Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Participatiewet > Word Wajong bijstand?
Participatiewet
Word Wajong bijstand?
Unoa
2008412

Ik ben even wat op gaan zoeken en hoe meer ik lees, hoe verwarrender het word. Dus vandaar maar even mijn vraag hier.
Ik heb Wajong 2010 (aangevraagd 2011) met arbeidsvermogen (dit omdat ik op het moment dat de brief verscheen in 2017 niet in staat was er tegenin te gaan dat ik arbeidsvermogen zou hebben, maar dat terzijde).
Maar in ieder geval; Als ik op mijn bankrekening kijk, zie ik dat het tot eind 2017 Wajong werd genoemd.
Ik hoor nu steeds vaker dat het Participatiewet is, en als ik Participatiewet google dan komt het erop neer dat dat gewoon bijstand is. Klopt dat?
Ik ben bij mijn werkcoach geweest en hij vertelde dat ik me geen zorgen hoef te maken dat ze me gaan dwingen om te werken (ik heb een indicatie voor twee dagen in de week zorgboerderij waarvan doorgaans maar een halve dag lukt om er te zijn).

Maar waar ik me wel zorgen over maak is het volgende:
-Gaat er (net als in de bijstand) nu ook een maximum bedrag komen wat ik mag sparen? *Ik wil heel graag spaargeld hebben voor als mijn zoontje (nu 4 jaar) later gaat studeren, daarvoor zet ik de kinderbijslag opzij en alles wat ik kan missen.
-Wordt het bedrag wat ik krijg afhankelijk van het inkomen van mijn partner, net als in de bijstand?

M.a.w.: Zit ik eigenlijk gewoon in de bijstand nu?
En zoja, kan ik dan een herkeuring laten doen om gewoon weer terug in de Wajong te gaan want ik word helemaal gek van de stress hierover.
T enige wat ik doe is gestresst en geiiriteerd zijn, huilen en ruzie maken met mijn vriend omdat ik helemaal niks kan hebben doordat dit heel de tijd door mijn hoofd spookt.
Ik wil gewoon rust en duidelijkheid.
Hopelijk heeft iemand antwoord op mijn vragen.

Pagina's

Kijk even naar je bankafschrift,
Er staat bij mij WAJ.
Niemand kan in de toekomst kijken maar voorlopig blijft Wajong zoals die is.
Dus maak je niet bang voor bijstandsperikelen.

Je zit nu nog gewoon in de wajong, niet in de bijstand en je hebt dus ook geen vermogenstoets (dat heeft destijds wel heel erg weinig gescheeld - Jetta Klijnsma van de ooit linkse PVDA wilde dat invoeren maar de CU stak er een stokje voor).

Persoonlijk zou het me niets verbazen als bij de eerstvolgende economische crisis een rechtse regering besluit dat we inderdaad onder bijstandsregime gaan vallen inclusief vermogenstoets.

Laatst gewijzigd op: 31 maart 2019 16:34

Vooral met het Forum voor democratie (FvD) van Baudet aan de macht zou het heel goed kunnen dat de Wajong overgaat in de Bijstand en daarbij de hoogte van de Bijstand ook flink omlaag gaat. Zie https://www.grenzeloos.org/content/wat-wil-baudet-en-wat-moet-links-daar...

quote:

Op 31 maart 2019 schreef gijs het volgende:

Kijk even naar je bankafschrift,
Er staat bij mij WAJ.
Niemand kan in de toekomst kijken maar voorlopig blijft Wajong zoals die is.
Dus maak je niet bang voor bijstandsperikelen.

Hoi Gijs,
Bij mij staat er een heel lang cijfer, daarna NWJ, daarna datum vd maand, dan mijn naam en dan ASS DK 07.
Zou NWJ iets met Wajong zijn? Nieuwe Wajong lijkt het.
Het stelt me wel gerust in ieder geval, dankje.

quote:

Op 31 maart 2019 schreef j96 het volgende:

Je zit nu nog gewoon in de wajong, niet in de bijstand en je hebt dus ook geen vermogenstoets (dat heeft destijds wel heel erg weinig gescheeld - Jetta Klijnsma van de ooit linkse PVDA wilde dat invoeren maar de CU stak er een stokje voor).

Als er íemand is aan wie ik oprecht een hekel heb (en dat heb je bij mij niet gauw voor elkaar), dan is het Jetta Klijnsma wel. Wat een .... tja, laat ook maar.

quote:

Op 31 maart 2019 schreef Unoa het volgende:

Bij mij staat er een heel lang cijfer, daarna NWJ,....

NWJ staat voor Nieuwe Wajong oftewel Wajong2010.

Laatst gewijzigd op: 31 maart 2019 20:58

In reactie op D. Mast: grenzeloos blijkt een links radicaal platform te zijn. Dat moeten ze zelf weten, maar of dit als bron zo betrouwbaar is? Overigens heb ik ook niets met Baudet, dit ten overvloede.
Het bericht van j96 klopt. Nu heb je gewoon wajong, dus hoef je je geen zorgen te maken. Wat de toekomst gaat brengen weet niemand.

Wat ik me wel afvraag: kom je nu niet te kort als je al de kinderbijslag spaart voor later? Ik vind het fantastisch dat je het doet, maar ik denk dat je wel moet kijken of je jezelf en je kind nu niet te kort doet. Hier geldt hetzelfde: niemand weet wat de toekomst brengt. Misschien is er dan weer gewoon een basisbeursstelsel i.p.v. een leenstelsel of iets anders. Zorg voor jezelf en je zoon en laat je niet van streek maken door rare berichten. Succes!

Dankjewel voor je bericht Josta :-)
Op zich is het wel te doen, we eten twee dagen in de week bij mijn ouders en zoontje eet op vrijdag bij schoonouders en op zondag eten wij daar alledrie.
Ik probeer ons geen tekort te doen, maar het is wel af en toe goed uitkijken wat je met je geld doet.
Van de afgelopen kinderbijslag heb ik daarom voor ons drieën museumjaarkaarten gekocht, zodat we museumbezoekjes (wat wij alledrie heel erg leuk vinden) in ieder geval niet gaan laten omdat het te duur zou zijn.
Op 25 minuutjes rijden zit een speelgoedmuseum en daar komen wel erg graag, Natuurmuseum en Archeon is ook keileuk, maar als we met zn drietjes naar het Archeon gaan, kost dat los al 65,00 en dan zouden we het dus nooit doen.
Speelgoed zoek ik vaak tweedehands en kleding ook.
Als je eisen niet zo hoog zijn dan kan je een heel mooi leven hebben met niet al te veel geld ^.^

@Mast u blijft een doemprediker,
J69 heeft gelijk PVDA stemmen heeft in het verleden bewezen volledig zinloos te zijn.
Ik stem momenteel CU.

Op https://forumvoordemocratie.nl/actueel/fvd-slaat-alarm-nederland-over-tw... lees ik dat de FvD wel degelijk uitkeringen wil versoberen:

quote:

Daarnaast zetten we keihard in op handhaving van onze waarden, integratie in onze samenleving - en remigratie voor wie niet in onze samenleving past. Daar hoort ook bij dat radicale moskeeën worden gesloten, haatimams worden uitgezet en uitkeringen worden versoberd zodat de extreme oververtegenwoordiging van niet-Westerse allochtonen in ons sociale vangnet serieus wordt teruggedrongen.

Het zal dan voornamelijk om de Bijstand gaan, maar wat de FvD voor de Wajong in petto heeft, weet ik niet.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!