Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > uwv neemt autisme niet serieus
Beoordeling van je arbeidsvermogen
uwv neemt autisme niet serieus
ano
1267412

Hoi

Ik zit in het process van beoordeling arbeids vermogen,ik heb nog geen beoordeling gehad.

Over dit process maak ik mij bijzonder veel zorgen,uit alle berichten die ik lees kan ik opmaken dat het uwv autisme niet serieus neemt als een beperking.

vooral het volgende rapport deed mij schrikken.

https://www.uwv.nl/overuwv/Images/AKC_onderzoekscahier_20140326.pdf

Hierin staat te lezen dat autisme in principe niet als een beperking word gezien en dat er in beginsel geen uren beperking word opgelegd. Autisme is bijzonder individueel en de effecten ervan op iemand verschillen ook sterk van persoon tot persoon. Men scheert veel autisten echter over een kam lijkt het en er wordt niet erkent dat autisme het leven in het algemeen voor sommige mensen bijzonder zwaar maakt. Veel autisten zitten thuis,men doet dit niet voor het plezier of omdat men het "wel best" vind. Absoluut niet!. Vaak heeft men zelf geprobeerd om te werken,ook in laagdrempelige banen met relatief lage eisen maar keer op keer is het fout gegaan. Bijvoorbeeld door te snel overbelast te raken,problemen met het contact met anderen,het niet kunnen nakomen van afspraken waneer men over belast is,problemen in het contact met anderen. Met name het deel van overbelasting en de herstel tijd die daarna nodig is word niet erkent in dit rapport. 80% van de volwassenen met autisme is niet actief op de arbeidsmarkt of in een opleiding,als de ziekte zelf geen belemmering is,zoals het uwv lijkt te denken dan is de enige oorzaak waarom dit percentage zo hoog is een gebrek aan begeleiding of het zelf niet willen.
Het is erg jammer dat het uwv de mogelijke effecten van autisme zo ernstig onderschat,bewust dan wel onbewust. Voor veel mensen met autisme is het leven een absolute hell,niet alleen in werk situaties maar ook thuis. Ik vind de houding van het uwv tegenover mensen met autisme ronduit onmenselelijk,men ontkent feitelijk het ziekte beeld en de ellende die veel van deze mensen dagelijks doormaken.

Pagina's

https://www.youtube.com/watch?v=xHHwZJX67-M

hier een filmpje van de engelse vereniging van autisme dat een bijzonder goed beeld geeft van hoe de wereld er voor sommige autisten uitziet.

https://www.youtube.com/watch?v=k_TIztg7GuI

hier een meer uitgebreide bespreking van de effecten en afwijkingen in de hersenen die sommige autisten hebben,met de gevolgen daarvan op het functioneren. Sommige mensen met autisme kunnen op hoog niveau goed meedraaien in de maatschappij,dit is echter een kleine minderheid die geen recht doet aan de problemen die de meerderheid dagelijks meemaakt.
Met name het effect van prikkels op iemand met autisme word ernstig onderschat,geluids en sociale prikkels,drukte,zijn voor veel mensen met autisme een absolute hel. Toch lijkt men te verwachten dat deze mensen zonder problemen dagelijks tot 3 uur met het openbaar vervoer kunnen reizen om vervolgens 8 uur te werken.

Laatst gewijzigd op: 22 april 2017 09:02

het gaat om het "in principe". Autisme is geen reden an sich om geen arbeidsvermogen toegekend te krijgen. Maar in individuele gevallen kan en wordt daar wel van afgeweken. Juist omdat het zo individueel is. Ik ken een aantal gevallen van mensen die afgekeurd zijn omdat hun autisme hun leven dermate beïnvloed dat ze niet kunnen werken. Maar anderen hebben zelfs niet eens een wajong uitkering aangevraagd omdat hun autisme wel hun leven beïnvloedt maar op een manier dat ze ook gewoon kunnen werken.

Bedankt voor uw reactie,u heeft gelijk en misschien loop ik te hard van stapel. Toch heb ik hier een slecht gevoel over in het algemeen. vooral het idee dat men "het wel best vind" lijkt wijd verspreid en geeft een verkeerd beeld.

Ik ben bang dat bijzonder veel mensen met autisme op termijn hun uitkering gaan verliezen omdat er teveel verwacht word van ze,met als gevolg dat er te hoge eisen aan ze gesteld gaan worden met betrekking tot de reintegratie die men simpelweg niet na kan komen. De begeleiding is door de bezuinigingen in de zorg al een stuk slechter en veel autisten zijn niet zelfredzaam in het dagelijks leven. Simpele dingen regelen kost bijzonder veel moeite door het gebrek aan overzicht. Het zijn niet alleen de prikkels die tegelijk binnen komen,het zijn ook de gedachten die nodig zijn bij het doen van dagelijkse dingen die tegelijk binnen komen.

Laatst gewijzigd op: 22 april 2017 09:20

quote:

Op 22 april 2017 schreef Robbie2 het volgende:

het gaat om het "in principe". Autisme is geen reden an sich om geen arbeidsvermogen toegekend te krijgen. Maar in individuele gevallen kan en wordt daar wel van afgeweken. Juist omdat het zo individueel is.

