Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: WIA > Wijziging arbeidsongeschiktheidspercentage?
WIA
Wijziging arbeidsongeschiktheidspercentage?
Jake
22676

Ik ben vorig jaar maart die Wia ingegaan met een arbeidsongeschiktheidspercentage van 53%. Dit betekende dat ik een niet-loongerelateerde uitkering kreeg. Dat was voor mij een hele forse achteruitgang tov. de 2 jaar Ziektewet uitkering, die wel loongerelateerd was.

Nu is mijn gezondheid sterkt verslechterd en ik ben van plan een 'Verslechtering gezondheid' in te dienen bij Uwv.

Het criterium vorig jaar was dat indien mijn arbeidsongeschiktheidspercentage lager dan 80% was, ik een niet-loongerelateerde uitkering zou krijgen en als het hoger dan 80% was een loongerelateerde uitkering zou krijgen.

Als ik nu wel 80% of meer arbeidsongeschikt blijk, ga ik dan weer terug naar een wel-loongerelateerde uitkering? Of wijzigt dit niets vwb. de uitkering?

Hallo Jake,

Je geeft aan dat je op het moment een niet loongerelateerde WIA-uitkering ontvangt. Bedoel je hiermee dat je een WIA vervolguitkering krijgt?

Bij een WIA vervolguitkering zijn jouw percentage arbeidsongeschiktheid en restverdiencapaciteit leidend voor de hoogte van jouw WIA-betaling. Dit betekent dat je bij 53% arbeidsongeschiktheid en geen eigen inkomsten (uit werk), 35% van het minimumloon krijgt uitbetaald (eventueel aangevuld met een toeslag van UWV).

1 van 3

2 van 3

Bij een verslechtering in jouw gezondheid, is het inderdaad een goed idee om een wijziging in jouw gezondheid door te geven.

Verandert na een herbeoordeling jouw percentage arbeidsongeschiktheid naar 80% of hoger en heb je geen verdiencapaciteit meer? Dan krijg je een loonaanvullende WIA-uitkering. De hoogte van jouw loonaanvullende WIA-uitkering is dan inderdaad afhankelijk van het loon dat je voordat je ziek werd hebt verdient, dit noemen wij je WIA-maandloon. Let op: is er voor jou geen restverdiencapaciteit meer vastgesteld, dan kun je in de rekenhulp hiervoor €0,- invullen.

3 van 3

Kun je hier zo verder mee? Neem anders eens telefonisch contact op met onze klantenservice of via Mijn UWV/Mijn berichten. Mijn collega van de klantenservice heeft inzage in jouw persoonlijke gegevens en legt graag verder uit hoe jouw huidige WIA-uitkering kan veranderen na een herbeoordeling. 

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Hier kan ik wel wat mee, dank je.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!