Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
Wijziging gezondheid
MaryPoppins
12768

Vorige week met heel veel toestanden in mezelf een wijzigingsformulier gezondheid aan het UWV toegezonden. Ik ben nu bijna 2 jaar bezig met betaalde arbeid en vond en vind dat erg leuk. Van af het begin gaat de gezondheid al achteruit maar de wil om aan het werk te zijn was groter. Ik hoopte dat de klachten weer zouden verdwijnen. Helaas is dit niet het geval en wordt het alleen maar erger. 

Ziek melden op het werk vind ik ook erg lastig. Een soort gevoel van dat kan ik niet maken want ik werk ook nog onder de 20 uur. Helaas waren de gezondheidsklachten afgelopen maandag zo erg dat ik niet anders kon. 

Vandaag kreeg ik eerst een bevestiging ziekmelding van het UWV. Er wordt nu bekeken wanneer de ZW uitkering gaat lopen. Later werd ik gebeld door een arbeidsdeskundige. Het leek hem eerst het beste het formulier wijziging gezondheid niet in behandeling te nemen, ZW uitkering tot einde contract, dan WIA en een reïntegratietraject. Ik schrok hier erg van en raakte hier ook van in de war. Ik heb al zo'n 12 jaar een Wajong uitkering. 80 100 procent afgekeurd. Ik wilde 2 jaar geleden zelf aan betaalde arbeid beginnen, dat was voor mij een wens en ik dacht dat kan ik aan. Helaas is dat niet zo waar ik enorm veel last van heb want ik vind dat ik faal. 

De keuringsarts gaf vorig jaar te kennen mij op arbeidsvermogen te zetten maar met een vraagteken. De jobcoach heeft de arbeidsdeskundige ook een email gezonden dat hij ziet dat ik erg achteruit ga. Vandaag kreeg ik een arbeidsdeskundige aan de telefoon welke ik tot op heden nog nooit gesproken had. 

Artsen zijn bereid medische informatie te willen geven maar gaat het UWV dat wel opvragen. Morgen schijnt de arbeidsdeskundige contact te gaan zoeken met de verpleegkundige welke ik op had gegeven als contact persoon. Vorige week is zij nog gebeld door een procesleider die aan gaf dat ze het formulier hadden ontvangen en het door een arts in behandeling wordt genomen. 

Wat kan ik nu verwachten? Kom ik nu ineens in de ZW en de WIA? Ik heb al jaren een oude Wajong. Ik heb aan de arbeidsdeskundige wel aangegeven dat ik vrees betaalde arbeid niet aan te kunnen. Ik heb echt alles wat ik kon gegeven om het te proberen, ik ben zelfs zo ver gegaan dat ik er nu blijvende medicijnen bij heb. Dat kan ik alleen mezelf kwalijk nemen, maar ik wilde het zo graag laten slagen. Als ik nog langer doorga stort ik straks in, ik durf nu niet meer verder, de druk van arbeid is teveel.

Alvast heel erg bedankt voor de eventuele reacties terug!

Hallo MaryPoppins,

Het moet voor jou een lastige stap zijn geweest om je ziek te melden, als je je werk zo leuk vindt. Ik begrijp dat er nu veel op je af komt en dat je graag wilt weten wat je kunt verwachten.

Je ontvangt een Wajong-uitkering van UWV en loon vanuit je werkgever. Ben je ziek, dan houd je de Wajong-uitkering. Je werkgever betaalt je loon tijdens je ziekte gewoon door. Dit doet hij maximaal 2 jaar (104 weken), of zolang je dienstverband loopt.
Binnen de no-riskpolis krijgt je werkgever van UWV een Ziektewet-uitkering voor jou. Je werkgever hoeft dan een groot deel van je loon tijdens ziekte niet zelf te betalen.

1/2

Laatst gewijzigd op: 17 november 2017 13:17

2/2

Stopt je dienstverband eerder dan deze 2 jaar loondoorbetaling tijdens ziekte, dan krijg je een Ziektewet-uitkering van UWV. Deze Ziektewet-uitkering kun je naast je Wajong-uitkering ontvangen.

