Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Opleiding en re-integratie > van vrijwilligersvergoeding naar betaald werk
Opleiding en re-integratie
van vrijwilligersvergoeding naar betaald werk
Liefke
24257

Beste, Even in het kort mijn situatie; chronische progressieve ziekte, nu 39 jaar oud, in de oude wajong sinds mijn 18de. 80 tot 100 % afgekeurd. Geen werkvermogen.

Sinds 1,5 jaar doe ik heel leuk vrijwilligers werk bij een stichting.

Ik ‘werk’ daar ongeveer 10 uur per week verspreid over de dagen dat het gaat en op mijn eigen tempo. Op de dagen dat ik moeilijk loop kan ik vanuit huis het werk doen. Iedereen is zeer tevreden over wat ik doe en de vraag is nu of ik daar betaald kan worden voor de uren die ik nu als vrijwilliger werk. Voor 5 dagen in de maand krijg ik een vrijwilligersvergoeding.

De vragen die ik heb:

Mag ik werken als ik geen werkvermogen heb en die 10 uur verdeel over de dagen dat ik kan werken. Er zijn meestal twee dagen in de week dat ik ziek op bed lig, op de andere dagen wisselt mijn werk energie sterk. Soms werk ik nu in het weekend als het doordeweeks niet gelukt is om mijn vrijwillige taken af te ronden.

Wat is voor mij financieel het gunstigst de oude of de nieuwe 2010 wajong? In eerste instantie lijkt het financieel gunstig om als ik een contract kan krijgen voor tien uur over te gaan naar de nieuwe wajong, maar ik weet niet of ik het werk wel echt aan kan en of het niet beter is om in de oude wajong te blijven. Best bang om verplicht toch te moet gaan solliciteren, als het te zwaar blijkt.

Is het mogelijk terug te gaan van wajong 2010 naar de oude wajong?

Alvast bedankt, voor het meedenken Groetjes

Je mag werken als je geen av hebt. Op het moment dat je geen av hebt kan je niet overstappen van de oude naar de wajong 2010 dat kan alleen bij av. https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/oude-wajong/jong-een-arb...
Dus dat is voor jou op dit moment geen optie, dan zou je je moeten laten herkeuren naar wel av en ik weet niet of dat mogelijk is met een progressieve spierziekte en jouw twijfel of je het werk echt wel aan kan.

Als je wel zou kunnen overstappen als je eenmaal in de wajong 2010 zit kan je niet meer terug naar de oude wajong.

Ook is men van plan om de wet opnieuw aan te passen waardoor bv de voortgezette werkregeling verdwijnt en de inkomstenverrekening tussen de owajong en de nwajong gelijk getrokken wordt. Hier kan je daar wat meer info over vinden https://perspectief.uwv.nl/forum/s/sticky-wetsvoorstel-harmonisatie-wajong Het zijn nog plannen, dinsdag wordt erover gestemd.

Eén van de criteria van arbeidsvermogen is: ‘U kunt per werkdag minstens 4 uur werken. Of u kunt per werkdag minstens 2 uur werken, én per gewerkt uur kunt u minstens het minimumloon per uur verdienen’. Het kan dus voorkomen dat iemand toch kan werken, maar niet zoveel dat hij/zij aan de criteria van arbeidsvermogen kan voldoen.

In de meeste sectoren varieert de werkweek tegenwoordig van 36 tot 40 uur.

Bij een werkweek van 40 uur en 5 werkdagen per werkweek volgens de CAO is dit 20 uur werken per werkweek óf 10 uur werken per werkweek als je minimaal het WML verdient.

Met de beoordeling geen arbeidsvermogen kun je geen loondispensatie krijgen en moet je minimaal het WML krijgen als je werkt.

Met iets minder dan 10 uur per week betaald werk en eventueel aangevuld met vrijwilligerswerk kom je minder in de gevarenzone.

Omdat je mogelijk(!) de beoordeling wel arbeidsvermogen zou krijgen door te gaan werken lijkt het me verstandig voordat je betaald gaat werken een medische meting te doen. Mocht je gezondheid tijdens werken achteruit gaan dan kun je opnieuw een medische meting laten doen. Op deze wijze kun je voor het UWV aantonen of je gezondheid achteruit is gegaan. En zo weer mogelijk de beoordeling geen arbeidsvermogen te krijgen.

Je mag werken als je geen av hebt. Is dit ook zo in de nieuwe Wajong 2015 van toepassing? Als je duurzaam niet meer kan werken, maar je wilt rustig aan het gaan proberen met 1/uur in de week?

Hallo Throw2dice,

Welkom op dit forum.

Werken naast je Wajong 2015 kan en mag. Houd er wel rekening mee dat wij jouw inkomsten uit werk verrekenen met jouw Wajong-uitkering.

Daarnaast gaan wij opnieuw beoordelen of je wel of geen arbeidsvermogen hebt, als je gaat werken. Blijkt dat je arbeidsvermogen hebt, dan stopt je Wajong-uitkering.

Meer informatie over wanneer jouw Wajong-uitkering verandert, lees je hier.

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 08 november 2019 13:03

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!