Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: WIA > WIA en ZZP en naar-werk traject
WIA
WIA en ZZP en naar-werk traject
Daantje
260812

Ben 10 jaar ziek geweest maar werd gezond na operatie. Nu 1 jaar gewerkt in loondienst 20 uur per week. Nu momenteel geen werk meer en 100% nog in WIA.

Heb een naar-werk traject om weer in loondienst te gaan voor 20 uur, zodat ik pensioen kan opbouwen en verzekerd ben en na 10 jaar ellende gewoon een stabiele basis weer heb qua werk.

Omdat ik niet van stilzitten houd ben ik (weet mijn coach) een klein eigen bedrijfje begonnen. Ik wil geen ondernemer zijn als hoofdinkomen want dat is te onzeker en stressvol, maar ik wil daar naast mijn baan straks een klein beetje mee bijverdienen omdat ik het niet breed heb.

Nu kan ik voor mijn eigen bedrijf misschien een grote deal maken waarmee ik qua uren met 6 uur per week werken al in 1 klap mijn hele uitkering verdien. Ik solliciteer ook nog steeds voor een parttime baan.

Loondienst is voor mij gewoon beter, maar door corona kan een baan ook nog even duren. Ik ben nog niet gere-integreerd tot 40 uur wat de bedoeling is, maar verdien straks wellicht met ZZP wel mijn volledige uitkering terug (ben weer zelf supporting dus). Verzekeringen als ZZP-er kan ik niet betalen, ik moet dus wel in loondienst en dat probeer ik ook echt nog steeds. Maar hoe gaat UWV hier tegenaan kijken. Mijn behandelaar vindt ZZP ok, maar als aanvulling op in loondienst, omdat ik stabiliteit nodig heb. Ik sta daar volledig achter.

Hoe zit dit qua regelingen. Ik ben dus voor UWV geen startende ondernemer en zit ook niet in een half jaartraject hiervoor. Weet iemand hier meer vanaf, wat gebeurt er als ik dus met ZZP mijn uitkering terug verdien, dat ga ik natuurlijk gewoon doorgeven aan UWV als ik inkomsten heb.

Pagina's

Beste Daantje,

Wat leuk om te lezen dat je een eigen bedrijfje wilt gaan beginnen, spannend!

Als je gaat beginnen als zelfstandige, dan geef je dit aan ons door via het Wijzigingsformulier, samen met een schatting van je inkomsten. Op basis daarvan passen wij je uitkering aan als dat nodig is. Probeer dan je inkomsten zo precies mogelijk te schatten. Wij bekijken 1 keer per jaar met de gegevens van je belastingaangifte of je te veel of te weinig uitkering hebt gehad.

Wij beoordelen je opnieuw als je 3 jaar als zelfstandige hebt gewerkt. Dan passen wij je uitkering definitief aan, aan het werk en je inkomsten als zelfstandige. Er zijn verder geen speciale regelingen voor zelfstandigen in de WIA. Je kunt dus gerust een bedrijf gaan starten zonder je veel zorgen te gaan maken!

Met vriendelijke groet,
Jim

Dank! Het is meer dat ik me zorgen maakte om evt. arbeidsgeschiktheidsverklaring. De arbeidsdeskundige gaf mij een naar-werk traject voor hoger opgeleiden en zei dat UWV de plicht heeft mij tot 40 uur per week te moeten re-integreren.
Ik kan dus met ZZP in 5 uur verdienen wat ik in dienst in 20 uur verdien.
Ik ben nog niet gere-integreerd tot 40 uur en kan o.b.v. manmaatloon met 5 uur ZZP per week mijn manmaat verdienen. Ik las ook ergens dat je o.b.v. inkomen dan arbeidsgeschikt kan worden verklaard???

Mocht het ZZP-en floppen en ik dus weer arbeidsgeschikt zijn verklaard op basis van eigen ZZP inkomen, dan kan ik nog steeds maar 20 uur werken op dit moment en ben ik niet tot 40 uur gere-integreerd en vervalt mss mijn LKV voor werkgevers en mijn no-riskpolis mocht..?

Ik ben bang dat deze voordelen voor werkgevers dan wegvallen en na een gat van 10 jaar zijn werkgevers al huiverig. ik ben nog vrij jong en wil gewoon werken, maar zonder risico's en stress om uitkering enzo.

Laatst gewijzigd op: 26 augustus 2020 13:16

Beste Daantje,

Je stelt een hele goede vraag. Om je vraag je beantwoorden heb ik iets meer informatie van je nodig. kun je ons aangeven wat voor WIA uitkering je momenteel precies hebt?

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV webcare

Ik heb een WIA uitkering WGA en ben 100% afgekeurd. Ik heb een apart pad gehad.

Ter illustratie, dit is FICTIEF:

Ik had 10 kogels in mijn benen. Had klachten. Niemand wist waardoor dit kwam. Vage klachten De kogels werden ontdekt na 3 jaar. Na wikken en wegen 3 jaar zijn de kogels er allemaal uitgehaald door een operatie. ik moest lang herstellen ook 3 jaar. Ik werd weer gezond verklaard. Ben 10 jaar van mijn leven kwijt. Kon weer 20 uur werken. Of ik weer 40 uur kan werken dat weet ik niet, kan ik nu door Corona ook niet goed testen want heb geen werk.

