Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Wat verandert er voor zelfstandig ondernemers in 2021?
Vereenvoudiging Wajong
Wat verandert er voor zelfstandig ondernemers in 2021?
Miles
183710

Graag zou ik meer te weten komen over wat er allemaal gaat veranderen voor zelfstandig ondernemers met Wajong per 1 januari 2021.

Als ik het goed heb, was het zo dat het eerste stukje winst uit onderneming vrijgesteld was van verrekening; je mocht dat in z'n geheel houden bovenop je uitkering (alleen bij Wajong voor 2010?). Vanaf een bepaald percentage van het WML (wettelijk minimumloon) werd de winst dan percentagegewijs verrekend. Hoe zat dat ook alweer en hoe gaat dat vanaf 2021 in z'n werk?

En een specifieke vraag m.b.t. ondernemers zonder arbeidsvermogen; als ik het goed heb, was het zo dat bij duurzaam geen arbeidsvermogen er een herkeuring kon gaan plaatsvinden als de gemiddelde jaarwinst boven 80% van WML kwam. Wordt dit percentage verlaagd per 2021? Ik meen te hebben gelezen dat in de nieuwe wet er bij een gemiddelde jaarwinst van meer dan 20% van WML al een herkeuring kan plaatsvinden.

Hoi Miles,

Je wilt graag weten wat er allemaal gaat veranderen voor zelfstandig ondernemers met Wajong per 1 januari 2021.

Daar kan ik je op dit moment nog geen concreet antwoord op geven omdat wij die informatie ook nog niet hebben.

Ik ga je vragen echter wel even uitzetten bij onze specialisten, misschien dat zij al wat meer weten. Ik ga er niet van uit, maar niet geschoten is altijd mis.

We pakken dan ook gelijk je vragen even mee over hoe het op dit moment nog gaat met verrekening inkomsten eigen bedrijf en Wajong. Met en zonder arbeidsvermogen.

Zodra er een antwoord is, komen we bij je terug.

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

Laatst gewijzigd op: 02 juni 2020 13:33

Hoi Miles,

Ik heb een antwoord voor je:

Voor je vragen over hoe het straks gaat in 2021 moet ik je vragen om de site van UWV in de gaten te houden. Er is op dit moment nog te weinig officiële  informatie om inhoudelijk op de vragen in te gaan. 

Wat je vragen betreft over hoe het nu ook al weer geregeld is, verwijs ik je door naar 088-898 92 94 of Mijn Berichten op Mijn UWV. Dit heeft namelijk met je persoonlijke gegevens te maken en hier is geen algemeen antwoord op te geven.

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

Laatst gewijzigd op: 09 juni 2020 14:27

Hoi Monica,

Als ik jou goed beluister moeten we hier maar geen vragen meer stellen en gewoon de website van het UWV in de gaten houden.

Ik dacht dat idee was om in dit forumonderdeel per onderwerp een topic te openen waarin de kleine brokjes (officiële) informatie die jullie hebben alvast met ons delen. En dat er telkens als er meer bekend wordt vanuit UWV de topics worden aangevuld. Of heb ik jouw collega Saraya verkeerd begrepen?

En waarom heeft het met mijn persoonlijke gegevens te maken hoe de regelgeving omtrent ondernemerschap onder de verschillende Wajong regimes is/was? Volgens mij kun je daar prima algemeen antwoord op geven per Wajong regime.

Hallo allemaal, 

Naar aanleiding van een reactie van een oplettende lezer hebben we  bovenstaand antwoord aangepast. We hadden gemeld dat er nog van alles kan veranderen. Dat is natuurlijk niet zo. Daarom hebben we het antwoord wat aangepast, maar vinden het wel zo netjes om dit even te melden. Zolang we geen officiële informatie hebben kunnen we helaas nog niet op inhoudelijke vragen ingaan.

Onze oprechte excuses voor de verwarring! 

Bedankt voor het aanpassen en sympathiek dat je voor je collega de kastanjes uit het vuur haalt. Ik zie de reactie van Monica op mijn laatste reactie nog graag tegemoet.

Bericht 1 van 2

Hallo Miles,

Het antwoord dat ik je heb gegeven, heb ik gekregen van de inhoudsdeskundigen. Ik snap dat je hier niet tevreden mee bent maar dit is waar zij mee komen. Dit is ook de reden dat ik er dan bij vermeld “ik heb een antwoord voor je”

Het gaat volgens hen bij zelfstandig ondernemers om “maatwerk” en vandaar dat ik je moest doorverwijzen naar onze klantenservice.

Wat betreft je opmerking over dat Saraya de kastanjes voor mij uit het vuur heeft gehaald:

Ik was zelf degene die erachter kwam dat mijn antwoord niet juist was en heb dit gelijk doorgegeven. Omdat een aanpassing van een bericht iets is voor de moderators van Perspectief, heeft Saraya het bericht aangepast en hier melding van gemaakt.

Bericht 2 van 2

Ook het antwoord bij je vragen over verblijven in het buitenland is het antwoord dat ik moet geven van de inhoudsdeskundigen en ik kan me voorstellen dat je daar waarschijnlijk ook niet tevreden mee zult zijn.

Dit betekent echter niet dat je op het forum geen vragen mag stellen. Laten we afspreken dat wij in het vervolg gelijk duidelijk erbij vermelden dat dit het antwoord van de inhoudsdeskundigen is en dat wij dat antwoord moeten geven.

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

Vereenvoudiging Wajong #VWAJ


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!