Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Werken en solliciteren > Werken bij Wajong Oud
Werken en solliciteren
Werken bij Wajong Oud
pietjanssen
7186

Beste,

Er is mij iets niet geheel duidelijk over werken bij een Wajong Oud uitkering.

Ik begrijp dat een uitkeringsgerechtigde maandelijks tot ongeveer 300 euro mag bijverdienen voordat er op de uitkering wordt gekort. Als het maandsalaris echter boven het minimuminkomen ligt, dan komt de Wajong uitkering volledig te vervallen maar het recht op de uitkering loopt in principe wel nog door; dit wordt elders door jullie ook wel als een "slapende Wajong" omschreven.

Voor een Wajong Oud geldt dat als een uitkeringsgerechtigde 5 jaar op rij werkt, deze persoon vervolgens herkeurd dient te worden:

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/hoelang-terugvallen-op-wajong

Even verderop lees ik echter dat als de toestand van de uitkeringsgerechtigde binnen 5 jaar na het stopzetten van de Wajong verslechterd, deze opnieuw een Wajong uitkering zal moeten aanvragen.

Is het nu zo dat tijdens de periode van een "slapende Wajong" de uitkering automatisch wordt hervat als de uitkeringsgerechtigde wegens omstandigheden niet meer kan werken? Of wordt het eerste jaar van werken gezien als het moment van het stoppen van de uitkering, waardoor de uitkeringsgerechtigde hoe dan ook herkeurd zal moeten worden als deze binnen 5 jaar niet meer mocht kunnen werken?

Welke criteria hanteert het UWV om te bepalen of een uitkeringsgerechtigde een jaar gewerkt heeft; ik neem aan dat alleen de jaren worden meegerekend waarin deze persoon het minimuminkomen aan salaris heeft ontvangen?

Ik hoop dat mij vraagstelling helder genoeg is. Bij voorbaat dank.

Er is een verschil tussen een "slapende wajong"en het beëindigen van het wajong recht (stoppen wajong)

Bij een slapende wajong is het inkomen uit werk zodanig hoog dat er geen recht meer is op aanvulling uit de wajong maar er is nog wel wajong recht. Als er dan geen inkomen uit werk meer is krijg je weer de volledige wajong. Of als er nog wel inkomen is maar lager een aanvulling uit de wajong.

Bij de owajong kan het wajong recht geëindigd worden als iemand na 5 jaar werken herkeurd wordt. Het kan dan alleen geëindigd worden als iemand zelfstandig in staat is om minimaal 75% van het maatmanloon (meestal minimumloon) te verdienen. Dan gaat de regel als de toestand binnen 5 jaar verslechterd kan opnieuw wajong aangevraagd worden in. Maar dat is dus alleen als het wajong recht is beëindigd niet bij een slapende wajong.

Dus bij een slapende wajong wordt de wajong hervat als er geen (of minder) inkomen is.

Om te bepalen of iemand een bepaalde tijd gewerkt heeft gaat >

(deel 2) uwv niet uit of iemand het minimumloon aan salaris heeft ontvangen. Uwv kijkt of er inkomsten uit werk zijn en als die er zijn werkt iemand. Maar voor het herkeuren na 5 jaar is het wel van belang hoeveel iemand zelfstandig (dus zonder hulpmiddelen/begeleiding etc) kan verdienen. Is dat 75% van het maatmanloon (meestal minimumloon) of meer dan stopt het recht op wajong.

Ik wil er wel even op wijzen dat dit is hoe de wet nu is. Per 1 januari 2021 komt er weer een wetswijziging waarin bv het terugvallen op de wajong als wajong recht beeindigd is veranderd. Men zou dan, in ieder geval theoretisch, tot aan de aow leeftijd kunnen blijven terugvallen op de wajong. Maar het hoe of wat precies is mij nog niet helemaal duidelijk.

Hallo, bedankt voor uw duidelijke uitleg, ik zal in 2021 de wetgeving nogmaals bekijken

Goedemorgen pietjanssen, 

Welkom op ons forum! 

Ik zie dat tt je al van veel duidelijke antwoorden heeft voorzien, bedankt tt! 

Laatst gewijzigd op: 10 augustus 2020 09:14

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!