Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Volledige wajong bovenop wia ipv gedeeltelijke wajong, waarom??
Inkomen en uitkering
Volledige wajong bovenop wia ipv gedeeltelijke wajong, waarom??
Kris
460212

Vandaag kreeg ik een brief van UWV van de afdeling wajong met daarin geschreven dat omdat er in de nieuwe regelgeving geen rekening meer met gedeeltelijke wajong wordt gehouden, dat ik vanaf januari een volledige wajong ga ontvangen.

Aangezien ik alleen wajong kreeg voor het deel dat ik niet kon werken, kreeg ik al sinds 2011 21% wajong. Nu zou dit dan 70% worden.

Echter, ik heb voor de overige uren een wia. Dus ik kan niet 70% wajong ontvangen. Dan krijg ik tezamen veel te veel.

Zeer regelmatig heb ik hier nagevraagd wat er met de wajong ging gebeuren als je niet kunt werken, dat ivm het garantiebedrag. Hier werd gesteld dat ik de wajong naast de wia zou kunnen behouden. Maar nu zegt men dat men niet aan een gedeeltelijke wajong doet als je niet werkt, en dus dat mijn wajong naar 70% gaat.

Wat gaat hier fout? Er gaat iets fout, dat zie ik wel. Maar moet ik nou in bezwaar omdat ik door een bepaalde oude regel wajong naast wia had, en dat er BLIJKBAAR nu geen gedeeltelijke wajong meer wordt toegekend?

Of zou de afdeling wajong niet zien dat ik weliswaar niet werk maar wel inkomsten uit wia heb? Of wat gebeurt er nou eigenlijk? En wat moet ik doen?

Voor ik bel (en dan 6 keer iets anders hoor), vraag ik het toch maar hier. Verlies ik dan straks de volledige wajong omdat de afdeling wajong niets met die oude regel meer doet. Waar ik steeds bang voor ben geweest? En wat zo niet eerlijk is omdat ik door Corona nog steeds wacht op behandelingen en niet voor de lol niet heb gewerkt in de periode die is getoetst.

Graag hulp en duidelijkheid, als dat lukt.

Groet, Kris

Pagina's

Oja, in de brief staat ook dat ik arbeidsvermogen heb en ik hulp mag vragen aan de afdeling wajong.

Ook al ben ik 100% afgekeurd voor de WIA. En is de aandoening waar ik wajong voor kreeg enorm verslechterd na de operatie, en wacht ik behandelingen daarvoor af. Dus waar is die uitspraak over arbeidsvermogen op gebaseerd? Misschien hadden ze eerst contact met me kunnen opnemen. Vervelend dat ik er niets van begrijp.

Interessant. Ik heb een wajong +iva dus volg graag het antwoord op deze vraag.

quote:

In het originele topic schreef Kris:

Of zou de afdeling wajong niet zien dat ik weliswaar niet werk maar wel inkomsten uit wia heb? Of wat gebeurt er nou eigenlijk? En wat moet ik doen?

Hoi Kris,
Ik denk inderdaad dat er in de (automatisch aangemaakte) brief geen rekening is gehouden met het feit dat je wel inkomsten hebt, maar dat dit geen inkomsten uit arbeid zijn. En die komen waarschijnlijk in de gegevens waarop de brief is gebaseerd niet oppoppen. Volgens mij zou jij naast je WIA uitkering (= ook inkomsten voor berekening garantiebedrag) recht moeten hebben op een garantiebedrag ter hoogte van het brutobedrag 21% Wajong.
Wil je meer duidelijkheid dan zou ik bellen naar het UWV en gelijk vragen naar een arbeidsdeskundige, die zou hier meer over moeten weten. Het is wel raar dat je een brief ontvangt van het UWV, die in plaats van meer duidelijkheid juist voor onduidelijkheid en stress zorgt!
Volgens mij kan je tegen de brief die je nu hebt ontvangen, nog geen bezwaar maken (?).

quote:

Op 23 oktober 2020 schreef Kris het volgende:

Dus waar is die uitspraak over arbeidsvermogen op gebaseerd? Misschien hadden ze eerst contact met me kunnen opnemen. Vervelend dat ik er niets van begrijp.

Deze vraag kan ik beantwoorden.Bij de beoordelingen op av is door overheid/uwv gesteld dat iedereen die in de owajong zit en een oa percentage had van minder dan 80%-100% niet beoordeeld zou worden op wel/geen av omdat men bij deze groep standaard uitgaat van av omdat men niet volledig ao is. En omdat de oa klassen per 1 janauri verdwijnen in de owajong wordt iedereen met een lager ao percentage automatisch ingedeeld in de groep 80-100% met arbeidsvermogen.

De rest van je vragen laat ik aan uwv over omdat het voor mij totaal onduidelijk is hoe het geregeld is.

Laatst gewijzigd op: 24 oktober 2020 15:50

Bedankt voor deze antwoorden, Jippie en tt!

@ Jippie: in deze brief staat dat ik 6 weken heb om in bezwaar te gaan. Dus dit 'besluit' is dan hiermee genomen.

Ik ben er idd heel erg gestrest van, want mijn lasten zijn al moeizamer te betalen na WIA (30% minder inkomen) en het verlies van de arbeidskorting. Echt een enorme inkomstendaling waar ik niets aan kan doen door bv 'dan maar te gaan werken'.
Maar als ik dan ook nog de wajong zou verliezen, omdat men toen al heel moeilijk deed dat ik ivm mijn maatmanloon nog recht had op 21% wajong naast wia, en het maatmanloon nu niet meer bestaat...
Ja, WIA zijn ook inkomsten, zei je, maar waar staat echt dat zij dit ook als inkomsten voor de bepaling van het garantiebedrag moeten zien? Kan ik dat nog in een oud topic terugvinden?

