Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Uitleg voorwaarden aanspraak WAJONG ?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Uitleg voorwaarden aanspraak WAJONG ?
thelma
73308

Ik help een vriend met een aanvraag voor een oude WAJONG. De vriend voldoet wel aan de leeftijdseis. De Voorwaarden aanspraak op Arbeidsondersteuning schijnen heel zwaar te zijn. Ik wil graag weten of hij een kans maakt. Elke aanvrager moet aan drie voorwaarden voldoen. 1. jonggehandicapt zijn. 2. als de uitkering ingaat max. 75% van zijn maatmaninkomen kunnen verdienen. En 3: in de periode tussen 1 en 2 niet meer dan 75% van dit inkomen kunnen verdienen. Regel 3 is het eerste waarop beoordeeld wordt.

Betekent dit dat je meer kans hebt om in de oude WAJONG te komen als je al heel lang niet meer kunt werken? Of begrijp ik dit verkeerd. De vriend zit al heel lang in de bijstand, en heeft daarbij geen sollicitatieplicht.
Bedankt voor een reactie.

In dit topic is iets te vinden over de laattijdige aanvraag oude Wajong.
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/hoe-zit-dit

Kun je hier iets mee?

Bedankt, dit forumgesprek had ik nog niet gevonden. Die leeftijd van 30 jaar + studie kende ik nog niet.
Het is niet precies wat ik zoek, maar geeft wel wat extra informatie. Ook herkenbaar dat deze vraagsteller deels in hetzelfde schuitje zit, bijstand, geen sollicitatieplicht door de handicap.

Meer uitleg over 'voorwaarde 3' blijft welkom.

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2019 16:33

Om recht te hebben op een oude wajong(voor 2010) moet men door ziekte/handicap/beperking niet in staat zijn om zelfstandig 75% of meer van het minimumloon te verdienen.

Hier gaat het om een laattijdige aanvraag. Daarbij zal niet alleen gekeken worden naar de laatste jaren maar ook naar de jaren vanaf 17 jaar, of als jouw vriend tijdens zijn studie ziek is geworden vanaf dat moment.

Normaal gesproken als iemand met een oude wajong gaat werken wordt er na 5 jaar
herbeoordeeld of men nog recht heeft op de wajong of dat men onder een lagere ao klasse valt. Dat is afhankelijk van hoeveel je zelfstandig kan verdienen. Ik denk dat er bij een late aanvraag ip gekeken wordt naar het hele arbeidsverleden. Als jouw vriend in dat arbeidsverleden in staat is geweest om langere tijd te werken en met dat werk op dat moment meer dan 75% van het minimumloon te verdienen zal de kans om de wajong toegewezen te krijgen kleiner zijn. Maar is het hem nooit gelukt om dat langere tijd vol te houden>

(deel 2)en/of had hij daarbij hulp(middelen) en/of ondersteuning nodig dan worden de kansen weer groter.

Het beste wat je kan doen is zoveel mogelijk bewijs verzamelen waarom er recht zou zijn op een oude wajong en de aanvraag indienen. Niet geschoten is zeker mis.
Daarbij wil ik ook nog even wijzen op het feit dat de overheid weer van plan is om de wajong wet te wijzigen en een van de wijzigingen die ze willen doorvoeren is de mogelijkheid voor een verlate aanvraag voor de oude wajong uit de wet schrappen (is nog geen feit maar ze zijn het wel van plan) Als ze dat gaan doen betekent dat dat er vanaf 1 januari 2020 geen verlate aanvraag meer mogelijk is. Maar vaak legt de overheid dan in de wet vast dat de aanvraag voor een bepaalde datum gedaan moet zijn (meestal drie maanden van te voren) dus dat zou kunnen betekenen dat de aanvraag voor eind september van dit jaar bij uwv binnen moet zijn. Zoals net gezegd het zijn nog plannen maar wel iets om even rekening mee te houden.

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2019 21:21

Bedankt voor deze aanvulling. Dit is precies wat ik me afvroeg. Ook erg bedankt voor de info dat de regeling voor verlate aanvraag oude wajong mogelijk gaat verdwijnen.
Niet geschoten is inderdaad altijd mis, maar we willen het wel zo goed mogelijk aanpakken om kans te maken.
Het gaat inderdaad om iemand die wel een aantal jaar met veel moeite heeft kunnen werken, maar daarna al jaren niet meer, - ondanks alle pogingen tot aangepast werk e.d.
Eigenlijk wil hij het liefst werken - dan was al dit 'gedoe' niet nodig.

Laatst gewijzigd op: 16 mei 2019 14:05

quote:

Op 15 mei 2019 schreef tt het volgende:

(deel 2)...Daarbij wil ik ook nog even wijzen op het feit dat de overheid weer van plan is om de wajong wet te wijzigen en een van de wijzigingen die ze willen doorvoeren is de mogelijkheid voor een verlate aanvraag voor de oude wajong uit de wet schrappen (is nog geen feit maar ze zijn het wel van plan) Als ze dat gaan doen betekent dat dat er vanaf 1 januari 2020 geen verlate aanvraag meer mogelijk is. Maar vaak legt de overheid dan in de wet vast dat de aanvraag voor een bepaalde datum gedaan moet zijn (meestal drie maanden van te voren) dus dat zou kunnen betekenen dat de aanvraag voor eind september van dit jaar bij uwv binnen moet zijn. Zoals net gezegd het zijn nog plannen maar wel iets om even rekening mee te houden.

Het wetsvoorstel ligt nog in de Eerste Kamer en is dus NIET ingegaan per 1 januari 2020.

Laatst gewijzigd op: 17 januari 2020 09:49

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!