Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Vereenvoudiging Wajong-regeling
Nieuws
Vereenvoudiging Wajong-regeling
Lisanne - moderator namens UWV
34155

Zoals misschien al bekend is bij een aantal van jullie wil het Kabinet de Wajong-regeling eenvoudiger maken.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat staatssecretaris Tamara van Ark deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Hierover zijn twee artikelen geschreven op Perspectief om jullie  te informeren. Je vindt hier een samenvatting van de voorgenomen wijzigingen en op deze pagina een interview met staatssecretaris Van Ark.

Tt heeft ook een topic geopend met informatie over de internet consultatie en de veranderingen in de Wajong-regeling. Om bij het topic van tt uit te komen kun je deze link  volgen. :-)

Maar er staat wel: 2020 pas

Weten jullie dan als UWV Webcare Team, of er nog niks wijzigt/veranderd in 2019?.

Daarnaast vraag ik mijzelf af: Dan kan ik beter pas dus in: 2020 of later gaan nadenken qua huurhuis samen met mijn man.

Want ik hoor/lees hierop en etc dat mensen op dit moment alleen maar heel veel geld vaak moeten terug betalen naar het UWV toe (doordat ze gaan werken, dat niet doorgeven, of vergeten door te geven) wat de reden ook mocht zijn.

Het vervelende kwestie vind ik ten allen tijde: Dat ik geen beeldvorming kan hebben of krijgen, hoe de situatie zit of uitpakt voor mensen die:

Partner met Wajong hebben (zoals ik)

Maar zelf ook een beperking hebben, maar helaas onder: Bijstand + Banenafspraak optie zitten

Dan schets ik voor mijzelf het beeld: Van ontzettend veel Administratie werk.

Laatst gewijzigd op: 24 november 2018 20:13

En Jan geeft aan:

Dat je door het nieuwe wetsvoorstel van de Wajong af kunt zien

Maar ik heb mijzelf altijd afgevraagd: Iemand die in de Oude Wajong terecht is gekomen, of in de Wajong 2010, heeft dit niet voor niets, dit hebben ze op basis van: Medische of GGZ gegevens

Mijn vraag nu: Als zij van de Wajong af zouden zien? Dan zien zij toch ook van de Banenafspraak af? Of moet ik deze vraag richten aan de Ministerie?.

Graag hoor ik van jullie

Want mijn Gemeente zei: Dat mijn man en ik makkelijker en beter af waren/zouden zijn als mijn man en ik beide in: Bijstand + Banenafspraak zouden vallen? Vraag me dat dan af

Die grote lijnen in dat artikel van perspectief laat, zo lijkt, alleen maar voordelen zien.
Voor mij geldt dat ik uit de bremanregeling wordt gekieperd als ik meer dan 2 maanden tussen 2 banen in zit?

Maar ik ben ontslagen, ziek en verlies waarschijnlijk door mijn arbeidsconflict ook nog mijn beroepsregistraties. Dan is deze vereenvoudiging wel een klein beetje de kers op de taart: ik vind nooit meer een baan die zo is aangepast als de oude was. Dus ik ga mijn thuiswerkdag aan inkomsten verliezen.
En daardoor verlies ik dan ook 21% wajong.

Overigens is een nieuwe baan toch nooit in 2 maanden geregeld: je moet er een vinden, solliciteren, uitgenodigd worden, en er zijn vrijwel altijd 3 gesprekken voor nodig voor je wordt aangenomen.
Dit was pas mijn 2e baan, maar beide banen namen 4 maanden voor ik echt was aangenomen.
Ik vind dat deze nieuwe wetgeving mensen zo enorm kan bestraffen voor juist hun kwetsbaarheid. Ik vraag me af of men dat door heeft. Het doet me pijn


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!