Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Vergoeding werkervaringsplek / vrijwilligerswerk
Inkomen en uitkering
Vergoeding werkervaringsplek / vrijwilligerswerk
Crinolientje
846212

Binnen het bedrijf waar ik al werk zou ik graag willen experimenteren met het uitbreiden van mijn uren. Dit wil ik graag op een andere afdeling doen, met geheel ander werk. Op die afdeling zou ik dan een werkervaringsplaats kunnen krijgen of via een vrijwilligersovereenkomst kunnen gaan werken, in beide gevallen zou daar een vergoeding (geen salaris dus) tegenover staan.

Mijn situatie zou dan zijn: uitkering (oude wajong, geen arbeidsvermogen) + salaris van mijn huidige uren + vergoeding nieuwe afdeling. (Mijn werkgever moet ook voor de belasting aan strikte voorwaarden voldoen, dus het wordt natuurlijk allemaal officieel geregeld).

Ik heb wel gevonden dat deze vergoeding max. 170 euro per maand, max. 1700 euro per jaar mag zijn. Maar ik krijg niet helemaal duidelijk of ik dat dus gewoon naast mijn huidige uitkering en salaris mag ontvangen. Financieel heeft het namelijk voor mij wel positieve gevolgen en ik kan me haast niet voorstellen dat dat überhaupt mogelijk is bij het UWV... Vandaar dat ik zoek naar mogelijke addertjes onder het gras :).

Kan iemand mij helpen?

(In feite is de vraag niet anders dan uitkering + inkomsten + vergoeding: mag dat?)

Pagina's

Beste Crinolientje,

Ik denk dat in deze: Alleen maar de inkomsten worden verrekend (dus echt hooguit dingen dus die echt via een Loonstrook werken, waarbij je afdracht hebt: Loonheffing en noem maar op)

Als dat andere dus echt een vrijwilligersvergoeding is, en je kunt dat gewoon bewijzen, dan is dat inderdaad sowieso wat je bovenop je uitkering gewoon kan en mag ontvangen
Inderdaad die: 170€ en tot 1700€ per jaar, dit schijnt immers zelfs te mogen bij de Bijstand

Voor de rest moet je ook altijd even bekijken: Of er gevolgen zijn omtrent: Huur en/of Zorgtoeslag en/of andere toeslagen of Gemeentelijke opties zoals bepaalde tegemoetkomingen of regelingen, die mensen in de minima kunnen en mogen aanvragen (want nee kan je altijd krijgen, maar een ja kan het ook zijn of worden, dus aanvragen is nooit verkeerd)

Maar UWV Webcare Team zal er vast ook nog wel op reageren, dit is echter hoe ik denk dat het zit in ieder geval

De vergoeding voor vrijwilligerswerk is geen inkomen uit arbeid en heeft geen korting op je Wajong uitkering tot gevolg. Wel zijn er voorwaarden waaraan vrijwilligerswerk moet voldoen.

Omdat je de beoordeling geen arbeidsvermogen hebt loop je risico op een nieuwe beoordeling arbeidsvermogen.

Rijksoverheid over vrijwilligerswerk
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vrijwilligerswerk

UWV over vrijwilligerswerk
https://www.uwv.nl/particulieren/vrijwilligerswerk/detail/vrijwilligersw...

Vaak kun je gemaakte kosten, die je niet vergoed krijgt voor vrijwilligerswerk, aftrekken als gift bij de belastingaangifte. Bijvoorbeeld: reiskosten, portokosten, kosten voor enveloppen, papier of inkt, auto-, openbaar vervoer- en taxikosten.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/co...

Vrijwilliger bij een sportvereniging en de belasting:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...

Er is een site waar anbi’s te zoeken zijn op vestigingsplaats, maar alleen de plaats van de hoofdvestiging staat erbij.
https://anbi.nl/

Ook bij de belasting kun je zoeken naar anbi’s op vestigingsplaats.
https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/

Je kunt op www.vrijwilligerswerk.nl kijken naar verschillende plekken waar je als vrijwilliger kunt werken. Verder kun je dit artikel gebruiken om te kijken wat voor vrijwilligerswerk bij jou past: https://perspectief.uwv.nl/artikelen/welk-vrijwilligerswerk-past-bij-mij

Ik denk dat een werkervaringsplek (WEP) met een werkervaringsvergoeding (en een reiskostenvergoeding) te vergelijken is met een stage en vrijblijvend is. Maar dat weet ik niet zeker.

Het is wel van belang om vooraf goede afspraken te maken over hoe lang de werkervaringsplek gaat duren en of er na afloop een contract wordt aangeboden als het van beide kanten goed bevalt en hoe het dan zit met de proefperiode.
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/werkervaringstrajectwerkfit-traject

Nog wat informatie over werkervaringsplek:
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/historie/Nieu...
https://www.nvo.nl/bestanden/Bestanden_NVO_website/Dossier-Overig/Werker...
https://100-salaris.nl/werkervaringsplek-of/

Laatst gewijzigd op: 14 januari 2020 11:38

Dank voor de reacties zo ver. Jan, elders vrijwilligerswerk doen is niet aan de orde, maar dank voor het meedenken. Dat kan sowieso binnen het bedrijf waar ik al werkzaam ben.
Ze hebben veel ervaring hiermee en weten ook waaraan een WEP moet voldoen, dus dat komt wel goed.
Het ging me meer om de vergoeding.

Hallo Crinolientje,

Je mag met een Wajong uitkering vrijwilligerswerk doen. Je moet het wel doorgeven. Wat ziet UWV als vrijwilligerswerk:

Vrijwilligerswerk is werk:
- waarvoor je niet betaald krijgt. (op een mogelijke onkostenvergoeding na) en waarvoor je ook geen betaling kunt verwachten; 
- dat je doet voor een maatschappelijke organisatie. Organisaties die voor hun activiteiten voor een groot deel afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers; en
- dat jij of een ander niet eerder voor loon deed.

Ik kan me voorstellen dat als je bij dezelfde organisatie betaald en vrijwilligerswerk wilt gaan doen, dit vragen zal oproepen bij je Arbeidsdeskundige en het kantoor dat je Wajong behandelt. 

Met vriendelijke groet,
Harold
UWV Webcareteam

Is een WEP hetzelfde als vrijwilligerswerk Harold? Het gaat namelijk in principe om een WEP. En het is juist bedoeld om te ervaren of ik meer uren aankan enz. Dus het lijkt mij geheel verantwoord en passend bij reïntegratie wat men zo stimuleert :-)

Laatst gewijzigd op: 14 januari 2020 12:01

Hoi Crinolientje,

Dat is een goede vraag en daarom heb ik deze uitgezet bij onze specialisten. Zodra we een antwoord van hen hebben, komen we bij je terug!

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 15 januari 2020 15:36

Hoi Crinolientje,

Er is een antwoord terug van de specialisten:

Wij kunnen hier geen antwoord op geven omdat er voor het beantwoorden van deze vraag persoonlijke gegevens nodig zijn. Wij adviseren je om contact op te nemen met de Arbeidsdeskundige. 

Met vrijwilligerswerk kun je namelijk wel werkervaring opdoen, maar een werkervaringsplek is wat anders dan vrijwilligerswerk. De Arbeidsdeskundige kan de mogelijkheden met je bespreken.

Neem, om in contact te komen met de arbeidsdeskundige, even contact met ons op.

Vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcareteam

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!