Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Wajong en vrijwilligerswerk in het buitenland?
Inkomen en uitkering
Wajong en vrijwilligerswerk in het buitenland?
Gkiwi
31846

Dag iedereen.
Ik ben aan het afstuderen en aan het nadenken wat ik hierna het beste kan doen, en wil doen.

Tijdens mijn stage heb ik 4 maanden in het buitenland gewerkt, wat me heel goed is bevallen. Er zijn misschien mogelijkheden voor mij om tijdelijk in het buitenland vrijwilligerswerk te doen als docent of een managementsfunctie.

Ik vraag me af wat dit zoj betekenen voor mijn wajong uitkering. Ik zou dan mijn huurwoning in nederland houden, en in ieder geval 3 of 4 keer per jaar terug in nederland zijn voor ongeveer een maand. De overige maanden zou ik vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Deze werkervaring zou goed op mijn CV staan en geeft mij na afronding betere kansen op een baan in Nederland.

Weet iemand hier iets over?
Groetjes!

Hoi Gkiwi, het is goed dat je vraagt naar ervaringen over werkervaring opdoen in het buitenland.

Meestal ontvang je geen Wajong-uitkering meer als je naar het buitenland verhuist. Je kunt de uitkering wel houden als je bijvoorbeeld in het buitenland werk hebt gevonden, waarmee je kunt re-integreren.

Als je de Wajong-uitkering wil behouden bij een verhuizing naar het buitenland, stuur je een brief naar UWV met waarom je de uitkering moet behouden. De situatie kan dan beoordeeld worden.

Er is een verschil tussen 'verblijven in het buitenland' en 'wonen in het buitenland'. Misschien kun je het heen-en-weer reizen zo plannen dat jouw woonsituatie helemaal geen invloed heeft op jouw uitkering.

Ik raad je aan om contact op te nemen met de klantenservice van UWV. Mijn collega's hebben inzage in jouw dossier en kunnen kijken waar rekening mee gehouden moet worden.

Met vriendelijke groet,
Marthijn
UWV Webcareteam

Het is van belang dat je bij de gemeente blijft ingeschreven op een adres in Nederland. Dan kun je namelijk verblijven in het buitenland. Dan stopt je Wajong niet. Je hebt dan wel iemand nodig die de post voor je opent of dat je de post laat doorsturen.
Als je blijft ingeschreven bij de gemeente kun je maximaal 8 maanden in het buitenland verblijven. Bij een verblijf in het buitenland moet je afspraken met het UWV maken over bijvoorbeeld medische controles en je re-integratietraject.

Als je je uitschrijft bij de gemeente wordt dat gezien als wonen in het buitenland. In de meeste gevallen stopt dan je Wajong uitkering.

Bijgaand links die uitleggen wat het verschil is tussen verblijven en wonen in het buitenland.
https://www.uwv.nl/particulieren/internationaal/met-uitkering-naar-buite...
https://www.uwv.nl/particulieren/internationaal/met-uitkering-naar-buite...

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2020 16:00

Bedankt! Ik zou me niet uitschrijven bij de gemeente, en mijn huurwoning gewoon houden want mijn vriend woont daar ook. Ik wil niet verhuizen naar het buitenland, het zou gaan om een tijdelijk dienstverband van 1 tot max 3 jaar, om werkervaring op te doen. Het is mogelijk om 8 maanden daar te zijn en 4 maanden hier. Maar als het zo ver is, zal ik in ieder geval contact opnemen met mijn arbeidsdeskundige. Ik was gewoon heel benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft! Eerst maar eens zien af te studeren :)

Laatst gewijzigd op: 10 januari 2020 21:19

Succes met afstuderen, Gkiwi! Ik ben benieuwd wat je arbeidsdeskundige zegt.. Het zou leuk zijn als je dit met ons wilt delen. 


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!