Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Wajong - Waarom ben ik een maandloon aan Inkomstenbelasting kwijt?
Inkomen en uitkering
Wajong - Waarom ben ik een maandloon aan Inkomstenbelasting kwijt?
RFGFotografie
32284

Afgelopen jaar kreeg ik voor 2019 een voorlopige aanslag van ruim 1100 euro, hierbij komt er dit jaar nog eens bij dat ik voor 2019 ruim 250 euro bij mag betalen, bovenop die 1100 euro die ik dus al betaald heb.

Nu heb ik afgelopen jaar 3 inkomens gehad, de Wajong (met loondispensatie, hier staat loonheffingskorting aan), foto verkopen (geen idee hoe t zit met de LHK) aan de media en dus mijn werk (hier staat dus loonheffingskorting uit). Gezamenlijk gemiddeld 1450 euro per maand (Soms wat meer, soms wat minder, dis dan wel exclusief vakantiegeld/tegemoetkoming). In een jaar tijd lag het dus rond t bedrag dat je het recht op een huurtoeslag verliest (Die mocht ik ook terug gaan betalen). Maar dit betekend dus dat ik (toeslagen niet meegerekend). Afgelopen jaar dus ongeveer een hele Wajong-Werk loon kwijt ben aan de Belastingdienst. Wat dus betekend dat ik 1 maand voor NIKS heb gewerkt. Terwijl toen ik werkloos was, zeker als je de toeslagen meeberekend, zowat 0 euro hoefde te betalen aan de Belastingdienst. En nog gekker, jaar ervoor (2018) hoefde ik maar 400 euro te betalen (Terwijl ze in 2019 dus bij de voorlopige aanslag de gegevens van 2018 hebben gebruikt, wat dus die 250 euro wel verklaard). En dit jaar is de voorlopige aanslag 250 euro. (Weer gebasseerd op gegevens van 2018). Mijn inkomen schommelt elk jaar net rond die grens van 24000 euro op jaarbasis (Exclusief toeslagen).

Waarom is er in 3 jaar tijd zo'n extreem verschil?
Waar gaat t mis? Waarom moet ik uberhaupt zoveel betalen terwijl ik mensen ken die meer Wajong krijgen dan ik aan inkomen krijg qua loon/foto verkoop/wajong bij elkaar en die mensen niks hoeven te betalen aan de Belastingdienst? Komt dat omdat zij maar 1 inkomen krijg (en dus toeslagen). En ik er dus 3 krijg?

Weet niet hoe ik dit duidelijker moet melden.

M.v.g. Remco F. Gerritsen

Dat is voor ons hier achter de pc natuurlijk moeilijk te verklaren, waarom je zoveel belasting moet betalen. Misschien verstandig om er eens naar te laten kijken door een belastingconsulent? Misschien wordt er wel een fout gemaakt bij de belastingdienst.
Maar wat me wel opvalt is, dat je niet weet hoe het met de loonheffingskorting zit bij de verkoop van foto's aan de media. Dat lijkt me wel een belangrijk iets om na te vragen, omdat je maar bij 1 werkgever lhk mag toepassen.
En doe je dat überhaupt in loondienst? Want als jij ze (zeg maar als zzp'er) gewoon verkoopt aan de media, zal er waarschijnlijk helemaal geen loonbelasting worden ingehouden en zul je dat dus nog van die verdiensten zelf moeten betalen. Het zou dus kunnen, dat daar (een deel van) het probleem zit.

Hi Remco,

Welkom op het forum! Begrijpelijk dat je wilt weten waarom je zo veel inkomstenbelasting moet weten. Wellicht kunnen de andere forumleden je hier meer over vertellen.

Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met de Belastingdienst

Laatst gewijzigd op: 11 maart 2020 10:55

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!