Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Veel lage of geen Garantiebedragen door de coronacrisis? Dat is toch niet eerlijk?
Vereenvoudiging Wajong
Veel lage of geen Garantiebedragen door de coronacrisis? Dat is toch niet eerlijk?
jan
8828

Misschien worden veel arbeidsbeperkten de komende maanden ontslagen door de coronacrisis. En krijgen dan geen garantiebedrag bij ontslag. Of de uren werk worden minder. Dat is toch niet eerlijk om juist in deze maanden het Garantiebedrag vast te stellen?

Dat is precies mijn bezwaar! Ik zou een flinke loonsverhoging krijgen en 4 uur per week extra gaan werken. Dat is door de coronacrisis mooi niet doorgegaan. Daarnaast heb ik al een maatmanloon die ook flink hoger is dan het loon wat ik nu verdien omdat ik gewoon onderbetaald krijg. Maar ik werk wel. Voelt super oneerlijk om straks misschien op een veel lager bedrag uit te komen.

Ik heb gehoord dat het garantiebedrag toch over de maanden december 2019 t/m november 2020 zal worden vastgesteld. Dit zou staan in het (gewijzigde) Ont­werp­be­sluit garantiebedrag Wa­jong, waarover de Raad van State recent advies heeft gegeven. Alleen kan ik de inhoud van het (gewijzigde) besluit garantiebedrag Wajong nog niet vinden op internet. Zie https://www.raadvanstate.nl/@121299/w12-20-0170-iii/
UWV moet hier meer info over hebben. Maar of ze het al willen delen met ons? Waarschijnlijk niet.

Het is een vreemd proces met het Garantiebedrag.

Ik zit me af te vragen of het UWV al een actie aan het voorbereiden is voor als mensen in 2021 'plotseling' onder het sociaal minimum komen (lees: armoedegrens). Door de beoordeling arbeidsvermogen kwamen in 2018 ook 'ineens' 20.000 mensen onder de armoedegrens omdat ze niet wisten hoe ze een UWV toelage moesten aanvragen.

Laatst gewijzigd op: 04 juli 2020 17:54

Natuurlijk is UWV achter de schermen al druk bezig met uitvoering van het garantiebedrag. Berekening en toekenning hiervan is een heel proces, daar is tijd voor nodig. Maar ik ben bang dat wij pas in december 2020 of januari 2021 te horen krijgen, hoe het precies zit allemaal.

Waarschijnlijk worden ALLE Wajong uitkering eerst volgens de nieuwe regels berekend en daarna wordt bepaald of vergeleken moet worden met het Garantiebedrag. Dan ben je ervan verzekerd dat altijd een bedrag van de uitkering is ingevuld.

Het was ook een vraag van de Kamer aan de staatssecretaris of het UWV het allemaal wel kon voor 1 januari 2021 klaar kon hebben. Daarop was het antwoord dat het UWV al sinds 2019 bezig is.

Vereenvoudiging Wajong #VWAJ


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!