@ tt: ik begrijp die redenering over av dan wel. Dat ik al 3 jaar ziek thuis zit en nu in de WIA, zal men daarin niet meenemen.

Ik hoop maar dat het goed komt. Ik heb al heel veel op mijn bord :-(

Laatst gewijzigd op: 24 oktober 2020 16:08

quote:

Op 24 oktober 2020 schreef Kris het volgende:

Ja, WIA zijn ook inkomsten, zei je, maar waar staat echt dat zij dit ook als inkomsten voor de bepaling van het garantiebedrag moeten zien? Kan ik dat nog in een oud topic terugvinden?

(

Op de FNV factsheet staat: "Voor alle Wajongers die werken, of een WW-, ZW- of WIA-uitkering ontvangen, op het moment dat de wet ingaat stelt UWV een garantiebedrag vast." https://www.fnv.nl/getmedia/c8c6c8d1-36ff-43f2-aff8-f7abc128fc7e/Factshe...

uwv heeft al vaker op het forum gezet dat wia uitkering als inkomsten gezien worden voor de wajong en dus verrekend worden met de wajong.

Maar omdat men in speciale gevallen recht heeft op samenloop wia en wajong (wat bij jou het geval is) en pas per 1 januari officieel de 70% ingaat is het voor mij volstrekt onduidelijk hoe of wat met het garantiebedrag dus dat is echt iets voor uwv.

Laatst gewijzigd op: 24 oktober 2020 18:06

Ook staat in dit topic https://perspectief.uwv.nl/forum/s/garantiebedrag-en-inkomensstijging nog altijd vragen open over maatmanloon (afschaffing daarvan) en wat dat betekent als je geen recht (meer) zou hebben op een garantiebedrag.

Maar uwv is erg traag met het beantwoorden van vragen over de nieuwe wetgeving.

Ik denk trouwens dat men alleen heeft gekeken naar je oa percentage en daar een standaard brief op heeft gestuurd zonder te kijken naar het arbeidsverleden/zw/wia verhaal.
Met andere woorden men heeft de parameters in het systeem ingevoerd en iedereen met een ao percentage lager dan 80-100% heeft een standaard brief gekregen.

Wauw, tt, ik vind dit een hele heftige situatie! Ik las ook het topic dat je aanhaalde. En ik vind het echt niet kunnen als mogelijk zulke ingrijpende inkomensdalingen (voor dan iedereen met een hoger maatmanloon of zo'n samenloop ww/zw/wia en wajong) kunnen gaan plaatsvinden, maar UWV hier tot nu toe niemand duidelijkheid over geeft of dit gaat gebeuren.

Ik vind dat men hier voordat zo'n brief verstuurd wordt eerst langdurig over na had moeten denken. Waardoor ruimschoots voor die verstuurde brief al pro actief informatie was verschaft.
Gezien 'men' het zo belangrijk vond om de doelgroep goed te informeren, is deze onduidelijkheid over de mogelijk enorme inkomensdaling onbegrijpelijk. Ik ben benieuwd hoeveel mensen ook zo'n brief krijgen. En wat dat voor mensen hun gezondheid en herstel doet.

Laatst gewijzigd op: 24 oktober 2020 21:37

quote:

Op 24 oktober 2020 schreef Kris het volgende:

Ja, WIA zijn ook inkomsten, zei je, maar waar staat echt dat zij dit ook als inkomsten voor de bepaling van het garantiebedrag moeten zien?

Hoi Kris,
In de toelichting bij het Besluit garantiebedrag Wajong is het volgende te lezen:
"Door het hanteren van de definitie van inkomen conform de in 2020 van toepassing zijnde regelgeving, kan eventueel ook inkomen worden meegenomen waar geen arbeid tegenover staat (bijvoorbeeld andere uitkeringen)."

Duidelijk staat het ook nog in de Kamerbrief v/d staatssecretaris SZW aan de Eerste Kamer d.d. 29 september jl.:
"Voor Wajongers die in december 2020 en januari 2021 inkomen uit arbeid
hebben wordt een garantiebedrag vastgesteld gebaseerd op de oude
regels voor inkomensondersteuning. Dit kan inkomen zijn uit een
dienstbetrekking of zelfstandige arbeid, evenals een WW-, ZW-, WAO- of
WIA-uitkering."
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/09/29/zomerbri...

Wat wel raar is, is dat in de beslisboom 'Ik heb of had Wajong, wat verandert er voor mij?' die op de website UWV staat, bij de vraag 'heeft u inkomen naast uw Wajong-uitkering?' enkel de optie is om aan te geven dat je;
1) inkomen uit loondienst of
2) inkomen als zelfstandige hebt
Er is geen optie 3 (!) 'ik ontvang inkomen uit WW/ZW/WAO/WIA' !
Omdat je dit niet kan aangeven, kom je niet verder in de beslisboom!

@UWV webcare, waarom kan je in de beslisboom niet aangeven dat je naast je Wajong een loonvervangende uitkering WW/ZW/WAO/WIA hebt?!?

https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/veranderingen-wajong/ik-...

Laatst gewijzigd op: 25 oktober 2020 11:10

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!