Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Toeslag terugwerkende kracht
Inkomen en uitkering
Toeslag terugwerkende kracht
Matthijs
6775

Hoi hoi,

Ik heb bij de gemeente een langdurigheidstoeslag aangevraagd.
Nu zei de vrouw die dat in behandeling nam dat ze mijn uitkering laag vond en ff naar het uwv had gebeld om te checken of dat wel klopte n ik niet aanmerking kwam voor een toeslag. Even een dikke pluim voor haar, really...
En dat klopte, er werd haar verteld dat ik recht had op een toeslag en deze zelfs met terugwerkende kracht van 1 jaar kon krijgen. Ik dus gelijk aan de slag met voor de zekerheid begeleidend briefje erbij dat ik voor 1 jaar terugwerkende kracht het wou aanvragen. Al paar dagen geleden op de bus gedaan.
Maar ik zit ff te nietsen n internetten, n nu kwam ik op deze site https://perspectief.uwv.nl/artikelen/toeslag-mogelijk-voor-alleenstaande... terecht, waar staat dat ik met terugwerkende kracht tot 2018 zou moeten kunnen krijgen n dus niet van maar 1 jaar?
Maar mijn aanvraag is dus al de deur uit met vraag n datum van 1 jaar...

Dus mijn vraag is 1. Heb ik dan werkelijk vanaf 2018 de mogelijkheid zoals op die site staat de terugwerkende kracht in te laten gaan? Of is dat max 1 jaar?

N vraag 2. Moet ik het uwv bellen met ik heb brief gestuurd maar wou toch vanaf 2018 de terugwerkendevkracht in laten gaan ondanks dat mijn eigen briefje/gekozen datum maar 1 jaar zei...

Alvast bedankt voor je antwoord. :)

Hoi Matthijs, 

Wat goed dat de mevrouw van de gemeente zo oplettend is geweest!

Het artikel dat je hebt gevonden is van februari 2018. In januari 2018 is er een verlaging geweest van de Wajong-uitkering. Mensen zouden hierdoor onder de grens van het sociaal minimum terecht kunnen komen. Dit artikel is geschreven om mensen er op te attenderen dat ze dan mogelijk recht hebben op een toeslag. 

De toeslag kan altijd maximaal 1 jaar met terugwerkende kracht worden toegekend. Hartstikke goed dus, dat je voor de zekerheid een begeleidend briefje hebt bijgevoegd over de terugwerkende kracht van 1 jaar.

Heb je zo voldoende informatie? :) 

Helemaal goed zo mariska.
Ja wat bijzonder he? Ken die vrouw niet eens woon net 1 maand in deze gemeente..

Anyway van wat op die site stond kreeg ik dus het idee dat de termijn langer zou zijn dan ik had gehoord..

Bedankt voor je antwoord, nu ff afwachten wat het gaat worden.

Als de UWV toeslag met terugwerkende kracht wordt toegewezen kun je:

- Definitieve vaststelling. Als je definitieve vaststelling van je Wajong uitkering eens per jaar is kun je deze op kwartaal laten zetten, zodat je nog in 2020 de UWV toeslag met terugwerkend kracht krijgt. Dit kan via de telefoon met het UWV.

- Toetsingsinkomen. Kijken of je toetsingsinkomen voor toeslagen van de belasting moet worden aangepast zodat je achteraf geen toeslagen van de belasting terug moet betalen, bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag.
Proefberekening toetsingsinkomen.
https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

- Formulier Verzoek Bijzondere situatie huurtoeslag
Je kunt het Formulier Verzoek Bijzondere situatie huurtoeslag indienen zodat je na belastingaangifte van je inkomen nog wat aan huurtoeslag terug krijgt.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoversti...


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!