Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: WIA > Wat is wijsheid
WIA
Wat is wijsheid
Leila80
680910

Hallo allemaal,

Ik zit met een aantal dingen waar ik niet goed uitkom. Ik zit momenteel 5 jaar in een WGA uitkering en wil eigenlijk best graag weer aan het werk. Echter ik ben wel erg zenuwachtig in hoeverre het gaat lukken en of ik niet weer terugval.
Nu ben ik via de reguliere weg aan het solliciteren via Indeed op vacatures. Alleen mocht ik aangenomen worden en ik beval niet na een maand dan zit ik weer thuis en dan is mijn wga uitkering ook weg en begint het hele traject weer opnieuw, dat is in ieder geval mijn inschatting. Hebben jullie daar ervaring mee?
Ik hoor slechte verhalen over reintegreren via het uwv. Dat je op plekken uitkomt wat echt geen goed doet aan je herstel. Aan de andere kant heeft het uwv waarschijnlijk contacten met bedrijven waarmee ze afspraken hebben gemaakt.

Hebben jullie hier ervaring mee, lopen jullie hier ook tegenaan?

Ik hoor het graag.

Groetjes,

Karin

Mogelijk hoort dit onder het thema 'WIA'.

Goedemorgen Karin,

ik lees dat je een WIA-uitkering hebt. Ik heb je topic daarom verplaatst naar het thema WIA. Dit om verwarring tussen de WIA- en Wajong-uitkering te voorkomen.

Volgens mij ben jij op dit moment 80-100% afgekeurd. Anders kan je namelijk niet zolang in een WIA/WGA-uitkering zitten. Klopt dit? 

In dit geval kan je namelijk minimaal 12 maanden lang terug vallen op je oude WIA-uitkering. Het is dus niet zo dat jouw uitkering na 1 maand werken 'weg' is. Hopelijk geeft dit rust om het re-integratietraject toch aan te gaan. 

De andere forumleden hebben vast ervaring met het re-integreren via UWV. Mocht je nog andere vragen hebben, stel ze gerust!

Groeten,

Jan Willem

Hoi Jan-Willem,

Ik ben niet volledig afgekeurd, maar voor een x percentage kan ik wel werken. Maar voor een deel ook afgekeurd. Ik kan werken onder allerlei voorwaarden, maar wil natuurlijk het liefst weer naar mijn originele job.
Waar kan ik zien waar ik precies in zit? WGA, WIA, ? En hoeveel procent?

Kan een evt terugkeer naar de WIA ook als het bedrijf waar je solliciteert niet gekoppeld is aan het UWV? Maar bijv gewoon zelf gevonden via Indeed?

Groet, Karin

ps ik hoop op meer reacties.

Hoi Karin,

Begrijpelijk dat je niet precies weet welk type WIA-uitkering je hebt. Meer informatie hierover vind je in de toekenningsbrief die je bij de aanvang van je uitkering hebt ontvangen. Ook hebben mijn collega’s aan de telefoon inzicht in jouw dossier. Ze zijn te bereiken via telefoonnummer 088 898 9294 (lokaal tarief).

Het maakt voor de terugkeer naar je oude WIA-uitkering niet uit bij welk bedrijf je hebt gesolliciteerd. Je kan dus zelf op zoek gaan naar een leuke baan!

Groeten,

Jan Willem

PS De meeste leden op het forum hebben een Wajong-uitkering. Dit is denk ik de reden dat je weinig reacties krijgt.

Hoi Jan Willem,

Dankje voor je info!

Kan ik informatie betreffende terugkeer na Wia binnen 1 jaar terugvinden op de site van het UWV?

Groet,

Karin

Hoi Karin,

Graag gedaan!

De info over het stoppen van de uitkering vind je hier: https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uit... Hier lees je dat de uitkering stopt na een jaar als je meer dan 65% van je oude loon verdient.

Fijne dagen!

Jan Willem

Beste JW,

Ik heb even gekeken maar ik kan niet in mijn dossier vinden welk type uitkering ik krijg. Ik heb wel een rapportage van de verzekeringsgeneeskundige maar daar staat niet het type uitkering bij, wel dat ik verminderde benutbare mogelijkheden heb als rechtstreeks gevolg van ziekte en daarbij zit een kritische functionele mogelijkhedenlijst.
ER staat bij duurzaamheid arbeidsbeperking: Geen uitspraak gedaan over de duurzaamheid.

Kan ji een inschatting maken van het type uitkering?

Groet,

Karin

Hoi Karin,

Op basis van je bericht kan ik helaas geen inschatting maken. Daarnaast is het zo dat de verzekeringsgeneeskundige vaak samen met de arbeidsdeskundige een beslissing neemt over het type WIA-uitkering.

Heb je de toekenningsbrief nog uit diezelfde periode? Hierin staat namelijk wel je type uitkering. Ook kan je inloggen op Mijn UWV en daar een bericht sturen. Mijn collega’s kunnen dan aan de hand van jouw persoonlijke gegevens precies vertellen welke uitkering je ontvangt.

 Groeten,

Jan Willem

Laatst gewijzigd op: 21 januari 2020 11:22

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!