Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Wat zijn gevolgen van 'geen arbeidsvermogen'?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Wat zijn gevolgen van 'geen arbeidsvermogen'?
Helen G.
362511

Volgens de voorlopige beoordeling heb ik geen arbeidsvermogen. Ik weet niet wat ik ermee moet en zelfs niet of ik het daar wel mee eens ben. Ik hoop natuurlijk ooit 'gewoon' werk te vinden. Twee keer drie uur per week, of misschien vier? Ik weet niet zeker of het realistisch is, maar ik hoop het wel.

Maar, in alle eerlijkheid: ik ben ook bang voor de gevolgen van een bezwaar. Want een óverschatting van mogelijkheden is evengoed rampzalig en ik heb vanwege eerdere ervaringen hiermee totaal geen vertrouwen in het inschattingsvermogen van het UWV. Maar ik begrijp ook niet goed waarom ik nu zo hard beoordeeld word. Eén van de criteria voor arbeidsvermogen is minimaal vier uur achtereen kunnen werken. Op goede dagen kán ik dat! Als het werk maar is aangepast aan mijn mogelijkheden en er regelmatige pauzes zijn met afwisseling van het type werkzaamheden, ik 's middags kan slapen en ik daarna minstens een dag rust kan nemen. Praktisch betekent dit wellicht dat er een functie speciaal voor mij gecreëerd zou moeten worden waarbij ik ook vaker dan gemiddeld uit zal vallen, maar betekent dat echt dat ik "duurzaam en volledig" arbeidsongeschikt ben?

Wat zijn de gevolgen als ik niet reageer? Heb ik in de toekomst nog wel recht op voorzieningen als ik ooit tóch een geschikte functie zou vinden?
En als ik wél reageer? Voor zover ik het overzie, is nog niet bekend wat er precies gaat gebeuren na 2018 als je mogelijk wél arbeidsvermogen hebt.

Beste Helen, 

Volgens de voorlopige beoordeling heb je geen arbeidsvermogen. Je wilt graag weten of je nu nog wel de mogelijkheid hebt om aan het werk te gaan. Je wilt ook graag weten of je moet reageren op deze voorlopige beoordeling. 

Uit je verhaal maak ik op dat je zeker de wil hebt om je in te zetten voor arbeid en dat is alleen maar te prijzen. Maar om een passende functie te vinden kan nog een uitdaging worden. Wellicht is daarom je beoordeling zo uitgepakt. In jouw geval zou ik je zorgen eerst bespreken met je arbeidsdeskundige alvorens je het reactieformulier invult. Geef via de klantenservice aan dat je graag je arbeidsdeskundige wilt spreken.

Ik wens je veel succes. 

Met vriendelijke groet, 

Mariël
UWV Webcare 

Maar wat is nu het gevolg hiervan? Verandert er iets aan mijn rechten? Op dit moment word ik volgens mij ook al gezien als 'duurzaam en volledig' arbeidsongeschikt, omdat ik op medische gronden ben afgekeurd. Als dat alleen een papieren werkelijkheid is, vind ik het al minder erg. Dan vind ik uiteindelijk mijn weg wel. 2018 is immers voor de groep met arbeidsvermogen ook onzeker qua rechten en plichten en het is ook weer niet zo dat ik gewoon voor 20 uur per week inzetbaar ben.

Maar ik las ergens op dit forum dat je geen recht meer hebt op voorzieningen als je het stempel "geen arbeidsvermogen" hebt. Dat zou dan in tegenspraak zijn met de informatie op de UWV-site, waar staat dat de rechten en plichten in de oude Wajong hetzelfde blijven. En ik zou het ook heel raar vinden dat een maatregel die er volgens de regering toe moet leiden dat er meer mensen gaan participeren, er juist voor zou zorgen dat er een groep totaal wordt uitgerangeerd. Hoe zit het nu precies?

Beste Helen,

Het klopt dat je geen aanspraak kan maken op ondersteuning of re-integratie als je geen arbeidsvermogen hebt.

Heeft UWV bij de voorlopige beoordeling aangegeven dat je geen arbeidsvermogen hebt en je wilt toch werken? Dan kun je dit doorgeven met het reactieformulier: http://bit.ly/1UhyBId

Wanneer UWV besluit (mede op jouw verzoek) dat je toch arbeidsvermogen hebt, dan maak je met de arbeidsdeskundige een persoonlijk plan. Samen met de arbeidsdeskundige bekijk je dan welke ondersteuning of voorziening je nodig hebt bij je werk. Heb je arbeidsvermogen? Dan ontvang je vanaf 1 januari 2018 een lagere Wajong-uitkering (70% van het wettelijk minimumloon).

Het advies van Mariël kan je ter harte nemen. Ook ik adviseer je om contact op te nemen met je arbeidsdeskundige.

Daarnaast wens ook ik je veel succes.

Met vriendelijke groet,

Martijn
UWV Webcare

quote:

Op 22 maart 2016 schreef UWV Webcare het volgende:

Beste Helen,Het klopt dat je geen aanspraak kan maken op ondersteuning of re-integratie als je geen arbeidsvermogen hebt.