Je hebt na twee jaar ziekte de keuze om een WIA-uitkering aan te vragen bij UWV. Je kunt er ook voor kiezen om de WIA-uitkering niet aan te vragen en volledig terug te vallen op je Wajong-uitkering.

Wil je meer informatie over de Ziektewet- en WIA-uitkering? Kijk dan ook eens bij de Stappenplannen hiervoor. Met het Stappenplan kun je precies zien welke stappen er zijn als je ziek bent.

Sterkte!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 17 november 2017 13:18

Heel erg bedankt voor de uitleg.

Het dienstverband loopt volgend jaar af. In april. Als het goed is mag ik het op therapeutische basis op een rustige manier afronden maar moet ik wel ziek gemeld blijven en ziek uit dienst.

Klopt het dan dat de ZW uitkering na uit dienst zijn verrekend wordt met de volledige Wajong uitkering? Dat je dan 2 jaar gedeeltelijk Wajong krijgt en een gedeelte ZW? Met elkaar de hoogte van de Wajong?

Ik ben inmiddels helemaal afgekeurd. En ik heb geen arbeidsvermogen meer.

De komende tijd mag ik mezelf voorbereiden op het afscheid nemen op de werkplek.

Hoi Marypoppins,

Fijn dat je jouw werkzaamheden op een rustige manier mag afronden.

Voordat je dienstverband afloopt ontvang je betalingen van je werkgever en de Wajong uitkering zoals je gewend bent. De betaling van je werkgever stopt na afloop van je dienstverband.

Ga je ziek uit dienst in april? Dan ontvang je de Ziektewet-uitkering en je Wajong-uitkering. Wij verrekenen dan de Ziektewet-uitkering met je Wajong-uitkering. Dit gebeurt op dezelfde manier als het verrekenen van je inkomsten uit werk.

De periode van de doorbetaling van je werkgever en de Ziektewet-uitkering is samen 2 jaar. Tijdens deze 2 jaar verrekenen wij je inkomsten van je werkgever en daarna de Ziektewet-uitkering met jouw Wajong-uitkering.

Na de 2 jaar kun je er dan voor kiezen om een WIA-uitkering aan te vragen of terug te vallen op de volledige Wajong-uitkering.

Ik wens je sterkte toe!

Met vriendelijke groet,

Lisanne
UWV Webcareteam

Heel veel dank voor de uitleg.

In april is het de bedoeling dat ik ziek uit dienst ga maar het contract wordt dan ook beëindigd, ik heb een jaarcontract en de werkgever zal deze dan niet meer verlengen. Ik heb dan geen werkgever meer en niet arbeidsvermogend. Is de ZW dan 70 procent van je laatst verdiende loon? en wordt deze dan afgehaald van het totaal bedrag van de Wajong uitkering? Dat je in totaal dan in aanmerking komt voor de gehele Wajong uitkering maar twee jaar lang verdeeld in een gedeelte ZW uitkering en een gedeelte Wajong uitkering?

Hoi Marypoppins,

Fijn om te lezen en alvast graag gedaan.

Je hebt het goed samengevat. In het tweede jaar is je Ziektewet-uitkering 70% van het dagloon. Je ontvangt twee jaar Ziektewet-uitkering en een gedeelte van jouw Wajong.

Lees hier hoe het dagloon van de Ziektewet-uitkering wordt berekend: Dagloon.

In het eerste jaar is de hoogte van je Ziektewet-uitkering tussen de 70% en 100% van je dagloon. De precieze hoogte van hoeveel procent je krijgt, hangt af van het soort dienstverband of cao dat je hebt. Dit kunnen we vooraf niet voor je beoordelen. Het is niet lager dan 70% van je dagloon van de Ziektewet-uitkering. Wij verrekenen dan de Ziektewet-uitkering met jouw Wajong-uitkering.

Met vriendelijke groet,

Jantina
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 21 november 2017 15:58

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!