Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Wel/Geen recht op jonggehandicaptenkorting
Inkomen en uitkering
Wel/Geen recht op jonggehandicaptenkorting
Danny83dt
717912

Goedenavond,

Ik werk vanaf 2008 tot heden bij een werkgever. in 2013 is mijn Wajong gestopt omdat ik vijf jaar bij mijn werkgever in dienst ben. Ik ben daar heel trots op!

Op de website van de belasting staat het volgende:

Jonggehandicaptenkorting

Hebt u recht op een uitkering volgens de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong-uitkering) of op ondersteuning bij het vinden van werk volgens de wet Wajong? En krijgt u geen ouderenkorting? Dan krijgt u de heffingskorting voor jonggehandicapten.

.Geen Wajong-uitkering door andere inkomsten?
Hebt u recht op een Wajong-uitkering, of op ondersteuning bij het vinden van werk volgens de wet Wajong? Maar krijgt u de uitkering niet omdat deze samenvalt met een andere uitkering? Of omdat uw arbeidsinkomen te hoog is? Dan krijgt u toch de jonggehandicaptenkorting.

Ik heb geen recht meer, maar ik heb door ondersteuning volgens de Wet Wajong In de vorm van een vervoersvoorziening en een aangepaste bureaustoel.

Vallen deze voorzieningen onder de Wet Wajong?

Ik ben namelijk vanaf mijn geboorte gehandicapt en zonder deze voorzieningen kan ik niet naar werken.

Ik heb zowel het UVW. als de belastingdienst gebeld en ik krijg van verschillende medewerkers vanuit het UVW verschillende antwoorden. De ene zeg van wel vanwege de voorzieningen en de andere zegt. Nee meneer u Wajong recht is gestopt. Maar tussen gestopt en de Wet Wajong zit volgens mij een verschil: In de wet Wajong staat het volgende: Artikel 2.2.2

• 2 Onder voorzieningen als bedoeld in het eerste lid worden uitsluitend verstaan:
o a. vervoersvoorzieningen die er toe strekken dat de jonggehandicapte, bedoeld in het eerste lid, zijn werkplek of opleidingslocatie kan bereiken;
o b. intermediaire activiteiten ten behoeve van jonggehandicapten met een visuele, auditieve of motorische handicap;
o c. meeneembare voorzieningen ten behoeve van de inrichting van de arbeidsplaats, de productie- en werkmethoden, de inrichting van de opleidingsplaats of de proefplaats en de bij de arbeid of opleiding te gebruiken hulpmiddelen, die in overwegende mate op het individu van de jonggehandicapte, bedoeld in het eerste lid, zijn afgestemd; en
o d. noodzakelijke persoonlijke ondersteuning bij het verrichten van de aan de jonggehandicapte opgedragen taken, indien die ondersteuning een compensatie vormt voor zijn beperkingen.

Wie kan mij van het juiste antwoord voorzien.

Mvg Danny

Pagina's

Wie weet of de oude Wajong wettelijk gestopt kan worden?
In het verleden zijn er vragen geweest hoe je zelf de oude Wajong kon stoppen, maar dat dit wettelijk bij de oude Wajong niet kon. Je oude Wajong bleef slapende. Ik weet niet of dit inmiddels wettelijk is aangepast.

Goedenavond Jan,

Bedankt voor uw reactie. We wachten af. Ik heb op internet het volgende gevonden. Misschien kunt u hiermee verder?

de volgende link ben ik tegengekomen. Zie 2.2

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35213-3.html#related_documen...

2.2 Regels voor eindigen en herleven recht op oWajong en Wajong2010 aanpassen

succes!

mvg Danny

quote:

Op 12 mei 2020 schreef Danny83dt het volgende:

...
de volgende link ben ik tegengekomen. Zie 2.2

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35213-3.html#related_documen...

2.2 Regels voor eindigen en herleven recht op oWajong en Wajong2010 aanpassen ..

Dit is een document waarop een wetsvoorstel is gemaakt dat momenteel in de Eerste Kamer ligt. Het is dus niet op dit moment wettelijk.

Mogelijk staat in de Wajong wet er iets over.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0008657/2020-03-19

Laatst gewijzigd op: 12 mei 2020 21:00

Oke, dat betekent nog geen antwoord op u eerste vraag?

We wachten af.

Dat is juist, nog niet duidelijk of oude Wajong wettelijk is gestopt of slapende of anderszins is.