Maar waar staat dat dan? In álle nieuwsberichten, politieke stukken en op de site van het UWV staat namelijk dat er voor de groep duurzaam en volledig arbeidsongeschikten niets verandert. Het kan toch niet kloppen dat deze beoordeling een forse verslechtering van mijn rechtspositie inhoudt en dat ik daar ondanks het actief volgen van politiek nieuws en zoeken op de UWV-site niet achter kom dan enkel door dit forum? Bovendien is dat in volstrekte tegenstelling met het doel van het kabinet om er juist voor te zorgen dat mensen met een handicap méér kunnen participeren.

Verder; hoe zit het precies met de criteria voor arbeidsvermogen? Op de website staat dat vier uur per dag kunnen werken arbeidsvermogen inhoudt, maar hier op het forum las ik gisteren dat dit pas telt als je dit vijf dagen per week kunt. Is dat waar? En waar kan ik dát dan vinden?

Als je geen arbeidsvermogen krijgt toegekend, kan dat betekenen dat je thuis komt te zitten, omdat dagbesteding ook steeds minder wordt. Dat is geen fijn vooruitzicht.

Beste Helen,

Het klopt dat er geen recht is op ondersteuning bij re-integratie, wanneer je geen arbeidsvermogen hebt. We weten zo niet waar (in de wet/op uwv.nl etc.) je dit kunt terugvinden. Hier ga ik achteraan voor je en kom er zo snel mogelijk op terug.

De vier uur per dag die je volgens de criteria voor arbeidsvermogen moet kunnen werken, moet vijf dagen per week mogelijk zijn. Met "vier uur per DAG", wordt vier uur per werkdag bedoeld. Dit hebben we uitgezocht naar aanleiding van een vraag over dit onderwerp hier op het forum. Dit is nergens op uwv.nl letterlijk zo beschreven, dus dit kun je niet op een andere plaats terug vinden. 

Met vriendelijke groet,

Folkert

UWV Webcare Team

Laatst gewijzigd op: 23 maart 2016 10:57

Beste Helen,

Ik kan gelukkig al heel snel terugkomen op jouw vraag over het geen recht hebben op ondersteuning bij re-integratie, wanneer je geen arbeidsvermogen hebt.

Dit blijkt niet wettelijk te zijn geregeld. Het is dus niet zo dat je per definitie geen recht hebt op ondersteuning bij re-integratie, wanneer je de beoordeling geen arbeidsvermogen hebt gekregen. Wanneer je geen arbeidsvermogen hebt, heb je geen re-integratieplicht. Daarom biedt UWV geen actieve ondersteuning bij re-integratie.

Heb je geen arbeidsvermogen maar wil je wel re-integreren en wil je daar ondersteuning bij van UWV? Dan kun je altijd contact opnemen met UWV. Je kan dan worden teruggebeld door een arbeidsdeskundige waarmee je jouw situatie kunt bespreken.

>>Deel twee

>>Deel twee

UWV heeft maar een beperkt budget voor re-integratieactiviteiten. Of UWV jou ondersteuning kan bieden, zal afhangen van de vraag of en tot in hoeverre die ondersteuning jou aan een betaalde baan kan helpen waardoor je de Wajong niet meer, of niet meer volledig nodig hebt.

Als je geen arbeidsvermogen hebt, maar toch gaat re-integreren en aan het werk gaat, dan kan dit aanleiding zijn je arbeidsvermogen of arbeidsongeschiktheid opnieuw te beoordelen. Hou daar rekening mee.

Met vriendelijke groet,

Folkert
UWV Webcare Team
www.uwv.nl/webcare

quote:

Op 23 maart 2016 schreef UWV Webcare het volgende:

Ik kan gelukkig al heel snel terugkomen op jouw vraag over het geen recht hebben op ondersteuning bij re-integratie, wanneer je geen arbeidsvermogen hebt.Dit blijkt niet wettelijk te zijn geregeld. Het is dus niet zo dat je per definitie geen recht hebt op ondersteuning bij re-integratie, wanneer je de beoordeling geen arbeidsvermogen hebt gekregen. Wanneer je geen arbeidsvermogen hebt, heb je geen re-integratieplicht. Daarom biedt UWV geen actieve ondersteuning bij re-integratie.

Er is juist wettelijk geregeld in artikel 3:66 van de Wet Wajong dat je als Wajonger (van voor 2010) WEL recht heb op ondersteuning/voorzieningen om te werken (of je nu wel of geen arbeidsvermogen hebt).
E.e.a. natuurlijk wel in overleg met UWV.
Zie: http://maxius.nl/wet-arbeidsongeschiktheidsvoorziening-jonggehandicapten...

Het zou goed zijn als het UWV degenen die niet aan de officiele criteria van arbeidsvermogen voldoen (bv. niet 5 dagen kunnen werken) hierop wijst.

Laatst gewijzigd op: 30 januari 2017 13:56

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!