Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Zorgen om baankansen jong gehandicapten
Nieuws
Zorgen om baankansen jong gehandicapten
wolf
15187

http://www.nu.nl/economie/4147908/zorgen-baankansen-jonge-gehandicapten....

Jongeren die een beperkte mogelijkheid hebben om te kunnen, werken zijn sinds de invoering van de Participatiewet "onzichtbaar geworden voor de overheid".
Dat zegt Jan-Jaap de Haan, directeur van de koepel van sociale werkbedrijven, maandag in Trouw.

Door de invoering van de Participatiewet op 1 januari dit jaar krijgen alleen jongeren die meer dan 80 procent zijn afgekeurd nog een uitkering.

Elke jongere die meer arbeidsvermogen heeft, moet met hulp van de gemeente aan de slag bij een betaalde baan. "Dat lukt echt onvoldoende", zegt De Haan, die ook zegt dat dit hem "grote zorgen" baart.

Hij stelt dat de gemeenten nog niet klaar zijn om de extra jonge gehandicapten aan een baan te helpen.

Bovendien komen de jongeren als ze thuis blijven wonen niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

"Wij hopen enorm op nieuwe arbeidsbeperkten die we kunnen plaatsen bij bedrijven. Ondernemers willen hen echt wel aannemen, omdat ze hebben afgesproken met staatssecretaris Jetta Klijnsma dat ze honderdduizend arbeidsbeperkten aan een baan helpen", aldus De Haan. "Maar het gebeurt niet. De aantallen vallen ons behoorlijk tegen."

PvdA-Kamerlid John Kerstens zegt te willen bezien "waar zaken beter kunnen". "Het kan niet zo zijn dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit zicht verdwijenen. Voor hen is de wet immers juist bedoeld."

Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut deelt de zorgen van De Haan. "Het is wrang dat de Participatiewet juist deze jongeren uitsluit", stelt ze. "Deze jongeren moeten van school, via de stage begeleid worden naar een baan. Anders ben je ze kwijt."

Karabulut zegt volgende week met een voorstel te komen.

UWV
De Cedris-voorman maakt verder een punt van de opstelling van het UWV. De uitkeringsinstantie merkt volgens hem in veel gevallen de arbeidsgehandicapten niet als zodanig aan, omdat diegene via ander werk wel een volledige baan zou kunnen uitoefenen.

Hierdoor moet de werkgever bijvoorbeeld alsnog het loon doorbetalen bij ziekte van de betreffende werknemer.

"De criteria die staatssecretaris Klijnsma stelt aan het doelgroepregister waar het UWV mee werkt, moeten echt anders", aldus De Haan.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma maakte zich al eerder druk om de bureaucratie rond het doelgroepregister. "Dit motiveert zowel gemeenten als bedrijven om baankansen te creëren", stelt hij. Het manco van het quotum arbeidsgehandicapten, waarvoor het doelgroepregister bedoeld is, is volgens hem "dat geld en energie gaat zitten in bureaucratie in plaats van in banen. Dat moet echt anders".

Kerstens laat weten Klijnsma via een motie te willen oproepen om leerlingen in het speciaal onderwijs automatisch in het doelgroepregister op te nemen.

Die Jan-Jaap de Haan, Pieter Heerma en Sadet Karabulut kunnen lullen als brugman, Klijnsma blijft bij haar standpunt door haar obsessie om wajongers hoe dan ook (al dan niet gedwongen) een het werk te krijgen. Ook al weet zij zelf dat haar beleid niet zal werken.

Klijnsma wilt hoe dan ook geen gezichtsverlies leiden.

"Klijnsma wilt hoe dan ook geen gezichtsverlies leiden."

Die heeft ze allang geleden. In het vorige kabinet, toen ze in de oppositie zat was ze ( en de hele pvda) absoluut tegen herkeuring van (elke) bestaande wajongers maar toen ze na de verkiezingen zichzelf op het pluche terugvond vond ze het opeens een uitstekend idee.

Ook toen Klijnsma op het pluche zat vond ze het een uitstekend idee om Wajongers niet te herkeuren. Het is immers in het regeerakkoord opgenomen. Begin 2013 vertelde ze er vol trots over dat dat haar was gelukt.

Een paar maanden later draaide ze 180 graden, omdat de FNV geregeld had in het sociaal akkoord dat er toch herkeurd moest worden.

@ JJJ oeps ja ik was die "tussenstap" helemaal vergeten. My mistake.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!