Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Wajong -> WGA door 5% arbeidsvermogen?
Inkomen en uitkering
Wajong -> WGA door 5% arbeidsvermogen?
TheElastic88
31424

Ik heb al sinds lange tijd een oude Wajong uitkering van voor 2010.
T/m 31-12-2017 staat er bij mijn omschrijving op de bankafschriften "Wia/ Wajong".

En daarna begint de verwarring.

Sinds 01-01-2018 staat er WGA (??)
Vakantiegeld in 2018 stond eenmalig WGA/Wajong
Sinds 01-01-2020 staat er WIA.

Ik heb nooit iets ontvangen waar in staat dat mijn uitkering is veranderd naar een ander type of iets wat daar op lijkt.
De verandering naar WIA sinds 1 januari dit jaar kan ik begrijpen, omdat de WGA onder de WIA valt. Echter hoe ik aan de WGA ben gekomen is mij een raadsel.

Half februari dit jaar heb ik telefonisch gesprek gehad met mijn coach, een blijkbaar 10 maandelijks telefoongesprek om te vragen hoe het gaat, ook voor het eerst dat ik dit in ~14 jaar heb gekregen....

Telefonisch werd beantwoord dat ik een samenloop heb van oude Wajong + WGA, en dat de WIA een overkoepelende term is.
Dat is natuurlijk duidelijk.

Ik vraag me echter af, waarom mijn uitkering is veranderd van volledig Wajong naar volledig WGA. Hoe kan dit zonder contact gebeuren? Heeft iemand daar een idee bij? Ik heb in 2016 een 3tal keer contact gehad met het UWV over het starten van mijn bedrijf, en een herbeoordeling voor wajongers, that's it.

Heeft dat te maken met het feit dat ik aangegeven heb arbeidsvermogen te hebben in 2016? Dan werd je eigenlijk 5% gekort op je Wajong, of heb ik dat fout en zit ik nu met de WGA te kijken?

Tweede punt.
Over 2016 (Terwijl ik in dat jaar Wajong had) heb ik 70% van mijn inkomsten terug moeten betalen aan het UWV. Voor zover ik weet mag je met de oude wajong tot ongeveer 3700 euro bij verdienen voordat je geld terug gaat betalen, iets met manmaat loon e.d. Via de rekenhulp krijg ik als antwoord niets terug te hoeven betalen.

Het lijkt mij, dat ik over 2016 en 2017 alleen terug hoef te betalen als ik de grens van plusminus 3700 euro per jaar overschrijd met een oude Wajong. Daar zat met <2000 euro winst per jaar ruim onder. Waarom dan terug moeten betalen. Iemand een idee? Het UWV namelijk niet!!

Al vaker aangegeven bij het UWV dat ik niets heb gehoord over de bijverdiensten 2017, 2018... en 2019 zit er ook aan te komen (De belastingaangifte). Weer te horen gekregen dat er contact zou worden opgenomen, weer niets van vernomen, alweer bijna een maand geleden.

Wat kan ik nou het beste doen? Ik heb vandaag via de berichtenbox op mijn UWV een kort bericht gestuurd met de vraag wanneer mijn uitkering is veranderd en waarom.

Ik had graag samen een huis willen kopen en nu komt eigenlijk pas naar boven wat er aan de hand is.

(Deel 1/2)

Hoi The Elastic88,

Allereerst welkom op het forum! Wat goed dat jij je vragen stelt over de betaalspecificatie en de omschrijving op je bankafschriften.

De omschrijving die je ziet staan op de bankafschriften kan in de loop van de jaren zijn veranderd. Dit komt omdat wij een ander betaalsysteem gebruiken. Een ander betaalsysteem betekent ook een andere omschrijving. Dit zegt gelukkig niets over het recht op Wajong/WIA.

UWV zal nooit een wijziging doorvoeren zonder dat jij daarvan op de hoogte wordt gesteld. Het is voor mij onmogelijk om uit te zoeken wat er precies aan de hand is met je uitkering. Daarvoor zijn persoonlijke gegevens nodig en die delen we niet op het forum.

(Deel 2/2)

Dat je een bericht hebt gestuurd via de Mijn UWV is een top oplossing! Je kan natuurlijk ook nog een keer telefonisch contact opnemen. Mijn collega’s kunnen namelijk wel bij je persoonlijke gegevens. Vraag dan ook gelijk waarom je in 2016 een bedrag moest terug betalen. Wil je me laten weten of het is gelukt?

Groeten,

Jan Willem


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!