Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Wajong als je klaar bent met behandeling?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Wajong als je klaar bent met behandeling?
xxChaya
12876

Hoi allemaal,

Ik heb in 2014/2015 wajong 2010 gehad omdat ik in een kliniek zat voor persoonlijkheidsproblematiek. In september 2015 ben ik gaan studeren en is de wajong dus gestopt. Al vrij snel bleek fulltime studeren verre van haalbaar, dus ben ik overgestapt naar een aangepast traject (50%) en heb ik opnieuw wajong aangevraagd. Ik kon nog gebruik maken van de 2010 regeling, en ben toen dus voor 50% afgekeurd (en krijg nu dus wajong). Maar dat was in het kader van 'herstellende depressie' en 'met zicht op verbetering'. Zelfs al was ik toen eigenlijk niet meer depressief, ik kamp(te) vooral met een energietekort.

Nu ben ik al tweeënhalf jaar niet meer depressief (jeej), maar meer naar school gaan lukt me niet. Believe me, I tried. Ik heb al die tijd therapie gehad (of daarvoor op een wachtlijst gestaan), maar die therapie is wel een beetje klaar. Ik loop al 10 jaar rond in de GGZ en heb inmiddels wel zo'n beetje alles geleerd wat er te leren valt. Natuurlijk kan je altijd wel iets vinden om voor in therapie te gaan, maar mijn leven is gewoon best wel fijn zoals het nu is. Ik heb alleen mega weinig energie, en hoe dat komt & wat je eraan doet weet niemand. Ik zou in principe nog van alles kunnen proberen in therapie om toch wat meer energie te krijgen, maar ik ben ervan overtuigt dat dat me meer energie gaat kosten dan op gaat leveren.

Ik zou dus liefst stoppen met de therapie, en ook mijn behandelaar staat daar achter. Ik ben alleen bang dat ik dan mijn Wajong kwijtraak. Geen behandeling meer betekent geen officiële diagnose meer & niet aantoonbaar werken aan verbetering van mijn gezondheid.

Mijn concrete vraag is dus: is het zo dat ik mijn wajong kwijt raak als ik stop met therapie? En is dat dan ook zo als mijn behandelaar verklaart dat meer therapie waarschijnlijk niet leidt tot meer energie?

Hoi xxChaya,

Geen behandeling (meer) is niet hetzelfde als geen diagnose meer hebben. Je kunt namelijk uitbehandeld zijn zonder dat je bent genezen. Daarnaast kan het (langdurig) pauzeren van therapie ook onderdeel zijn van je behandeling. Misschien ben je er nu wel even klaar mee, maar heb je over een paar jaar toch de wens om therapie weer op te pakken.

Ik denk dat je het beste bij je arbeidsdeskundige aan kunt geven dat je "uitbehandeld" bent en er geen zicht is op verdere verbetering. Het zou kunnen dat je dan opnieuw gekeurd moet worden, maar als je arbeidsdeskundige het met je eens is is dat misschien niet eens nodig.

Laatst gewijzigd op: 06 juni 2018 14:28

Overigens, als je al 2,5 jaar niet meer depressief bent, maar door je energie niveau niet meer dan 50% kan werken of studeren is dat wel een sterke aanwijzing dat er alsnog "iets" met je aan de hand is. Wellicht is depressie niet meer de goede diagnose, maar dan is het handig om uit te zoeken wat er wel aan de hand is (zou zowel fysiek als psychologisch kunnen zijn). Met een juiste diagnose sta je ook sterker als je met het UWV in gesprek gaat.

Bedankt voor je reactie!

Dat zijn inderdaad goede overwegingen die ik zelf nog niet bedacht had. De kans zit er heel dik in dat ik over een paar jaar (of als ik pech heb maanden) wel weer therapie nodig heb. En alles wat ik geleerd heb in therapie zelf doen en toepassen in de praktijk is inderdaad ook passend binnen mijn behandeltraject.

Ik ben wel huiverig voor die herkeuring. Ik weet niet zeker of mijn behandelaar wilt zeggen dat er geen zicht is op verbetering, want ''we kunnen niet in de toekomst kijken en je weet maar nooit''. Daarbij heb ik geen diagnose die de vermoeidheid verklaard. Een depressie is het idd al lang niet meer, dus alles waar het op terug te voeren is 'persoonlijkheidsproblematiek'. Ik voldoe niet (meer) aan genoeg criteria om het een stoornis te noemen. En medisch ben ik door de hele molen geweest, maar daar is niks te vinden.

Maar goed, aangeven dat ik uitbehandeld ben is een goed idee. Die keuring komt er vroeg of laat toch. Nogmaals bedankt!

Als er medisch niets te vinden is, wellicht is het dan toch handig om psychologisch nog eens een uitgebreid diagnostisch onderzoek te laten doen? Ik denk echt dat een zo helder mogelijke diagnose een goede basis is, zowel voor jezelf als voor de gesprekken die je met het UWV moet voeren en een eventuele herkeuring.

Als je eigen therapeut hier niet voor open staat zou je eventueel via je huisarts naar een andere GGZ instelling kunnen voor een second opinion.

In ieder geval heel veel sterkte met alles, en hou ons op de hoogte als je wilt :)


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!