Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Verwarrend Gesprek met Arbeidsdeskundige
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Verwarrend Gesprek met Arbeidsdeskundige
irene
9465

Op 21 augustus had ik een kennis makings gesprek met een arbeidsdeskundige. Deze kwam bij mij thuis. ( ik krijg normaal een telefoontje per jaar om veranderingen door te nemen in mijn situatie). Na een start over een hobbie ging het gesprek over in mogelijke nieuwe reintergratie trajecten.

Ik heb er in het verleden 3 gehad met een job coach. In 2011 stopte de laatste.
Het was te zwaar voor mij, ik werd heel moe. Ook al had ik leuke collega's en die vonden allemaal dat ik mijn werk prima deed. ( supermarkt ). ( ik heb een vorm van autisme PDD-NOS en nog wat dingen ).( Ik weet dit pas sinds mijn 29 ste , en ben nu 43 jaar oud).

Mij is daarna verteld dat ik nooit meer aan betaald werk hoefde te denken, of op de reguliere werkvloer aan de slag kon. ik zou heel beschut werk nodig hebben of een dagbesteding, of vrijwilligers werk. Ik heb vrijwilligers werk gehad, en voor dagbesteding kreeg ik geen indicatie. Dus toen hield het op. En momenteel voel ik mij dus onbegrepen. Ik heb bovenstaand verhaal verteld. Maar het voelde alsof ik toch wel heel snel zal 'verbeteren' lees me uit verveling wel zal melden om maar weer actiever te worden. Het voelde niet vrijblijvend. En feit dat ik nu mail, typ geeft al aan dat het nog steeds in mijn hoofd rond zeurt.

ik heb arbeidsvermogen, en Oude Wajong (sinds het jaar 2000.)
ik krijg een toeslag, op mijn uitkering van 54,38 euro, behoud ik deze ook in 2021 ?

Hoi Irene,

Dat jij normaal gesproken een telefoontje per jaar krijgt maar dat er nu een afspraak is geweest, heeft te maken met de veranderingen die ingaan per 1-1-2021.

Ook al heb je arbeidsvermogen, dit wil niet zeggen dat je hulp van UWV daarbij moet aanvaarden. De reden voor het telefoontje 1 keer per jaar, is dat je geen hulp nodig hebt van UWV.

In jouw geval komt dat voornamelijk door het verhaal wat je hierboven hebt neergezet. Je bent niet verplicht om de hulp te aanvaarden, het is wel degelijk vrijblijvend.

Wat betreft je vraag over de toeslag: Zolang je daar recht op hebt, blijf je deze ontvangen. 

Hopelijk heb ik je zo een beetje kunnen geruststellen.

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

Laatst gewijzigd op: 15 oktober 2020 10:25

quote:

Op 15 oktober 2020 schreef UWV Webcare het volgende:

Hoi Irene,Dat jij normaal gesproken een telefoontje per jaar krijgt maar dat er nu een afspraak is geweest, heeft te maken met de veranderingen die ingaan per 1-1-2021.Ook al heb je arbeidsvermogen, dit wil niet zeggen dat je hulp van UWV daarbij moet aanvaarden. De reden voor het telefoontje 1 keer per jaar, is dat je geen hulp nodig hebt van UWV.In jouw geval komt dat voornamelijk door het verhaal wat je hierboven hebt neergezet. Je bent niet verplicht om de hulp te aanvaarden, het is wel degelijk vrijblijvend.Wat betreft je vraag over de toeslag: Zolang je daar recht op hebt, blijf je deze ontvangen. Hopelijk heb ik je zo een beetje kunnen geruststellen.Met vriendelijke groet,MonicaUWV Webcare

krijgt iedereen dan een thuis bezoek wanwege de nieuwe veraderingen ?

“[quote=cid:42958]Hoi Irene,Dat jij normaal gesproken een telefoontje per jaar krijgt maar dat er nu een afspraak is geweest, heeft te maken met de veranderingen die ingaan per 1-1-2021.Ook al heb je arbeidsvermogen, dit wil niet zeggen dat je hulp van UWV daarbij moet aanvaarden. De reden voor het telefoontje 1 keer per jaar, is dat je geen hulp nodig hebt van UWV.In jouw geval komt dat voornamelijk door het verhaal wat je hierboven hebt neergezet. Je bent niet verplicht om de hulp te aanvaarden, het is wel degelijk vrijblijvend.”

Dat is heel fijn, maar hoe zit het dan? Want op de website van het UWV staat toch echt dat je verplicht bent mee te werken aan een werkplan en dat je passend werk moet aannemen. Doe je dat niet, dan heeft dat consequenties voor je uitkering. Ik zou heel graag zeker weten dat je de hulp van UWV echt mag weigeren, bij arbeidsvermogen, zonder uitkering te verliezen!


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!