Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > "Tot 1 januari kun je afzien van ondersteuning..."
Beoordeling van je arbeidsvermogen
"Tot 1 januari kun je afzien van ondersteuning..."
ieffok
9258

Ja hoi, ik stoor me weer aan iets. 

 Ik las dus net weer dit, door uwv ergens in een topic: “In de Oude Wajong heb je tot 1 januari 2018 de mogelijkheid om af te zien van ondersteuning bij re-integratie”.

 En ik bedacht me, wat is dat eigenlijk voor een nietszeggende uitspraak. Het is niet alsof het vuurwerk wat 31december de lucht in gaat een bak met banen zal raken die dan op 1 januari naar beneden flikkert en er dus banen voor het oprapen zijn. Het is ook niet dat ik opeens ergens woon waar veel werk is, of dat ik een auto + rijbewijs heb. En mijn autisme weg is waardoor ik überhaupt auto kan rijden. 

 Het kan zo zijn dat je tot januari de ondersteuning kunt weigeren, maar na 2018 zal er weinig veranderen aan het feit dat er voor veel van ons geen werk is. Met of zonder al dan niet verplichte ondersteuning. 

Waarom zeg je niet gewoon "voorlopig". ??

Want op deze manier klinkt het alsof er op 1 januari ineens vanalles gaat veranderen, terwijl er niets aan de situatie veranderd. Of zie ik dat helemaal verkeerd en staat er op 1 januari een soort Gaston van het UWV aan de deur met een baan, kansen, een auto en een stad? 

Er is steeds gezegd "in ieder geval tot januari". Niet tot 1 januari.  Dat is dikke onzin. Tenzij UWV dingen weet die wij niet weten. Staat hier trouwens: https://perspectief.uwv.nl/forum/s/ik-ben-niet-toe-aan-werk-nu

Dat is toen zo gezegd omdat niet bekend is met wat voor nieuwe plannen het kabinet gaat komen vanaf januari 2018.

Op Prinsjesdag is er ook niks over Wajongers i.v.m. het demissionaire kabinet. Het nieuwe kabinet zal er waarschijnlijk volgende maand staan, en dan moeten we maar aankijken of er wat gepland staat voor Wajongers.

In november gaat ook de begroting SZW plaatsvinden, en daar kunnen ook dingen genoemd worden, het is afwachten.

Hoop niks negatiefs want ik ben al zo hard bezig om die korting van tafel te krijgen.

 

quote:

Op 26 september 2017 schreef Ray het volgende:

Dat is toen zo gezegd omdat niet bekend is met wat voor nieuwe plannen het kabinet gaat komen vanaf januari 2018.Op Prinsjesdag is er ook niks over Wajongers i.v.m. het demissionaire kabinet. Het nieuwe kabinet zal er waarschijnlijk volgende maand staan, en dan moeten we maar aankijken of er wat gepland staat voor Wajongers. In november gaat ook de begroting SZW plaatsvinden, en daar kunnen ook dingen genoemd worden, het is afwachten.Hoop niks negatiefs want ik ben al zo hard bezig om die korting van tafel te krijgen. 

Dan moet UWV niet 1 januari gebruiken als moment dat er vanalles gaat veranderen. Het enige wat nu zeker is dat gaat veranderen is de 5% korting. En we weten ook dat als men in januari plannen heeft, dat die pas tot uitwerking komen halverwege juni ofzo. 

Er is steeds gezegd "in ieder geval tot januari". Niet 1 januari.  Dat is dikke onzin. Tenzij UWV dingen weet die wij niet weten. 

Laatst gewijzigd op: 26 september 2017 13:41

Dan moet UWV niet 1 januari gebruiken als moment dat er vanalles gaat veranderen. Het enige wat nu zeker is dat gaat veranderen is de 5% korting. En we weten ook dat als men in januari plannen heeft, dat die pas tot uitwerking komen halverwege juni ofzo. 

Er is steeds gezegd "in ieder geval tot januari". Niet 1 januari.  Dat is dikke onzin. Tenzij UWV dingen weet die wij niet weten. 

[/quote]

Daar ben ik het mee eens. Er is immers niet bekend of er überhaupt wat gaat veranderen. Het enigste wat ze kunnen zeggen is dat de korting van 5% eraan komt, maar zelfs dat is pas in November zeker tijdens de begroting SZW.

UWV weet evenveel als ons neem ik aan.

Laatst gewijzigd op: 26 september 2017 13:50

Daar ben ik nu dus wel benieuwd naar, dus UWV kom er maar in! 

Want 1 januari is natuurlijk compleet wat anders dan "in ieder geval tot". Dat typ je ook niet perongeluk fout lijkt me

De overheid zal eerst via het experimenteerartikel (3.65 http://wetten.overheid.nl/BWBR0008657/2017-07-01) veranderingen in de wet moeten doorvoeren voordat ze de owajongers kunnen verplichten te re-integreren.

Aangezien het demissionaire kabinet niks mag doen (in ieder geval niet openlijk, wat er achter de schermen gebeurt weet ik niet) en het nieuwe kabinet er nog niet is en ook de beleidsdoorlichting wajong pas eind 2017 wordt verwacht en deze doorlichting vermoedelijk als leidraad zou kunnen dienen....kan het nog even duren. https://perspectief.uwv.nl/forum/s/beleidsdoorlichting-wajong

Maar als, en de nadruk op als, er wettelijke wijzigingen in de owajong zouden gaan plaatsvinden en daarmee nieuwe plichten en/of rechten zouden ontstaan dan zou de overheid/uwv daar de groep die het betreft actief over moeten informeren. Ze weten dat ze bij deze doelgroep niet zomaar kunnen stellen de burger hoort de wet, inclusief alle wijzigingen, te kennen.

partner van tt

Ieffok, ik vind het vervelend dat dit niet goed is overgekomen. Op het forum hebben we inderdaad altijd gecommuniceerd dat je met een Oude Wajong er voor kunt kiezen dat je in ieder geval tot 1 januari 2018 wilt afzien van re-integratie. De beslissing, over wat er na die datum gaat gebeuren, ligt bij de politiek. En dat is nu nog niet bekend. Ik zal de tekst van het bericht van Webcare voor de duidelijkheid ook even aanpassen.

Laatst gewijzigd op: 26 september 2017 16:20

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!