Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Wajong en streamen
Inkomen en uitkering
Wajong en streamen
Anoniem2288
7313

Beste mensen,

Ik heb een vraag voor een vriend die misschien een wajong uitkering krijgt. Hoe zit het nou precies met wajong en het live streamen van games op Twitch, waar het normaal is om zowel donaties te ontvangen als dat mensen kunnen abonneren op een kanaal?

Tot zover zijn wij qua donaties tegengekomen dat er geen probleem is zolang het bedrag onder de €2100 ong blijft. Geldt dit bedrag per persoon die de donatie geeft of telt dit bedrag over alle ontvangen donaties in 1 jaar. Gewoon voor de duidelijkheid, want we zien het niet snel gebeuren om aan dat bedrag te komen in beide gevallen.

Over hoe het zit met abonneren hebben we werkelijk geen idee. Het zit namelijk zo dat je op de site een formulier kan invullen om affiliate te worden. Hiervoor moet je al je gegevens voor invullen waaronder je BSN. Dit is zover ik begrijp vooral bedoeld voor de belasting. Abonneren is net zoals doneren geheel vrijwillig en levert geen grote voordelen op t.o.v. geen abonnees. Het voordeel wat mensen eruit halen om zich te abonneren gaat er voornamelijk om dat mensen een speciale badge bij hun naam krijgen en dat zij de door de streamer gemaakte emoticons kunnen gebruiken. Dit gaat er dus meer om dat mensen iets meer willen opvallen met hun "donatie" dan dat abonnees privileges krijgen die niet-abonnees niet hebben. Abonneren kost geloof ik €5, waarvan je de helft of minder daadwerkelijk op je stream account krijgt. Pas vanaf een hoger bedrag kan het over gestort worden naar een persoonlijke rekening.

Hij streamt erg onregelmatig en krijgt ook niet veel donaties, maar je kan affiliate al aanvragen als je nog best een kleine streamer bent. Het affiliate worden zodat mensen op jou kunnen abonneren is gewoon een leuk extraatje met je eigen badges en emoticons maken, wat hem echt heel leuk lijkt. En als affiliate is het mogelijk om in wat betere kwaliteit te streamen.

Vooralsnog durven we het niet aan om de lijst met persoonlijke gegevens in te vullen om affiliate te worden zodat mensen voor geld kunnen abonneren op zijn kanaal. Misschien wordt dit toch gezien als een vorm van werk via Twitch, terwijl er alleen vrijwillig geabonneerd kan worden door mensen die graag laten zien dat ze de stream waarderen. Er komt dus totaal geen vast bedrag per uur o.i.d. binnen wanneer je als affiliate streamt. En als dit later toch een probleem gaat zijn, mocht zijn wajong worden geaccepteerd, dan is het zover wij weten niet mogelijk om de affiliate status terug te draaien.

Ik hoor graag een definitief antwoord wat betreft de donaties en affiliate worden (abonnees krijgen)!

Hi,

We hebben het even uitgezocht - het duurde even.

Dat streamen is resultaat uit overige werkzaamheden waarbij de donaties en het geld van mensen die geabonneerd zijn op een kanaal, inkomen uit arbeid is. En dus gekort moet worden op de uitkering. Wellicht dat dit als hobby begint, maar je kunt een aardig zakcentje mee verdienen als je veel abonnees hebt en donaties krijgt. 

vriendelijke groet

Dirk Jan


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!