dan niet kan aftrekken. Dus ik denk dat ik dat niet moet doen. Tandarts ook niet.

Wel jammer voor die vaktherapeut dat ze zo duur is, weinig mensen zullen haar dan kunnen opzoeken.
Aan de andere kant wil ze dat misschien ook niet.... al die zware gevallen ;-)

Als je wat meer over de verschillende opties weet dan zou je iemand van Humanitas thuisadministratie kunnen vragen of iemand anders die goed thuis is in de zorgverzekeringen en de belastingen om te mee te denken met de financiële kant.

Belastingdienst en Gezondheid (ziektekosten en zorgkosten)
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...

Ieder(in): aftrek zorgkosten
https://meerkosten.nl/belastingvoordeel/aftrek-zorgkosten/

Nog een topic over zorgverzekering:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/ziektekosten-verzekering-wajong

Hoi Jan,
Ik heb het even opgezocht, humanitas administratie, maar dat voelt voor mij als een brug te ver. Wel een heel goed initiatief!

Ik heb nu zo'n beetje alle zorgverzekeraars en dekkingen op een rijtje gezet, en ga morgen met 2 van hen bellen met vragen die onduidelijk bleven.
Zoals: 20 keer fysio wordt bij 1 vergoed, maar alleen als je geen chronische indicatie heb. Maar dat is toch vaak waarom je je voor die eerste 20 verzekert? ;-)

Uiteindelijk is elke verzekering weer een compromis als je verschillende soorten zorg nodig heb, en niet overal terecht kunt.

@Kris

Ik heb zelf helaas te weinig verstand van medisch zorg om je verder te helpen. Je vraag past echter uitstekend op ons forum! Je krijgt vast en zeker nog meer nuttige reacties. Succes met uitzoeken.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!