Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
Wia wajong???
B1978
15855

Beste forumgenoten/ uwv care,

Stel deze vraag namens mijn vriendin aangezien ze dit zelf erg moeilijk vindt om dit onder woorden te brengen + daar erg emotioneel door kan raken..

Voorafgaand aan het heden, gaat er een behoorlijk verleden aan vooraf, hetgeen wel wat uitleg nodig heeft.

Mijn vriendin heeft een paar traumatische dingen meegemaakt in haar jeugd. Daardoor geen opleidingen afgemaakt. Veel psychische problemen aan over gehouden. Daarna heeft ze 1 jaar ergens redelijk kunnen werken bij een bedrijf waarbij haar baas begrip had voor haar had, en haar goed coachte. (ze was toen ca 21 jaar)
Daarna zijn er een paar keer verschillende korte baantjes geweest; hetgeen ze niet vol kon houden door haar psychische problemen. Als gevolg Ziekte wet, WW en weer Ziektewet. Diverse therapieën volgde bij het GGZ. De klachten waren er met "up en downs"

Uiteindelijk op 29 jarige leeftijd Wajong aangevraagd (2007) Deze werd afgewezen, omdat ze vonden dat er met goede begeleiding/job coach er toch een kans op een parttime baan wel aanwezig was . Dit heeft tot niets geleid.
Gevolgd door een Wia, en daarna een tijdelijke opname bij GGZ (2009). Nu heeft ze nog steeds "ups en downs" en nu ongeveer 8 jaar een Wia. De therapie wordt nu weer geïntensiveerd bij het GGZ, omdat er na al die jaren nog geen structurele verbetering heeft plaatsgevonden. Gezien het verloop van al die jaren denkt men dat ze vanaf haar jeugd trauma al BORDERLINE heeft.!

Wij zijn van mening dat mijn vriendin al die jaren onder de Wajong had moeten vallen.
Heeft dit zin om dit voor te leggen aan het UWV? Wellicht is hier jurisprudentie over te vinden?

Hoor graag reacties?

Beste B1978,

Fijn dat jij dit voor je vriendin doet. Je wilt graag weten of zij alsnog een Wajong-uitkering kan krijgen, nu er meer over haar gezondheid bekend is.

Je kunt (opnieuw) een aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen doen. Stuur zoveel mogelijk informatie mee. UWV beoordeelt dan de nieuwe situatie zorgvuldig en toetst deze aan de voorwaarden voor de Wajong 2015.

Zoals je zult begrijpen, kunnen we vanuit Webcare geen oordeel geven of de Wajong nu wel toegekend zal worden.

Ik wens je vriendin veel sterkte met haar gezondheid.

Met vriendelijke groet,

Viktoria
UWV Webcareteam

Beste Viktoria,

Bedankt voor je reactie. Als we het e.e.a. definitief bevestigd hebben vanuit het GGZ zullen we hierop verder gaan bij het UWV.

Vraag me af of in deze situatie nu nog steeds de oude regeling wajong niet van kracht zijn,
aangezien de eerste aanvraag is afgewezen, en nu blijkt dat wajong wel van toepassing had moeten zijn?

Hoor graag van u,

Met vriendelijke groet,

Laatst gewijzigd op: 04 maart 2017 09:46

Hallo B1978,

Logisch dat je wilt weten of de Wajong regeling van het verleden nog kan gelden als nu blijkt dat de klachten al voor haar 18e verjaardag zijn ontstaan.

Wanneer je een aanvraag doet voor een uitkering wordt er zorgvuldig beoordeeld wat de situatie is. Aan de hand daarvan krijg je een beslissing. Als je het niet eens bent met de beslissing heb je de mogelijkheid om tegen de beslissing in bezwaar te gaan. Deze termijn is voor de vorige aanvraag verlopen.

Als je een nieuwe aanvraag doet, dan beoordelen wij de situatie opnieuw. Dit gebeurt aan de hand van de voorwaarden die nu gelden.

Ik wens je vriendin veel sterkte toe.

Met vriendelijke groet,       

Petra
UWV WebcareTeam


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!