Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Werken en solliciteren > Werken in een team waarin iedereen 'een afstand tot de arbeidsmarkt' heeft? Graag of liever niet?
Werken en solliciteren
Werken in een team waarin iedereen 'een afstand tot de arbeidsmarkt' heeft? Graag of liever niet?
survivallaar
1713812

Hoi! Mijn eerste post hier, ik zal binnenkort even een voorstelbericht schrijven en hier ook vaker mee gaan posten. Heel in het kort gezegd doe ik momenteel vrijwilligerswerk om mijn belastbaarheid te ervaren, die verminderd is door gezondheidsklachten en deels aangeboren cognitieve klachten.
Voor nu eerst mijn vraag: zouden jullie het wel/niet zien zitten om te werken in een (zelfsturend) team, waarin iedereen 'een afstand tot de arbeidsmarkt heeft?' zoals dat tegenwoordig heet...

Hoe kom ik bij die vraag? Ik hoorde laatst over een kinderopvang die 'vroeger' bestond, waarbij alle medewerkers op een bepaalde manier een afstand tot de arbeidsmarkt hadden/een energiebeperking/ziekte o.i.d. Dat heeft me getriggerd, omdat het me heel fijn lijkt. Een andere dynamiek, waarbij denk ik makkelijker wederzijds begrip is. Hoe fijn zou het zijn als je je collega's niks hoeft uit te leggen en zij misschien al aan je merken wat je nodig hebt?
Dat is de ene kant, maar ik kan me ook voorstellen als mensen denken: liever niet, ik wil juist in een team werken waarin niét iedereen een arbeidsbeperking heeft. Ben benieuwd hoe jullie daar in staan. Ik lees het graag, zowel van degenen die het wel wat lijkt als van degenen die het niet zouden zien zitten.

Nu wil ik graag een poging doen om mensen te enthousiasmeren om zoiets weer op te zetten, in het kader van 'sociaal ondernemen'. Daarom wil ik graag peilen of er interesse voor is en ben ik bezig om een plan te schrijven om dit idee verder uit te werken en te onderbouwen. Geen idee of dit realistisch is, maar proberen kan altijd. Het plan wil ik onderbouwen met reacties (uiteraard anoniem en alleen met jullie toestemming!!) op dit voorstel.

Pagina's

Hallo Survivallaar,

Ik vind het beter wanneer mensen onder elkaar zitten en bij elkaar zitten, die allemaal een afstand hebben tot de arbeidsmarkt

De reden waarom ik dit vind: Is omdat je normaal gesproken ook veel goede verhalen hoorde over de sociale werkvoorziening, die nu juist afgepakt word, vanwege bezuinigingen is dat eerder

En dan heb je naast Sociale Werkvoorziening ook de optie: Dagbestedingen: Dit werkt misschien min of meer hetzelfde in de zin gezegd dan: Dat er wel mensen onder elkaar en bij elkaar zitten, die allemaal wel wat hebben

Gebaseerd op al mijn ervaringen (want gewerkt voor salaris heb ik niet, ook heb ik geen MBO2 diploma, en ik heb vrijstelling wat betreft Sollicitatieplicht)
Ook gebaseerd op vooral de recente ervaring?: Zeg ik ja ik zie het liever zitten, met mensen te zijn, die zelf ook iets mankeren, zogezegd een afstand hebben tot de arbeidsmarkt

Vervolg:

Dit omdat?: Ik merk dat het gewoonweg nooit werkt dat samenwerking met normale gezonde mensen moet ik zeggen volgens mij?

Recent heb ik ook alleen maar weer wederom gezeur wat betreft Krantenwijken: Mijn inziens had dit gedoe voorkomen kunnen worden, ze hadden in wederzijdse overeenkomst kunnen zeggen: Gezien je bent verhuisd kun je beter stoppen (voordat het misgaat)

Tja zoiets in die richting

Maar in plaats daarvan?: Werd ik recent zelf de dupe van: Fouten die ze zelf hebben gemaakt (omgekeerde wereld zoiets)

In ieder geval ben ik gewoon erg: Teleurgesteld/Verdrietig/Boos alles door elkaar heen

En nee het maakt mij niks uit, dat mijn naam er alsnog bij staat

Weet je?: Helaas heb ik zelfs door dit alles: Een Angststoornis (dit speelt op in tijden van stress en dergelijke)

Ik heb nu gelukkig toestemming erin (dat ik stop met de Krantenwijken) en over ga op: Dagbesteding

Laatst gewijzigd op: 05 december 2019 21:21

Vervolg 2:

En helaas het kan wel zo zijn of lijken?: Dat ik te goed lijk voor Dagbesteding?

Maar ik hoop daar erachter te kunnen komen, waar het telkens op misgaat als het over Communicatie gaat bijvoorbeeld

Ik weet gewoonweg niet wat ik zelf anders kan doen, en vaak zat vraag ik mijzelf ook echt af: Ligt het weleens aan mij? En zou een ander niet gewoon wat meer respect en/of begrip kunnen tonen naar mij toe?

