Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > toeslag uwv vaak niet angevraagd.
Nieuws
toeslag uwv vaak niet angevraagd.
tt
611612

Zoals in het artikel staat, hebben vele wajongers met arbeidsvermogen de toeslag van het uwv niet aangevraagd terwijl ze er wel recht op hebben. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/duizenden-jonggehandicapten...

De laatste 2 alinea's van het stuk gaan niet zozeer over de wajong als wel over de groep die voorheen wajong zou krijgen maar nu onder de p-wet valt

Pagina's

Onderwerp gesloten

De politiek is nu aan zet volgens mij. Het wordt een dure bedoening als 30.000 mensen in schuldsaneringstrajecten komen of een bewindvoerder moeten hebben.

Toont wel aan dat de voorstellen van van Ark over loondispensatie, die er liggen, in de praktijk onrealistisch zijn.

Juninota 2018 van het UWV:
https://www.uwv.nl/overuwv/kennis-cijfers-en-onderzoek/premieadviezen-so...

Tips voor als vanaf januari 2018 inkomen verlaagd is of als je onder het sociaal minimum (UWV en Bijstand) komt:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/tips-gevraagd-voor-als-vanaf-januari-...

Suggestie:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/suggestie-gelijktijdige-updown-swing-...

Beste Jan,

Inderdaad vond dit ronduit schokkend en dan ook nog eens te moeten lezen: De meeste mensen nemen de moeite niet, om het aan te vragen, bang dat ze het niet toegekend krijgen?.

En sommige anderen, tja die kunnen het niet zelf, en zijn vervolgens misschien bang als ze een ander moeten vragen (dat het geld kost).

En verder is het ronduit vanuit schaamte: Ik ben ook altijd iemand die het zelf wil doen en redden (verbaast me niks als meer mensen dat hebben) alleen ik heb dat: Omdat ik geen vertrouwen meer heb in mensen (buiten de deur) (lang verhaal en zijn verschillende redenen voor)
Bovendien echte begeleiding kost daarintegen wel geld, ik begrijp dat mensen er niet uit komen en het niet meer snappen.

Echter: Mis wel een punt uit dit stuk? Hoe weten ze of mensen samenwonen ook (qua Wajongers) want Wajongers met een partner hebben geen recht op die: Toeslag, die kunnen het dan ook niet aanvragen.
Hebben ze dat er wel in mee genomen vraag ik me af?.

Beste Jan,

Want ik en mijn man vallen juist onder het feit: Dat Wajong Toeslag aanvragen niet mogelijk is.

Dus ze komen in dit stuk met cijfers aanzetten: Maar hoe wil men precies weten hoeveel mensen er echt recht op hebben en hoeveel mensen niet?.
Ergo de cijfers in dit stuk, kunnen dus volgens mij ook afwijkend zijn, hoeft niet in de precieze aantal te kloppen.

Maar ja goed naast dat blijft het te allen tijde ontzettend schokkend, nu lopen mensen onnodig een paar tientjes mis, kun je denken wat is die paar tientjes? Heel veel.

Maar nu zat ik te denken hè? Vragen ze het misschien ook niet aan, uit angst voor extra plichten? Zou dat ook mede mogelijk zijn?
Gezien ze voor Wajong 2010 (mensen die dus Wajong 2010 hebben bedoel ik) die zitten ze wel erg achter de kont aan, dat ze maar dingen moeten doen.

Laatst gewijzigd op: 15 juli 2018 22:14

Sommigen zullen in aanmerking komen voor de UWV toeslag.

Sommigen komen onder het sociaal minimum maar moeten niet bij het UWV zijn maar bij de gemeente voor aanvullende bijstand.

Mogelijk komt men ook voor andere zaken van de gemeente in aanmerking, zoals bijvoorbeeld kwijtschelding of ziektekostenverzekering.

Ook het toetsingsinkomen voor de toeslagen belastingdienst moeten worden gewijzigd als de inkomsten zijn gewijzigd.

Ook de beslagvrije voet en de draagkrachtvrije voet van studieschulden moeten worden gewijzigd.

Aanvraag UWV toeslag:
https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/det...

