Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Volkskrant: "Stop de verkoop van sociale huurwoningen"
Nieuws
Volkskrant: "Stop de verkoop van sociale huurwoningen"
D. Mast
11720

Op http://www.volkskrant.nl/opinie/stop-de-verkoop-van-sociale-huurwoningen... lees ik het volgende:

quote:

Stop de verkoop van sociale huurwoningen

Er zouden weer woningbouwverenigingen kunnen komen die gedeeld eigendom van de bewoners zijn. Door: Frans van Tartwijk 20 mei 2016, 02:00

Ooit zijn de woningcorporaties opgericht om mensen met een laag inkomen te beschermen tegen hoge huren en hun de zekerheid van vaste huurcontracten te bieden. Wie eenmaal in een sociale huurwoning woonde, kon daar zijn leven lang ontspannen blijven. De huren stegen geïndexeerd en volgden zo de inflatie. Het puntenstelsel bepaalde wat een redelijke huur was. Een woning kreeg punten voor kwaliteit, grootte en staat van onderhoud. De verkoopwaarde van de woning telde niet mee.

Helaas staat het sociale huren al jaren op de helling. Velen vonden dat meer marktwerking alles beter zou maken. De corporaties werden een soort bedrijven. Marktwerking betekende ook dat wanneer een woning leeg kwam of werd gerenoveerd, de huren verhoogd konden worden. De nieuwe huurder ging dan meteen fors meer betalen.

Daarbij kregen huurwoningen voor het eerst ook punten voor hun (fictieve) verkoopwaarde. Zo zijn Nederlandse huurders een steeds groter deel van hun inkomen aan huur gaan betalen: in de jaren zeventig was dat een procent of vijftien, inmiddels betalen veel mensen bijna eenderde van hun inkomen aan huur.

Marktwerking in de huursector betekent hoge huurprijzen en dat lagere inkomensgroepen niet meer in stadscentra of op andere mooiere locaties kunnen wonen en in de toekomst alleen maar aangewezen zullen zijn op pauperflats in achterstandswijken.

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!