Aangezien het over de oude Wajong en ondersteuning (voorziening en hulpmiddel) volgens de Wet Wajong van het UWV en de Jonggehandicaptenkorting van de belasting gaat is het een gemakkelijke prooi voor "van het kastje naar de muur sturen".

Komt je werkgever wel in aanmerking voor de no-risk polis en tel je wel mee voor de banenafspraak of andere voor de werkgever gunstige regelingen? En heb je een jobcoach?

Oke bedankt,

Het is inderdaad van het kastje naar de muur. Ik mag verwachten als cliënt of voormalig cliënt dat ik een juist antwoord krijg. Ik heb vandaag 2 verschillende mensen aan de lijn gekregen die allebei iets anders zeggen. De eerst zei. Meneer wat vervelend dat u verschillende verhalen te horen krijgt ik ga het voor u uitzoeken. Na ongeveer 20 minuten gaf die mevrouw aan dat ondanks het recht gestopt is in 2013 ik wel recht zou hebben op de jonggehandicapten korting omdat ik een blijvende handicap heb en als ik weer een nieuwe aanvraag zal doen hoogstwaarschijnlijk weer terug kon vallen op de OWajong. maar ik moest wel de belastingdienst gaan bellen om het te laten aanpassen van voor gaan de jaren, die mevrouw van de belasting gaf aan dat ik eventueel ook de jgk. via mijn werkgever kon verrekenen , maar dan moest ik een brief hebben vanuit het UWV. Je raad het al. Ik terug bellen krijg iemand anders en die zegt geen recht op jgk. Ik snap het niet meer! wie geloven we nu.

Mijn werkgever heeft een No-Risk polis voor mij onbeperkt. ik maak gebruik van een bruikleen auto via het UWV zonder deze auto kan ik niet naar mijn werk en als ik niet naar mij werk kan verlies ik mij baan.

Ik sta in het doelgroep register. heb hier begin van het jaar wel een brief over gehad of ik mij vrijwillig wilde uitschrijven. Dit heb ik niet gedaan. Ik heb een aangepaste bureaustoel om mijn werk te kunnen doen . heb ik deze niet komt dit ten nadele van het werk en is de kans op uitval groter.

Ik snap echt niet waarom ik zoveel verschillende verhalen moet horen als ik het UWV Bel. Verbind mij dan door als je het niet weet met iemand die daar schriftelijk iets over kan roepen. Maar schriftelijk iets opsturen willen ze liever niet omdat dit dan zwart op wit staat. Ik snap het best als je iets niet zeker weet zet je dat ook niet op papier en ik kan de aantekeningen die men in het systeem zet niet inzien. Dus mocht ik moeten terug iets als bewijs aanleveren heb ik dit niet.

Laatst gewijzigd op: 12 mei 2020 21:40

Ik denk dat er twee opties zijn waaruit je zelf mag kiezen.
- de Jonggehandicaptekorting bij je werkgever bij je loon verrekenen.
- bij je jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting de Jonggehandicaptekorting aftrekken.

quote:

Op 12 mei 2020 schreef Danny83dt het volgende:

... Ik snap het best als je iets niet zeker weet zet je dat ook niet op papier en ik kan de aantekeningen die men in het systeem zet niet inzien. Dus mocht ik moeten terug iets als bewijs aanleveren heb ik dit niet...

Je kunt via MijnUWV een bericht sturen met verzoek te bevestigen wat je vandaag aan de telefoon hebt gehoord. Dan heb je het zwart op wit.

Laatst gewijzigd op: 12 mei 2020 21:45

Dat denk ik ook! Alleen ik krijg dit door niemand echt bevestigd. De ene zeg van je hebt de recht op en de ander zegt je hebt vanaf 2013 geen recht meer op Wajong dus je kan ook niets terug vragen. Dan vraag ik en de ondersteuning bij het vinden van werk of behouden vallen die onder de Wet Wajong en dan weten ze het niet. Als ik vraag kan ik doorverbonden worden met iemand die dat wel weet of een leidinggevende dan krijg ik te horen dat kan niet. Ik wil weten of ik dus ten alle tijden slapend wajonger ben ookal is mijn recht verlopen en welke ondersteuning binnen de wet Wajong vallen. Als ik dat zwart op wit krijg dan kan ik vragen aan de werkgever of hij dit wil verrekenen met mijn loon.

Ik weet gewoon nu niet wie ik kan geloven of waar ik aan toe ben en ik wil absoluut geen foute informatie zowel aanleveren aan de belasting.

Maar ik wacht rustig af tot iemand hier mogelijk met een bevestiging kom.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!