Zo heb ik eigenlijk nooit gehoord van de Krantenwijken organisatie of ik iets ooit wel goed deed

Ook doen ze niet eens aan een Kerstpakket of iets dergelijks
En ook doen ze geen eens aan een etentje onder elkaar of wat dan ook

Maar ik had geen andere keus: Ik woonde bij mijn ouders in (ik krijg geen Wajong op basis van hoe de wetgeving is)

En omdat er Kostendelersnorm was (en mijn man die wel: Wajong 2010 ontvangt) ook bij mij en mijn ouders inwoonde, had het haast geen zin om Bijstand te ontvangen

Bedankt voor je snelle reactie Kelly! Inderdaad heb je bij sociale werkvoorziening en dagbesteding hetzelfde principe als bij wat ik voorstel, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij elkaar zijn. Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar fijn om te lezen dat je daar goede ervaringen mee hebt, kan me voortellen dat het prettig kan werken!

Vervolg 3:

Kortom ik had zeg maar meer met de Krantenwijken op dat moment, dan dat ik aan bijstand kon krijgen toen die tijd

Maar in ieder geval: Het voelde ook alsof ik geen keus had: Ook toen ik wel bij ouders inwoonde en wel dat beetje bijstand ontving: Had ik na verloop van tijd?

Tja ja hoor hetzelfde gedoe, weer problemen op het vlak van communicatie, en dat destijds op een Standaard Traject die de Gemeente bood

Eigenlijk hoop ik gewoonweg dat ik bij een Dagbestedingsplek beter op mijn plek zal zitten

Tja ook daar heb ik al eens gezeten: In het hele begin: Toen was ik pas: 22 jaar oud (voor die tijd kreeg ik geen recht op Bijstand vanwege de wet)

Dus toen ik Bijstand kreeg was dat in: 2014 pas: Helaas moest je eerst zelf een plek zoeken (dit werd een Dagbestedingsplek) daar kwam ik als Vrijwilliger te zitten destijds: Maar helaas je raad het wel?: Ook hier gezeur met die mensen

En mijn schooltijd? Nou ja in de laatste MBO jaar was hetzelfde verhaal

Ik zie nu pas je andere reacties, sorry, had daar dus nog niet op gereageerd. En ik begrijp nu ook (?) dat je nog niet gewerkt hebt op dagbesteding maar dat het je fijn lijkt en dat je de ervaring hebt dat de samenwerking met 'gezonde' mensen moeilijk gaat? Edit: je hebt er toch wel al eens gewerkt zie ik nu (haha, ben een beetje warrig bezig, omdat je reacties niet meteen zichtbaar waren en ik al wel reageerde)
Klinkt als een erg vervelende ervaring met je krantenwijk, zeker als het leidt tot paniekaanvallen e.d. Heftig!

Laatst gewijzigd op: 05 december 2019 21:33

Beste Survivallaar,

Ja klopt ik hoop dat ik nu naar een betere plek terecht kan komen

Waar er gewoon wel gekeken kan worden naar wat er dan allemaal mogelijk is en dergelijke

Ik hoop gewoonweg dat ik ook geholpen kan worden met name als het gaat om communicatie

In ieder geval zegt mijn huisarts je hebt hiermee wel de juiste beslissing genomen, en het was fijn daar te zijn, eindelijk hoorde ik daar tenminste een x van dat het goed is, wat allemaal wel goed lukt

Zo lukken de financiën wel en administratieve dingen (maar dat was mijn studierichting, ondanks dat ik achteraf gezien zit met een: Lichteverstandelijke beperking)
Het huishouden lukt ook goed (maar daarover zeg ik sowieso: Daar moet jijzelf blij mee zijn, en soms als je samenwoont ook de ander, maar dan nog)
Voor koken doen we tegenwoordig ook veel met een Airfryer en willen we zelfs kijken, om over te gaan op Inductie, schijnt te kunnen zonder speciaal iets nodig te zijn

Ja, heel belangrijk dat je ook (vooral) kunt doen wat je goed kan en dat het ook gezien/gewaardeerd wordt. Hopelijk vind je een fijnere plek waar dat het geval is!

p.s. ik zie boven mijn bericht dat er tien reacties zijn (voordat ik dit bericht schreef). Ik zie er maar acht en op de startpagina staat ook dat er acht reacties zijn. Ik ga er vanuit dat het er dus acht zijn, geen tien. Maar mocht ik twee berichten negeren, dan komt het dus omdat ik ze niet zie ;)

Hallo survivallaar.

Allereerst van harte welkom op het forum!

Wat een mooi initiatief. Ik zie dat je al een uitgebreide reactie van Kelly hebt gehad. Ik hoop dat je meer meningen gaat ontvangen zodat je jouw plan goed kan onderbouwen!
Ons voorsteltopic vind je hier.

Laatst gewijzigd op: 06 december 2019 09:41

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!