Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Vrijwilligerswerk bij geen arbeidsvermogen?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Vrijwilligerswerk bij geen arbeidsvermogen?
Miekio
205010

Dag allemaal. Ik heb, na mijn voorlopige beoordeling "arbeidsvermogen" (welke automatisch was verzonden zonder dossier bekijken) nu de definitieve beoordeling "geen arbeidsvermogen" gebasseerd op mijn dossier. Logisch gezien de ernst en progressie van mijn ziekte.
Ik zit in de wajong2010.

Nu ben fysiek inderdaad erg slecht. Waardoor ik geen arbeidsvermogen hebt.
Ik merk alleen de laatste tijd dat mentaal het ook slechter gaat. Ik mis een gevoel van toegevoegde waarde, om het zo maar te omschrijven.
Het is ook het besef dat mijn levensverwachting gewoon niet zo hoog is.

Ik zou daarom eigenlijk willen rondkijken of er een vrijwilligerswerk voor mij bestaat.
Ik vind het lastig want vaak zijn het toch fysieke dingen, en ik kan natuurlijk geen ouderen helpen of andere dingen, gezien ik zelf zieker en beperkter ben dan zij. En ik zou niet elke week kunnen, of misschien dat ik af en toe moet afzeggen, het moet dus ook vrijblijvend zijn.

Hoe dan ook, mijn vraag is eigenlijk, hoe zit dit met de wajong. Ik heb defenitief geen arbeidsvermogen maar deed toen ook geen vrijwilligerswerk. Als ik nu aangeef, ik wil en kan vrijwilligerswerk doen, is dat niet raar? Vraagt dat niet om een herbeoordeling?

Ik zou graag ervaringen willen lezen. Ik merk dat ik mentaal enorm moeite heb met alles en denk dat iets als vrijwilligerswerk misschien mij hierbij kan helpen. Weet iemand er meer van?

Vrijwilligerswerk verzet je zinnen, je komt in contact met anderen, het heeft maatschappelijk nut en je doet ook nog ervaring op.

Je bent verplicht om het doen van vrijwilligerswerk te melden, als je dat niet doet kan het in theorie gevolgen hebben voor je uitkering. In de praktijk zal het niet zo'n vaart lopen en hoef je niet elk wissewasje in je vrijwilligerswerk te melden.

Meer hierover is te vinden op https://www.uwv.nl/particulieren/vrijwilligerswerk/detail/vrijwilligersw...

Het is niet zo dat als je arbeidsvermogen hebt of arbeidsongeschiktheid bent dan automatisch opnieuw zal worden beoordeeld. Zeker als je het vrijwilligerswerk maar een paar uurtjes per week doet. Maar soms leidt het wel tot een nieuwe beoordeling.

Wat een mooi plan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik kan me voorstellen dat het erg prettig voelt om iets om handen te hebben. Vrijwilligerswerk verandert niets aan de beoordeling dat jij geen arbeidsvermogen hebt en hoeft ook niet tot een herbeoordeling te leiden. Dat zou eventueel kunnen, maar dan moet er echt aanleiding zijn te denken dat het beter gaat met je gezondheid. Als je dagelijks zwaar vrijwilligerswerk zou gaan doen, dan zou UWV kunnen denken dat het beter gaat met je gezondheid. Maar zo te lezen is dat niet aan de orde in jouw situatie en zal je slechts af en toe enkele uren als vrijwilliger kunnen werken. Dat is absoluut geen reden om aan te nemen dat het beter gaat met je gezondheid. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken over een eventuele herbeoordeling. Bij twijfel kan je altijd vooraf bellen met onze klantenservice en vragen of een arbeidsdeskundige je terug wil bellen voor overleg. 

>Deel twee

Laatst gewijzigd op: 18 april 2017 08:54

Als ik je bericht zo lees, krijg ik de indruk dat je nog niet goed weet welk soort vrijwilligerswerk je wilt gaan doen. In veel steden of regio's zijn vrijwilligerscentrales waar je vacatures kan vinden, maar ook terecht kan voor advies over welk werk bij je past. Er zijn denk ik ook genoeg mogelijkheden voor werk waarvoor geen fysieke inspanning nodig is. Hulp bij administratie, iemand voorlezen, met iemand chatten (bijv. https://www.hetluisterendoog.nl ) of gewoon een maatje zijn die af en toe eens langs gaat bij iemand om te kletsen of een spelletje te doen bijvoorbeeld. Als je op Google zoekt op vrijwilligerswerk en de naam van jouw stad of regio, dan vind je vast wel een vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt. Humanitas biedt ook allerlei mogelijkheden, zag ik. Als je advies wilt, dan mag je altijd contact opnemen met onze klantenservice op 0900-9294. Ik wens je succes met je plannen en veel sterkte met je gezondheid!

Laatst gewijzigd op: 18 april 2017 09:00

Bedankt beiden.

Ik weet inderdaad nog niet wat ik zou kunnen. Ik ga me er eerst in verdiepen.
Bedankt voor de tips Ellen!

Laatst gewijzigd op: 19 april 2017 13:46

Graag gedaan en veel succes met je plannen!

Laatst gewijzigd op: 19 april 2017 14:30

Ik heb een spierziekte (80/100% afgekeurd en geen arbeidsvermogen nu of in de toekomst) en doe al meer dan 10 jaar vrijwilligerswerk en daar ben ik terecht gekomen via het UWV en reintegratie. Het kan dus best op die manier. Ik werk 9 uur per week (3x3 uur) maar soms kan ik ook tijden niet komen werken door mijn ziekte en waar ik werk hebben ze daar alle respect en begrip voor.

Succes met zoeken naar iets waar je je goed bij voelt!

quote:

Op 19 april 2017 schreef Citara het volgende:

Ik heb een spierziekte (80/100% afgekeurd en geen arbeidsvermogen nu of in de toekomst) en doe al meer dan 10 jaar vrijwilligerswerk en daar ben ik terecht gekomen via het UWV en reintegratie. Het kan dus best op die manier. Ik werk 9 uur per week (3x3 uur) maar soms kan ik ook tijden niet komen werken door mijn ziekte en waar ik werk hebben ze daar alle respect en begrip voor.

Succes met zoeken naar iets waar je je goed bij voelt!

Zou je me hier meer over willen vertellen? Vooral de vrijblijvendheid is voor mij belangrijk: ik kan niet zeggen "ik kom elke vrijdag om 14 uur" want de ene vrijdag ben ik te ziek, de andere in het ziekenhuis enz. Er moet inderdaad begrip en mogelijkheid zijn om als ik niet kan, niet te gaan.

Dat is gewoon afgesproken op de plek waar ik werk Normaal gesproken kom ik op vaste dagen/tijden werken maar als ik een afspraak heb ergens gaat dat voor, als ik ziek ben is het logisch dat ik een tijdje niet kan komen, ik kan dat in principe gewoon de dag dat ik hoor te komen sochtends nog melden. Mijn werkplek weet dat ik een beperking heb dus hebben ze ook die keuze gemaakt om mij daar te laten werken met de wetenschap dat er tijden zijn dat ik er niet ben of dat ik ergens afspraken heb, ik heb enorm veel geluk gehad om die plek te vinden. (reguliere werkplek, niet beschermd of in een instelling)


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!