Ben dus geen chronisch zieke, maar moet van deze 10 jaar wel mentaal en fysiek herstellen. Ben gezond maar weet niet of mijn energie nog naar 40 uur werken per week kan. Als het 28 wordt ben ik al super blij. Heb geïnvesteerd in een studie, dus wil ook gewoon weer gaan verdienen om pensioen op te bouwen ook.

Hoe zit het verder met een arbeidsongeschiktheidsverzekering als ik ga ZZP-en. Ik ben nog steeds 100% afgekeurd nu.

Laatst gewijzigd op: 28 augustus 2020 08:51

Beste Daantje,

Bedankt voor je reactie!

Wat een heftig verhaal zeg… ik kan me voorstellen dat je hiervan mentaal en fysiek moet herstellen.

Je geeft aan dat je momenteel 100% bent afgekeurd met een kans op herstel. De kans is dan groot je dat je momenteel een Loonaanvulling uitkering hebt(LAU). Je zie dan hieronder wanneer je uitkering wijzigt:

  • Je verdient minder dan de helft van wat je volgens onze arbeidsdeskundige kunt verdienen. Je loonaanvullingsuitkering wordt dan omgezet in een vervolguitkering. Je inkomen kan dan sterk omlaag gaan.
  • Je verdient weer meer dan 65% van uw je loon. Uw uitkering stopt dan na een jaar.

1/2

  • Je kunt volgens de arbeidsdeskundige weer meer dan 65% van je oude loon verdienen. Maar je verdient dit loon niet. Je uitkering stopt dan na 2 maanden.
  • Gaat het veel slechter met je gezondheid? En is het zeer waarschijnlijk dat je daardoor nooit meer dan 20% van je oude loon kunt verdienen? Dan krijgt je mogelijk een IVA-uitkering.

Als je werkt als zelfstandige naast je WIA uitkering, verandert je arbeidsongeschiktheidspercentage niet meteen. Wij beoordelen je arbeidsongeschiktheid opnieuw als je 5 jaar als zelfstandige hebt gewerkt. Dan wordt je arbeidsongeschiktheidspercentage aangepast aan het werk en  je winst als zelfstandige.

Stop je met je bedrijf? Dan krijgt je weer je oude uitkering terug. Hiervoor hoef je geen verzekering af te sluiten.

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcare

 

2/2

Laatst gewijzigd op: 31 augustus 2020 10:30

Ok, dank je ik ga het lezen. Ik heb geen LAU.

Beste Jim, Ik wil hier toch op reageren. Je hebt het over 5 jaar.

Op de website van UWV staat 3 jaar en op UWV perspectief ook. Waar komt die 5 jaar vandaan waar je het in je bericht van 31 AUGUSTUS 2020 10:30 over hebt?

Er circuleren meerdere verhalen wat voor veel onduidelijkheid zorgt momenteel.

Hopelijk kan je onderbouwen waar juridisch na te zoeken is hoe het nu zit?

Door een medewerker van UWV wordt per mail ook 5 jaar aangegeven, maar toen ik gebeld werd door een uitkeringsdeskundige werd aangegeven dat het echt om 3 jaar gaat. Dat wist ze zeker.

En in de praktijk blijkt het ook anders te worden uitgevoerd...

Voor de volledigheid, hieronder de linkjes waar andere info staa:

https://www.uwv.nl/particulieren/eigen-bedrijf-starten/starten-vanuit-ar...

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/wia-uitkering-en-eigen-bedrijf-starten

Alvast hartelijk dank voor de moeite.
Daantje.

Laatst gewijzigd op: 07 januari 2021 12:55

https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uit...

En hier heeft UWV het weer over 1 jaar
U verdient weer meer dan 65% van uw oude loon. U ontvangt de loonaanvullingsuitkering dan maximaal 1 jaar.

Er circuleren dus 3 termijnen: 1, 3 en 5 jaar.

Beste Daantje,

Er zit een verschil in weer gaan werken in loondienst of weer gaan werken als zelfstandige.

Als je weer gaat werken als zelfstandige dan geldt, dat je arbeidsongeschiktheidspercentage niet direct verandert.  Wij beoordelen jouw arbeidsongeschiktheid opnieuw als je 5 jaar als zelfstandige hebt gewerkt. Dan passen wij je arbeidsongeschiktheidspercentage aan, aan het werk en je winst.

Als je graag wilt dat wij even naar jouw persoonlijke situatie kijken, dan wil ik je adviseren om je vraag even via een bericht in Mijn UWV te stellen of even te bellen met UWV ( 088 - 898 9294). Dan kunnen we even inhoudelijk met je meekijken. 

Met vriendelijke groet,
Saskia
UWV webcare 

Laatst gewijzigd op: 07 januari 2021 15:40

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!