De ene autist is de andere niet! Zo kan de ene prima met wat begeleiding in het gewone bedrijf werken, terwijl de andere autist niet eens op een Sociale Werkplaats kan werken wegens overgevoeligheid voor prikkels, meer begeleiding nodig heeft dan het WSW-bedrijf kan bieden en daardoor op (Arbeidsmatige) Dagbesteding is aangewezen. Per autist erg verschillend dus.

quote:

Op 22 april 2017 schreef ano het volgende:

Ik ben bang dat bijzonder veel mensen met autisme op termijn hun uitkering gaan verliezen omdat er teveel verwacht word van ze,met als gevolg dat er te hoge eisen aan ze gesteld gaan worden met betrekking tot de reintegratie die men simpelweg niet na kan komen. De begeleiding is door de bezuinigingen in de zorg al een stuk slechter en veel autisten zijn niet zelfredzaam in het dagelijks leven. Simpele dingen regelen kost bijzonder veel moeite door het gebrek aan overzicht. Het zijn niet alleen de prikkels die tegelijk binnen komen,het zijn ook de gedachten die nodig zijn bij het doen van dagelijkse dingen die tegelijk binnen komen.

Je bedoelt hiermee dus waarschijnlijk autisten die bij de Wajong-herbeoordeling wel arbeidsvermogen toegekend hebben gekregen. Autisten die bij de Wajong-herbeoordeling geen arbeidsvermogen toegekend kregen, hebben die niet voor niets.

Ja precies dit wordt inderdaad erg onderschat Autisme is een verschrikkelijk hell
Ik heb daar ook mee te maken ik begrijp niet alles en daar door komt er veel spanningen vrij waar ik niet mee om kan gaan ik loop continu met van alles in mijn hoofd loop bij de GGZ omdat ik er niet mee om kan gaan veel gesprekken om op heldering te geven hoe er mee om te gaan in mijn leven maar ook hoe de ander mij kan helpen daarin Autisme PDD-NOS angst aanvallen en nog veel meer ik vind het ONDERSCHATTEN door het UWV wel erg kinderachtig en zeker onmenselijk hoop op dat de overheid dit wel serieus neemt

Autisme ik heb tijd nodig om emoties bij mezelf te herkennen bij heftige emoties die lang duren sluit ik me af het duurt zeer lang voordat mijn heftige emoties zijn verwerkt ben snel uit balans en evenwicht soms heb ik huil buien die spontaan op komt zetten veel prikkels kan ik niet aan dan wordt het een chaos in mijn hoofd soms heb ik moeite met het begrijpen van anderen heb moeite om me te concentreren in het verkeer
En dan wordt je niet serieus genomen dat is zeer pijnlijk UWV wordt er wel serieus gekeken of het haalbaar is wat jullie zeggen het moet wel mogelijk zijn om te kunnen werken de wil kan er wel zijn maar dat zegt niet over of het wel kan om te gaan werken dat er zo makkelijk over gedacht wordt dat kan ik niet helpen laat dat duidelijk zijn en ontkennen dat Autisme geen ziekte is dat laat ik bij diegene die dat beweerd je zult er maar mee te maken krijgen of anders gezegt je zult het maar hebben zoals het bij mij is en velen anderen

We kunnen niet op de stoel gaan zitten van die ander dat is waar maar hebben jullie wel het idee waar jullie het over hebben UWV ik woon in een woonvoorziening maar ook daar heb het niet allemaal lekker gelopen om dat ze niet wisten wat er aan de hand was met mij ze wilde een goede diagnose van de GGZ dat is er gekomen heb er me best voorgedaan maar het gaat me niet in de koude kleren zitten om te leven met Autisme en de matig/licht verstandelijke beperking durf je het te vertellen ja ik wil niet geloten zijn maar moeite kost het me iedere dag weer

Het niet serieus nemen onderschatten en het niet erkennen van Autisme door het UWV is een doorn in het oog van mensen mer Autisme ik hoop dat er toch anders over gedacht gaat worden door het UWV etiketjes plakken kan iedereen daar moeten we vanaf de diagnose van Autisme krijg je niet zomaar in je handen gegeven daar gaat veel meer vooraf dat weet het UWV ook best wel
Het niet erkennen bewijst het maar weer eens temeer hoe het zit

Laatst gewijzigd op: 23 april 2017 20:57

Wat rot dat je je hierdoor zo druk maakt over je beoordeling Ano! Persoonlijk denk ik niet dat UWV autisme onderschat. Ik ben ook genoeg mensen met autisme tegengekomen die de beoordeling geen arbeidsvermogen hebben gekregen. Iedere persoon met autisme is weer anders waardoor nooit bij voorbaat al een urenbeperking is op te leggen. Omdat iedereen weer anders is, wordt dit altijd aan de hand van de persoonlijke situatie beoordeeld. Er zullen genoeg mensen met autisme zijn die wél arbeidsvermogen hebben, maar er zijn net zo goed veel mensen met autisme zónder arbeidsvermogen. Probeer je niet te veel zorgen te maken over jouw beoordeling, er zal echt goed naar jouw situatie gekeken worden. Ik hoop dat je snel duidelijkheid hebt! Laat je ons weten hoe het afloopt?

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!