Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Werk krijgen in de nieuwe voorgenomen wajong wet.
Inkomen en uitkering
Werk krijgen in de nieuwe voorgenomen wajong wet.
Saj83
18158

Graag wil ik weten wat er gebeurd met de nieuwe regels in de WJ2010.
op dit moment werk ik 14 uur en krijg ik het WML omdat ik in de voortgezette werkregeling zit. Nu gaat dat veranderen. Maar ik ben toch bang ooit mijn baan te verliezen en straks een groot deel inkomen te verliezen omdat ik nooit binnen 2 maanden een andere baan vind. Dat is al bijna uitgesloten voor mensen zonder een afstand op de arbeidsmarkt.

Mijn vraag: Ik val straks onder de nieuwe regels van de WJ. Mijn WJ zal dan bruto ongeveer 1016 zijn zonder werk. Maar op een moment vind ik toch een baan en mijn werkgever betaald mij een normaal uurloon voor 14u (max wat ik kan werken) en krijg daarmee zo kleine 600 bruto. Dus samen is dat het WML, eigenlijk de zelfde situatie qua inkomen als met de oude regeling waarin ik zat met de voortgezette werkregeling. Maar is dat dan ook wat ik krijg of gaan ze aan mijn bruto WJ komen en daarop bezuinigen? Want ze kunnen moeilijk zeggen tegen mijn werkgever, hé betaal hem eens minder. Kortom, ga ik in de situatie uitgelegd er op achteruit in de nieuwe regels of blijft het voor mij zoals het is qua inkomen ?

Dit is een vraag die je moet stellen aan de politiek en het Ministerie van SZW.

E-mail adressen vind je in dit topic:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/protestmail-sturen-wijziging-wajong-w...
https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactgids/ministerie-van-sociale-...

===
Graag hier niet de discussie voeren over de wijzigingen, maar dit doen onder topic:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/internetconsultatie-wijzigingen-wajon...

Als de wetgeving doorgevoerd wordt zoals nu de plannen liggen ga je er inderdaad op achteruit.

Je geeft aan dat je op dit moment onder de voortgezette werkregeling valt. Dat betekent dat als je 20% wml (of maatman bij hoger maatman) of meer verdient je wordt aangevuld tot het wml in de wajong 2010. Deze regeling wordt afgeschaft in de nieuwe plannen.

Als je dan niet meer onder de garantieregeling valt maar onder de nieuwe regels dan wordt inkomsten verrekening (zoals die er nu ligt) grofweg dat je 30 cent van elke verdiende euro mag houden maar dat de rest verrekend gaat worden met de wajong. Dus grof berekend met jouw voorbeeld zijn de verdiensten uit werk €600. Dat zou betekenen dat je €180 zelf mag houden maar dat de rest (€420) verrekend gaat worden met de wajong (want ja het is het makkelijkst voor uwv om de wajong te korten) Dus dat gaat betekenen dat die wajong van 1016 gekort gaat worden met die 420 dus dan hou je €596 aan wajong over.

>

(deel 2) Dan zijn de inkomsten in totaal €600 (werkgever)+€596 (wajong)= €1196 en dat is toch fors minder dan het wml.

quote:

Op 29 oktober 2019 schreef tt het volgende:

(deel 2) Dan zijn de inkomsten in totaal €600 (werkgever)+€596 (wajong)= €1196 en dat is toch fors minder dan het wml.

Klopt, ik ga er dan extreem veel op achteruit dat het totaal niet loont om te werken. Wij hebben een koophuis sinds 2017 en onze hypotheek is ook berekend op onze gezamenlijke inkomen. Dus, ook wat ik extra verdiende.

Ik betaal nu opvang van €80 p.m. uit eigen zak. Ik hou dan meer over als ik stop met werken, lekker ga zitten op de bank en heerlijk met mijn kind ga spelen.

Gelukkig heb ik een vrouw met een goede functie in het ziekenhuis. maar je zelfstandigheid gaat zo echt (sorry dat ik het zeg) naar de klote.

Dit mag en kan toch gewoon niet? is hier niks tegen te beginnen, dit is echt totaal van de zotten.. eerst 5% korten en nu dan dit. Dit hangt als een zwaard boven je hoofd. Geeft stress van wat als..

Laatst gewijzigd op: 29 oktober 2019 12:26

quote:

Op 29 oktober 2019 schreef Saj83 het volgende:

Dit mag en kan toch gewoon niet? is hier niks tegen te beginnen, dit is echt totaal van de zotten.. eerst 5% korten en nu dan dit. Dit hangt als een zwaard boven je hoofd. Geeft stress van wat als..

Ik ben het volledig met je eens. Maar deze overheid handelt wel meer in strijd met wetten en regels. Morgenavond vindt het debat in de tweede kamer plaats. Hopelijk zijn kamerleden wakker en zien ze in dat dit echt niet kan en gaat een meerderheid niet akkoord met deze wijzigingen. Wat je zelf kan doen is je stem laten horen. Hier https://perspectief.uwv.nl/forum/s/behandeling-wijziging-wajong-in-de-tw... en hier https://perspectief.uwv.nl/forum/s/protestmail-sturen-wijziging-wajong-w... kan je daar wat over vinden.Op sociale media wordt de #geen2derangsburger gebruikt.

Als er heel veel protest tegen komt is er misschien een kans dat de plannen gewijzigd worden.

Ja, ik hoor vaker wat jij zegt over de regels en wet niet naleven rond de wajong enz. Alleen kan ik nergens dit toetsen en er zal vast wel ergens een clausule zijn waarin staat dat ze dit toch kunnen maken. Ik maak mij wel erg veel zorgen hierover en ik ben bang dat ze dit toch doorzetten.

Ik heb de mensen van de tweedekamer gemaild, al een hele tijd terug. Maar nooit een reactie gehad dan een automatische respons.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!