Toetsingsinkomen:
https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toetsingsinkomen/

Het is begin dit jaar al gedeeld door de website's van UWV, FNV en Ieder(in) nadat ik had geconstateerd dat veel mensen niks wisten over deze Toeslag.

Waarschijnlijk nog steeds niet bij iedereen binnengekomen, terwijl het in de brief van UWV stond die iedereen met Arbeidsvermogen heeft gekregen, en nogmaals na aandringen van mij op de website is gezet.

Wat moet de overheid nog meer? Gegeven moment houdt het op denk ik.

Beste Ray,

Ja klopt het houd een xtje op.
Lijkt net of mensen dan zichzelf er niet in willen verdiepen

Immers aanvraag hulp wil ook via: Sedna/Mee/Iederin volgens mij zijn deze 3 organisaties er om te helpen, als mensen zelf niet eruit komen met de papieren

Beste Jan,

Ja normaal was Bijstandsaanvulling mogelijk, maar gezien ik een Krantenwijk doe (en ook na het berekenen van die paar tientjes, kwam ik tot de conclusie er geen recht op te hebben)
Alleen echter: Het is wel een vraagteken of ik volgend jaar op: 01-04-2019 weer recht heb op: Bijstandsaanvulling, immers weet ik sowieso: Krantenwijk is geen Loonstrook, dus hoe ze het dan zullen zien geen idee
Ik zit niet echt verlegen om een paar tientjes, waar een heel traject eromheen voor nodig is
Immers: Zou ik 1 volle dag iets doen: En daarvoor 100€ netto op papier kunnen krijgen, dan ben ik er al
En dat is de reden van mijn boosheid: Waarom is er niks mogelijk in dorpen zelf? Vraag ik mezelf af

Veel mensen die in de wajong zitten hebben een verstandelijke beperking of ontwikkelingsstoornis. Als deze mensen al op internet komen dan zal dat over het algemeen niet op sites van uwv, fnv, iederin etc zijn. Ook in de brieven werd het wel genoemd maar wordt er geen tekst en uitleg gegeven over hoe je dat moet doen. Veel mensen in de wajong hebben moeite om formulieren in te vullen, helemaal als het formulier via internet moet. En ja ouders/verzorgers ed zouden het ip kunnen doen maar zij zijn vaak al zo overbelast door alles wat er al gereld moet worden dat dit er niet meer bij kan.

Aangezien uwv toch met een belactie bezig is en als men het echt belangrijk zou vinden dan zou het uwv de mensen waarvan het uwv denkt dat ze recht hebben op die toeslag persoonlijk kunnen benaderen, bv via de telefoon:-P, om dan met toestemming van de persoon de toeslag persoonlijk voor hun te regelen. Maar dat zal wel te veel geld en moeite kosten...

Laatst gewijzigd op: 16 juli 2018 11:23

En ik bedoel het niet gemeen, maar als Wajonger ben je ook nog verantwoordelijk om je dingen goed te regelen. Als je dat zelf niet kan laat het dan over aan derden. Nu word UWV elke keer de schuld gegeven, ook op Facebook, terwijl UWV al in correspondentie, op hun website, en nu nogmaals heeft geinformeerd over deze Toeslag. Keer houd het idd op.

Laatst gewijzigd op: 16 juli 2018 13:20

Een oorzaak kan zijn dat het niet duidelijk genoeg is dat er wat gedaan moet worden.

Als het UWV toch nog een brief gaat sturen kan ze bijvoorbeeld een aanvraagformulier bijvoegen die al is ingevuld met een enveloppe met antwoordnummer. Dat is een concreet iets.

Dan hoeft alleen een handtekening te worden gezet en de brief in de brievenbus te worden gestopt.

UWV zal dan verder moeten uitzoeken of iemand wel of niet in aanmerking komt voor de UWV toeslag.

Diegenen die niet in aanmerking komt krijgt een brief waarmee naar de gemeente kan worden gegaan. In de brief staat een bericht voor de gemeente wat er aan de hand is en wat de gemeente moet doen. Dan hoeft alleen de brief te worden afgegeven bij de gemeente.

Maar misschien zijn er betere alternatieven.

Pagina's


Onderwerp gesloten
Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!