Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Werken en solliciteren > Werken naast wajong
Werken en solliciteren
Werken naast wajong
sunshine
304810

Hallo,

ik heb al sinds 2011 Wajong, sinds 4 jaar zit ik in de werkregeling omdat ik een thuisstudie hbo volg. Echter merk ik dat ik heel erg in isolement kom. Nu kwam er een vacature voorbij als klantenservice medewerker voor 2,5 maand. Zou betekenen tussen 12-16 uur naast mijn wajong. Als ik naar de rekenhulp kijk mag ik iets bijverdienen klopt dit? En heeft dit verder geen gevolgen voor mijn wajong, dat ik hem erdoor niet kwijt kan raken. Vind dit een mooie tijd om te kijken hoeveel ik nu aan zou kunnen qua werk.

Hallo Sunshine,

Je hebt een Wajong2010 uitkering en wel arbeidsvermogen omdat je in de werkregeling valt.

Met de rekenhulp Wajong2010 uitkering zie je dat je er dan pas op vooruit gaat als je meer dan bruto € 328 per maand verdient
https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/wajong-2010/index.aspx

Bij wisselende inkomsten per maand moet je dit binnen een week na het einde van de maand doorgegeven met het online wijzigingsformulier en vermelden dat dit eenmalig was. Bij wisselende inkomsten per maand kunnen nabetalingen ontstaan. De Wajong2010 uitkering is een voorschot dat later definitief wordt vastgesteld.

Lukt het om langer dan 1 jaar meer dan het minimum(jeugd)loon te verdienen? En heb je geen hulp bij je werk meer nodig? Dan stopt je Wajong2010.
Je Wajong stopt ook als je 5 jaar hebt gewerkt én je daarna 75% van het minimum(jeugd)loon verdient én geen hulp bij je werk meer nodig hebt.
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2010/einde-wajong

Je mag dus bijverdienen, maar dat wordt wel gekort op je Wajong2010 uitkering in de maanden dat je werkt. Omdat het werk voor 2,5 maand is wordt je Wajong2010 uitkering niet gestopt. Ook geen slapende Wajong2010 uitkering omdat je niet te veel zal verdienen per maand.

Let op, bij een Wajong uitkering mag een werkgever loondispensatie aanvragen (minder per uur betalen dan minimum(jeugd)loon) bij het UWV als hij weet dat je een Wajong uitkering hebt. De eerste twee maanden hoef je dit niet te vertellen aan je werkgever, na twee maanden wel als je werkgever erom vraagt.
UWV en de werkgever mogen niet alle twee loonheffingskorting toepassen. Als dat wel gebeurt krijg je een nabetaling.

Je hebt waarschijnlijk een UWV toeslag. Of werken gevolgen heeft voor de UWV toeslag zal jezelf moeten uitzoeken. Ook voor de toeslagen zoals huur of zorgtoeslag van de belasting en de regelingen voor minima van je gemeente als je er gebruik van maakt.

Ik wens je veel succes met je studie!

Ik krijg ongeveer 984 per maand binnen, volgensmij ontvang in verder geen toeslagen verder via het uwv. Wat voor een toeslagen zijn dat dan?

UWV toeslag:
https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/ind...

Toeslagen van de belasting:
https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Deze toeslagen moet jezelf aanvragen, je krijgt ze niet automatisch.

Je kunt altijd een aanvraag met terugwerkende kracht indienen. Het UWV of de belastingdienst nemen de beslissing of je in aanmerking komt. Je hoeft dus dat zelf niet uit te zoeken. Wel moet je de juiste gegevens aanleveren, zodat UWV en belastingdienst de beslissing kunnen nemen.

De UWV toeslag wordt gezien als inkomsten. De toeslagen van de belasting worden niet gezien als inkomsten.

Soms kan je via je gemeente in aanmerking komen voor bepaalde vergoedingen en kwijtschelding. Moet zeggen dat er van de diverse regelingen tegenwoordig weinig meer over is. Zo kon je in mijn gemeente een aantal jaar geleden een kleine vergoeding voor sport en cultuur krijgen maar nu niet meer. En in sommige gemeentes heb je een kortingspas.

Ik woon bij mijn vriend in, hij heeft een koophuis( is dus niet mijn huis) kan ik dan toeslagen aanvragen van uwv? Of wordt er gekeken naar gezamenlijke inkomsten, wij zijn verder niets kan elkaar. Geen toeslag partners of samenleving contract.

Beste Sunshine,

Nee en helaas kunt u dan ook geen aanvulling vragen via de Bijstand (vermoed ik vanwege koophuis, dat wil alleen qua IOAW geloof ik, dit is iets van wat op latere leeftijd van toepassing is), en überhaupt daarvoor worden altijd eerst ook de partners inkomsten geteld

Toeslag zal worden afgewezen op grond van: Partner geboren voor: 1963 (dat is in de meeste gevallen niet zo)

En u moet een kind hebben van 12 jaar of jonger (heeft u geen kind?) Dan kunt u geen toeslag aanvragen sorry

En u zegt vriend, maakt niks uit (zelfs al bedoeld u dat u als huisgenoten samenwoont) dat is in de regel als het goed is alsnog hetgeen dat valt onder Kostendelersnorm

Is het echter in relatievorm zo?: Dan heeft u wel recht om Belastingaangifte samen te verrichten en recht op Algemene Heffingskorting (waarschijnlijk dan, maar zou dit ook niet zelf aanvragen en nader bekijken via Sedna of Gemeente of wat er in de buurt zit ervoor) (dan is of word men wel toeslagpartner)

Je kun je levenssituatie voor de UWV toeslag vaststellen met het stappenplan
https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/det...

Als je en niet uitkomt Je kunt misschien ook even bellen met het UWV.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!