Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > wordt Bonus van werkgever verrekend met wajong door UWV?
Inkomen en uitkering
wordt Bonus van werkgever verrekend met wajong door UWV?
Alhomaro
19884

Mijn zoon heeft bij zijn werkgever een potentieel nieuwe collega aangemeld. Die is daar zo blij mee, dat hij nu een cadeaubon van 50 Euro heeft gekregen. Als het een match blijkt en zij treedt ook in dienst bij de werkgever van mijn zoon, dan krijgt hij een Bonus van 400 Euro bruto en als zij na de proeftijd van 2 maanden aanblijft nog eens 250 Euro bruto.
Allemaal heel leuk, maar wij vragen ons nu af of UWV dit beschouwt als inkomen uit arbeid en dit dus verrekend gaat worden met zijn uitkering.Ook omdat die Bonus waarschijnlijk gelijk met zijn salaris zal worden uitbetaald. Bij die Bonus van 400 Euro zou dat betekenen, dat mijn zoon 58 Euro minder overhoudt, dan zonder die Bonus (oude Wajong). Bij die Bonus van 250 Euro houdt hij dan wel iets over.
Iemand enig idee hoe dat zit?

Bonussen en eenmalige uitkeringen worden meestal verrekend met de Wajong uitkering. Kijk op de site van de belastingdienst of bel met de belastingdienst wanneer dit fiscaal wel en wanneer dit fiscaal niet tot het inkomen hoort. Meestal volgt het UWV de belastingdienst. Bepaalde bedragen mag een werkgever geven.

Er zijn waarschijnlijk ook andere vormen mogelijk zoals cadeaubonnen, alles in 1 maand uitkeren, minder uren werken in een maand, extra vakantiedagen kopen, etc.

Meer in de volgende topics:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/wat-als-een-extraatje-een-korting-op-...
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/kan-je-een-loonsverhoging-weigeren
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/bonus-van-werkgever-en-hoogte-uitkering
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/wat-zegt-de-wet-in-dezebonus-van-werk...

Bedankt Jan, het lijkt erop dat UWV die bonussen inderdaad zal gaan korten. Voelt niet helemaal eerlijk, omdat dit geen inkomsten uit arbeid zijn. Maar ja, het leven is niet altijd eerlijk. We zullen dan maar even overleggen met de werkgever hoe we dit kunnen oplossen. Ik ben bang, dat als hij het uitbetaald krijgt in cadeaubonnen, dat de belastingdienst het dan ook als belastbaar inkomen gaat zien en UWV dus ook. Vakantiedagen kopen is misschien een optie of het juist in termijnen uitbetalen, zodat het maandelijkse bedrag nog onder het bedrag blijft, waarop hij gekort gaat worden.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!