Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > verschil arbeids vermogen en arbeids ongeschiktheid
Beoordeling van je arbeidsvermogen
verschil arbeids vermogen en arbeids ongeschiktheid
ano
16586

Hallo,

De termen arbeids vermogen en arbeids ongeschiktheid roepen bij mij veel vragen op en het verschil tussen beide is mij niet duidelijk. Arbeids vermogen is een ja of nee,gekoppelt aan een inzet percentage van 50% en arbeids ongeschiktheid is een schaal in procenten, naar ik meen per 20%.
Ik lees bijvoorbeeld dat mensen die 80%-100% arbeids ongeschikt zijn toch arbeids vermogen kunnen hebben,daar waar naar ik begrepen heb het arbeids vermogen beschikbaar moet zijn voor 50%, 4 uur per dag en 5 dagen per week.

Zou u mij het verschil tussen deze twee termen kunnen uitleggen en ook kunnen uitleggen op basis waarvan een positieve beoordeling van arbeidsvemogen in combinatie met een 80%-100% arbeids ongeschiktheids beoordeling kan worden gemaakt?

Arbeidsongeschiktheid gaat uit wat je zou kunnen verdienen.

Arbeidsvermogen gaat uit of je de mogelijkheid hebt om te werken.

https://www.uwv.nl/particulieren/vragenwajong/ik-heb-oude-wajong/detail/...

Laatst gewijzigd op: 01 april 2017 22:12

Hoi jan,

Ik heb dit zelf niet kunnen vinden op de website maar zie het nu!
Het is mij nu wat meer duidelijk al blijf ik nog met een vraag zitten.

Naar ik begrepen heb en wat hier op het forum gepost is moet het arbeids vermogen minimaal 20 uur per week beschikbaar zijn, of 10 uur per week als je daarmee het minimum kan verdienen. Ook bestaat buiten vrijwilligers werk geen werk dat lager betaald per uur dan het minimum loon (dat is immers het minimum) Op deze manier zie ik toch een koppeling van het arbeids vermogen met het vermogen om het minimum loon te verdienen. Ik blijf hiermee de vraag houden hoe iemand die 80%-100% arbeids ongeschikt is, en dus een verdien capaciteit heeft van 0%-20% toch arbeids vermogen kan worden toegekend want dat houd dan in 50% kunnen verdienen.

Bedankt voor je reactie,het is mij nu in elk geval iets duidelijker,met name het verschil daar waar wordt gekeken naar de kansen op de arbeids markt is mij nu duidelijk!

Laatst gewijzigd op: 02 april 2017 17:57

Volgens mij is er geen enkel zicht op hoeveel mensen onterecht de beoordeling “wel arbeidsvermogen” hebben gekregen terwijl ze in het echt “geen arbeidsvermogen” hebben.
En hoeveel mensen “geen arbeidsvermogen” hebben, terwijl ze in het echt “wel arbeidsvermogen” hebben.

Er zijn weinig duurzame en volledige (tegen minstens het minimum loon het aantal uren werken dat mogelijk is en zonder financiële ondersteuning voor werkgevers) banen voor arbeidsongeschikten.

Je kunt je afvragen of een sociale werkvoorziening door de schaalgrootte (en daardoor beter “begeleidend” personeel) niet efficiënter en effectiever is en meer continuïteit en zekerheid voor de arbeidsongeschikte biedt dan wat nu gebeurt onder “meedoen”.

Het lijkt nu vooral een bezuiniging te worden ten koste van de arbeidsongeschikte en ten faveure van mensen die er meer aan (gaan) verdienen. Over de kwaliteit van het werk en de re-integratie trajecten heeft niemand het.

Laatst gewijzigd op: 02 april 2017 22:50

Beste ano,

Ik kan me goed voorstellen dat de termen "arbeidsongeschiktheid" en "arbeidsvermogen" naast elkaar vragen oproepen.

Voor de beoordeling van het arbeidsvermogen kijken wij of je mogelijkheden hebt om te werken.
Uitgangspunt hiervoor vormen de informatie in je dossier en de criteria voor arbeidsvermogen.

Bij Oude Wajong en Wajong 2010 bestaat het recht op Wajong wanneer je niet zelfstandig 75% van het minimum(jeugd)loon kunt verdienen.

De beoordeling arbeidsvermogen wordt niet gekoppeld aan wat je zou kunnen verdienen.
Je kunt dus recht hebben op Wajong, en daarnaast beschikken over arbeidsvermogen.

Meer informatie vind je in het volgende topic.

Met vriendelijke groet,
Stella
UWV Webcare Team

Laatst gewijzigd op: 03 april 2017 12:59

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!